Vánoce letos pravděpodobně budou jiné než dřív, to ale neznamená, že nerozsvítíme dům a nedáme osvětlení ani na stromeček. Alespoň to málo udělat musíme, přeci se o ty nejkrásnější svátky v roce nenecháme připravit.

Vybíráme osvětlení

S vánočními řetězy se v posledních letech doslova roztrhl pytel, nabídka v obchodech je ohromná. Už dávno se nepoužívají klasické voskové svíčky, které dnes mají místo na vánoční tabuli a adventním svícnu. Jaké osvětlení si vybrat, jakému se naopak raději vyhnout?

  • Na trhu najdeme dva druhy osvětlení. Interiérové a exteriérové.
  • Délku světelného řetězu přizpůsobte místu, kam světýlka umístíte. Světýlka na stromeček přizpůsobte výšce stromečku, počítejte i s prověšením.
  • Volit můžete i mezi světýlky do zásuvky a světýlky na baterky.
  • Dobře si rozmyslete i tvar vánočního řetězu.
  • Dejte si pozor, aby byla světýlka vyrobena ze zdravotně nezávadného materiálu a splňovala všechny bezpečnostní normy.

Jaké osvětlení na stromeček?

Interiérová světýlka věšíme na stromeček, zdobíme s nimi okna, poličky, krbovou římsu. Právě umístění je jedním z hlavních parametrů pro výběr, s ním souvisí i délka světelného řetězu.

Kromě toho je důležité si rozmyslet, jakou barvu světýlek vlastně chceme. A nevybíráme jen mezi bílou a barevnou variantou. LED řetězy, které se pyšní nízkou spotřebou energie a nízkou poruchovostí, jsou totiž v případě bílé barvy dostupné ve dvou odstínech. Teplém a studeném.

Víte, že si můžete vybírat také mezi tím, zda světýlka budou svítit pořád, nebo budou blikat, případně jak budou střídat barvy?

Náš tip: Kromě LED světelného řetězu si můžete pořídit také třeba klasické žárovičky, které vás rázem přenesou zpět do dětství, okna může zdobit světelný závěs s hvězdičkami nebo vánoční LED řetěz déšť.

Čím rozzářit celý dům?

Kromě bytu chcete ozdobit celý dům a zahradu? Nezapomeňte si pořídit také nějaké osvětlení vhodné do exteriéru. Dejte si ale pozor, aby takové vánoční osvětlení mělo krytí proti vodě (IP) alespoň 44. Pokud mají světýlka nižší krytí, venku je nepoužívejte.

A nemusí jít jen o klasická světýlka. Co takhle pod střechu zavěsit světelný závěs a rampouchy s putujícím světlem? Na štít domu umístit svítící spřežení sobů a sání? Namířit na zeď světelnou projekci?

Náš tip: Kromě samotného domu můžete ozdobit i stromy, zahradní altán, cestičky, plot, bazén. Prostě všechno, co vás napadne.

Rozsviťte světýlka, ozdobte domov, ukažte Ježíškovi cestu ke stromečku, pod který má nadělit ty tolik očekávané dárky. Hlavně děti na ně už netrpělivě čekají.