Koupelna potřebuje promyšlené osvětlení

Koupelny bývají prostorově malé, navíc jde často o prostor bez oken. Jen málo koupelen se může pochlubit přirozeným světlem.

Jenže i taková místnost potřebuje dobře osvítit. Jen si představte, že se jdete večer koupat po tmě? Nebo že se ráno chcete učesat, dámy nalíčit a pořádně na to nevidíte? Ideálním řešením je centrální stropní svítidlo doplněné o nástěnné světlo nad zrcadlo.

Na čem záleží, když vybíráte světlo do koupelny?

První krok je vždy stejný. Když začnete vybírat světlo, a je jedno zda jde o světlo do koupelny, obýváku, ložnice nebo třeba dětského pokoje, je třeba si uvědomit, že budete potřebovat centrální světlo a taky nějaké doplňkové světlo. Jak ve výběru pokračovat dál?

Světlo do koupelny vybírejte s ohledem na strop

Budete světlo jen přisazovat ke stropu, nebo ho plánujete zapustit do sádrokartonu? U podhledových světel je třeba znát montážní hloubku, prostor nad stropem a zda ho vůbec do stropu můžete zapustit.

Vyberte správnou velikost světla

Velikost světla je třeba volit s ohledem na prostor, ve kterém bude nainstalované a také na počet a svítivost světelných zdrojů konkrétního světla.

Pozor na IP krytí

Při výběru svítidel do koupelny je nejdůležitější bezpečnost. V koupelně je vlhko, takže by světlo mělo být chráněné nejen před průnikem nečistot, ale také vlhkosti.

Stupeň ochrany poznáte podle označení IP, které určují normy (do koupelny volte alespoň IP 44), v potaz je třeba vzít také zónu, kam světlo budete instalovat. Koupelna se totiž dělí na několik bezpečnostních zón.

  • V zóně 0 se nesmí nacházet spínače ani zásuvky, jde o vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu.
  • Zónu 1 vymezuje okraj vany až do výšky 2,25 metru od podlahy. Mohou zde být zařízení na malé bezpečné napětí, jeho zdroj ale musí být mimo zónu 0, 1 i 2.
  • Zóna 2 se nachází 0,6 m od vany nebo sprchy a 2,25 m nad podlahou.
  • Zóna 3 je ostatní prostor mimo zóny 0, 1, 2 a mohou zde být různá svítidla.

Jaké světlo vybrat nad zrcadlo?

Zrcadlo lze osvětlit hned několika způsoby, mělo by ale jít o intenzivní, měkce rozptýlené světlo. Přeci jen v koupelně u zrcadla trávíme každý den hodně času. Někdo volí zrcadlo, jehož součástí je rovnou i osvětlení, další si vybere z nabídky svítidel nad zrcadlo, která je široká a nemusí se u toho nijak omezovat.

Náš tip: Zrcadlo musí být osvětlené rovnoměrně, světlo vás nesmí oslepovat. Ideální je LED světlo umístěné uprostřed nad zrcadlem