Po každé hádce jste přesvědčená, že můžete snad i za zemětřesení na Haiti. Brečíte na rantlu vany a máte pocit, že je váš život špatný vtip. A teď si představte, že vám manžel něco vyčte a vy se neurazíte. Že vám matka vynadá a vy jí zítra znovu ráda zavoláte. Pohádka? Ani ne. Když budete přesně vědět, proč se ten druhý vzteká, máte napůl vyhráno. To zjistíte jedině tak, že zůstanete během hádky v klidu a osvojíte si tato jednoduchá „hádací“ pravidla. Sestavila je německá psycholožka Susanne Gastdorfová, podle níž zabírají dokonale.

1. strategie: Zuří? Nic neříkejte

Ano, to se snadno říká, ale těžko praktikuje. Když ale zůstanete v klidu, zafungujete jako pilulka na uklidnění. Váš protějšek je rozrušený? Pak ho nechte. Nic neříkejte. Zhluboka se nadechněte, v duchu si napočítejte do deseti a poslouchejte, jak dotyčný upouští páru. Dříve nebo později mu ta pára dojde a váš klid ho upoutá. Pochopí, že ho berete vážně a že ho chcete poslouchat.

2. strategie: Nazujte si jeho boty

Dost možná už máte na jazyku větu: „To ale není vůbec pravda!“ Tu radí psycholožka Susanne Gastdorfová hodně rychle spolknout. Místo toho se zkuste na chvilku projít v botách toho druhého, vžít se do něj. Jak byste se cítila v jeho kůži? To je nejlepší způsob, jak zjistit, o co přesně jde, a jak byste se mohli společně dohodnout. Využijte velkou pozitivní sílu malého slova „ano“. Řekněte: „Ano, chápu, co tím myslíš.“ Tato věta neznamená, že souhlasíte, ale že zařazujete nižší rychlost a dostáváte hádku pod kontrolu.

3. strategie: Stiskněte tlačítko STOP

Nedaří se a ten druhý je stále hlasitější? Stopněte to! Tiše, ale důrazně řekněte: „Jsi fakt rozzlobený a říkáš věci, které ani tak nemyslíš. Nechci u toho být. Raději si promluvíme později.“ Potom vyjděte z místnosti nebo i z domu. Bez publika se protějšek velmi rychle zklidní.

4. strategie: Ukažte břicho

Pokud to zabralo a ten druhý už se nevzteká, usnadněte mu klidný restart. Neukazujte mu záda, naopak se k němu zkuste chovat vstřícně a laskavě. Pomůže vám pro začátek říct: „Možná máš pravdu, možná jsem udělala chybu, podívejme se společně na fakta.“

5. strategie: Nechtějte vyhrát všechno

Cílem je konflikt vyřešit, ne odejít s prázdnou. Jde o nalezení dohody, která odstraní problém a díky níž budou všichni spokojeni. Strategie dvou kruhů je pro tento účel optimální. Napište do malého kruhu to, s čím „handlovat“ rozhodně nebudete. Chcete jet na dovolenou, ale nechcete se zadlužit? Dobrá, napište si do kruhu oba požadavky. Pak nakreslete velký kruh kolem toho prvního a do něj napište, co by sice bylo hezké, ale mít to nemusíte – například jet k moři, letět letadlem, zažít pětihvězdičkový hotel, odjet na dva týdny. Pak ať napíše do kruhů své požadavky váš protějšek. Čím méně toho nakonec zůstane v prvním kruhu a čím více v tom druhém, tím větší máte šance, že spor skončí a kompromis, na kterém se dohodnete, bude přijatelný pro oba.