Nepodceňujte přípravu, potřebujete promyšlený koncept

Vekou chybou je, pokud se ihned bezhlavě pustíte do nakupování nábytku, dekorací a dalšího vybavení. V první řadě byste se totiž měli zamyslet nad tím, jaká je vlastně vaše představa a co od obývacího pokoje očekáváte. Místnost je nutné také dokonale zaměřit a zakreslit všechny detaily. Co když například koupíte velkou obývací stěnu a pak zjistíte, že zasahuje do místa, ve kterém by mělo být umístěno nástěnné světlo? Takovým problémům dokážete důkladnou přípravou snadno předcházet.

V případě vícečlenné rodiny by samozřejmě každý měl vyjádřit svůj názor a výsledek by měl představovat ideální kompromis. Počítejte s tím, že sladit jednotlivé představy nebude jednoduché. Na pomoc si proto můžete přizvat i odborníka, který dokáže přinést nezaujatý pohled na věc a rozhodnout na základě racionálních argumentů.

Jakým účelům bude obývací pokoj sloužit?

Říkáte si, že to je zřejmé, že v obývacím pokoji se přece večer díváte na televizi? Pak se zamyslete nad tím, zda je vaše využití obývacího pokoje skutečně takto jednotvárné.

Obývací pokoj totiž může sloužit i k následujícím účelům:

  • společenská místnost, ve které hostíte návštěvy
  • příležitostná ložnice pro přespání přátel či příbuzných
  • místnost pro domácí cvičení
  • často dnes obývací pokoj obsahuje i kuchyňský a jídelní kout
  • část obývacího pokoje může sloužit i jako pracovna pro práci z domova

Je nezbytné si uvědomit, jak pravděpodobně budete obývací pokoj využívat vy, a podle toho následně volit jednotlivé kusy nábytku. Sladit totiž vše musíte prostorově, designově a samozřejmě se musíte vejít do rozpočtu, který (podobně jako obývák samotný) není nafukovací.

Obývací pokoj musí být vzdušný

Když si uvědomíte, že obývací pokoj může sloužit také jako jídelna, pracovna či malá domácí posilovna, místa najednou není na rozdávání. Tím spíše v případě, že si ještě vysníte prostornou sedací soupravu a velkou stěnu s televizí.

Raději si dvakrát rozmyslete, zda nebude lepší velikost jednotlivých kusů nábytku zmenšit výměnou za to, aby obývák působil vzdušněji a příjemněji. Přeplněná místnost totiž může působit stejně nehostinně jako místnost příliš prázdná. Zkrátka vybavení je nutné pořídit „tak akorát“ a v přiměřené velikosti.

Nezapomeňte na práci se světlem

Velice důležité je také správně v obýváku pracovat se světlem. Začneme-li televizí, u té je velice nevhodné, pokud na ni skrz okno mohou dopadat přímé sluneční paprsky. Na obrazovce nebude – dvojnásob v případě starších televizorů – nic vidět. Nemáte-li jinou možnost, promyslet byste měli alespoň zastínění těchto oken.

Opačným problémem je nedostatek světla. Vaší prioritou by mělo být, aby přirozené světlo proniklo do celé místnosti. Z umělého osvětlení pak kromě stropního lustru může dobře posloužit i stojací lampa nebo lokální osvětlení pomocí LED pásků.