Občas vás to ani nenapadne, ale děti oceňují hezké prostory. Možná to nedávají najevo, ale věřte, že jsou za svůj prostor opravdu rády. Proto se vždy s dětmi při úpravách poraďte. Obrovskou skluzavku pravděpodobně odmítnete, ale třeba mají užitečné nápady a připomínky, na které vy byste nepřišli. Dětská fantazie se musí rozvíjet, ne potlačovat. To by byla věčná škoda.

Vybavení pokojíku podle počtu dětí
Velmi důležitou otázkou je to, jestli plánujete více dětí. I podle toho pokoj zařiďte. Se staršími dětmi hledejte kompromisy. Vkus se mění jak s věkem, tak s pohlavím. Dětský pokoj pro dva vám nemusí nahánět strach, jen musíte věnovat více času logistice.

Malé děti většinou neřeší, že je v pokojíčku sourozenec, ale s postupem času bude nutné pokoj lehce pozměnit. Pokud to jde, vymezte každému jeho vlastní prostor. Existuje několik možností - prostěradlo, skříň nebo paraván.

Vybavení pokojíku podle věku dítěte
Vždy myslete na to, kolik je dítěti let a co je v pokojíčku potřeba. Pokud máte miminko nebo malé dítě, určitě dávejte pozor na jakékoliv ostré hrany, nezajištěná zrcadla, nestabilní vázy nebo špatně pověšené obrazy. Není možné uhlídat vše, ale čím více, tím lépe.

Dětský pokoj pro miminko
Pokud máte možnost, občas miminko nechte samotné. Více si zvykne na odloučení, což oceníte až si ho na hlídání vezme babička s dědou. Miminko toho příliš nepotřebuje, hlavně dětskou postýlku, přebalovací pult a pár hraček. Před nákupem si zjistěte vše o nezávadnosti použitých materiálů. Šetřit každou korunu se v tomto případě nevyplatí. Miminka na vše sahají a ocucávají, proto je nutné, aby vše bylo 100% ok.

Vynikajícím kouskem je křeslo, kde miminko pohodlně nakojíte. A pokud je to jen trochu možné, vyberte pohupovací nebo houpací křeslo. Jemné houpavé pohyby dítě uklidní a v ideálním případě uspí. A díky univerzálnosti ho využije i starší dítě. Pro ty nejmenší pořiďte dětské křesílko.

Velkou výhodou je skříň. Dítě ji zatím nevyužije, ale vy ano. Na pleny, oblečení, utěrky a žínky, vaničky, dudlíky a možná i poskládaný kočárek. Mít vše na jednom místě je k nezaplacení.

Dětský pokoj pro batole a předškoláky
Batolata a předškoláci potřebují spoustu vnějších stimulací. Proto pořiďte krabici, do které se budou uklízet veškeré dětské hračky, knihy, krabice s hrami a další nezbytnosti. Malé děti se naučí pravidelnému, a hlavně jednoduchému úklidu, což později oceníte. Dále se dětský pokoj pro holčičku neobejde bez domečku pro panenky a pokojík pro kluka bez autodráhy. Samozřejmě berte v potaz, co baví zrovna vaše děti. Některé holčičky a chlapečci si hračky rádi půjčují.

Batole určitě využije nočník. Klidně pořiďte dva, neztratí se. Velmi důležité je v tomto období dávat pozor na všechny nebezpečné hrany. Jak už jsme psali, batole často padá a vše ocucává. Kupte všemožné krytky a zábrany, a to rovnou do celého bytu.

Novinkou bude stůl, který ocení hlavně předškoláci. Dozdobte ho podle potřeb dítěte. Nevynechte stojánek na pastelky, pořadač na papíry, nůžky a pravítka a lampičku. Pokud nechcete postupem času kupovat více stolů, pořiďte stůl s šuplíky a nastavitelnou výškou.

Při výběru nové dětské postele se opět zaměřte na kousky s nastavitelnou délkou. Některé dosahují až 2 metrů, takže se nemusíte bát, že se tam dítě nevejde. A protože všichni víme, jak moc je spánek důležitý, nepodceňte výběr matrace. I malé děti potřebují kvalitní matraci, která podpoří zdravý růst a vývin. Mrkněte i na antialergenní peřiny a dětské povlečení.

Dětský pokoj pro školáky
Děti rostou opravdu rychle. A okolo 6 věku začnou chodit do školy a na kroužky, což znamená, že potřebují mnohem více prostoru. Pokud jste koupili předškolákovi stůl s nastavitelnou výškou, máte vyhráno. Pokud ne, nebo vám stůl už jednoduše nevyhovuje, zaměřte se na dostatek šuplíků a úložný prostor. Snažte se vyhnout minimalistickým kouskům. Jsou sice moc hezké, ale pro děti nepraktické.

Nezapomeňte ani na pracovní židli, u které je po několika hodinách sezení poznat (ne)kvalita. Na stůl časem přibude počítač nebo notebook, proto kupte kvalitní a ergonomicky promyšlenou židli. Pokud dítě nedosáhne nohama až na zem, sežeňte malou stoličku či nožní opěrku.