1. Prostě snězte vždycky o něco méně

Můžete si klidně dopřát všechno, na co máte chuť, včetně pamlsků nebo hospodských lahůdek – ale nesnězte jich tolik, co ostatní, případně svoji porci nedojezte nebo se o ní s někým rozdělte. Doma si dejte rovnou méně.

2. Nahraďte půlku příloh zeleninou

Ideálně ráno – protože i k snídani se chodí kousek okurky nebo cherry rajčata, v poledne i večer, nebo alespoň v poledne a večer. Je jedno, jestli je zelenina čerstvá, dušená, grilovaná nebo pečená, jen by neměla být zahušťovaná nebo vyloženě plavat v oleji.

3. Zásadně omezte alkohol

Dvě deci vína před spaním každý den? Zkuste s tím seknout a omezit to na víno jednou týdně. Jednak má samo o sobě hodně energie, kterou musí tělo spálit, navíc se zdá, že u většiny lidí dává tělo přednost metabolismu alkoholu a až pak začne spalovat tuky. To vaše se k tomu vůbec nemusí dostat.

4. Jezte dost bílkovin

Samozřejmě, nemáme na mysli doplňky pro kulturisty, ale příjem bílkovin v rámci normálního stravování, skvělým zdrojem jsou vajíčka, libové maso, luštěniny, případně mléční výrobky.

5. Vsaďte na kvalitní jídlo

Už jste dost velká na to, abyste se šidila fastfoodem, nápoji s umělými sladidly, polotovary z mrazáku nebo všemi těmi průmyslově zpracovanými potravinami. Nejde jen o kalorie, tato jídla různými způsoby ovlivňují chování mozku a metabolismu a přispívají tak k nadměrnému přibírání.

6. Hýbejte se!

Spousta lidí v tomto věku přibere a vysvětlují si to přirozeným zpomalením metabolismu, ale je to trochu jinak – výkonnost spalování sice mírně klesá, ale vzestup váhy jde daleko spíše na vrub tomu, že v tomto věku lenivíme a přestáváme se hýbat jako dosud. Choďte na túry, běhejte, jezděte na kole i nadále, alespoň dvakrát týdně.

7. Bez posilování to nepůjde

Dvakrát až třikrát týdně byste si měli dát pořádné posilovací kolečko, klidně doma podle lekce z videa – když tak budete činit, udržíte si svalovou hmotu, kterou vaše tělo potřebuje k tomu, aby dokázalo efektivně spalovat přijatou energii.

8. Spěte dost

Vyspalý člověk většinou vypadá lépe a mladistvěji, navíc dostatek spánku přímo souvisí s hubnutím – pokud člověk málo spí, snaží se tělo přirozeně dodat chybějící energii jinak a mozek nás vyloženě nutí k tomu dát si něco sladkého, tučného a podobně.

9. Nehrbte se

Možná vám to kdysi říkali rodiče, tehdy vám to přišlo otravné, ale ono to funguje – pokud se narovnáte, dáte ramena trochu níž a dozadu a zpevníte břicho, budete zkrátka vypadat štíhlejší, i když budete vážit pořád stejně.

10. Zkuste jógu

Všimli jste si někdy, že vyznavači jógy působí mladistvým dojmem? To není náhoda. Jóga jako by pomáhala zpomalit čas – dá se díky ní zbavit stresu, zlepšit držení těla a celkově být pevnější a pružnější.

A co když se vám kolem menopauzy navzdory snaze nedaří zhubnout tolik, kolik byste v plus minus padesáti rádi? „Nechtějte po svém těle nereálné a nejděte proti přírodě. Menopauza je součástí života každé ženy a může být velký úspěch, když tímto obdobím projdete s konstantní váhou nebo i s pár kilogramy navíc, přestože makáte na změnách v jídelníčku a cvičíte více než za mlada. Důležité je, že jste v oblasti stravování a pohybu aktivní a nezůstáváte jen u „měla bych“, „od zítřka“ atd. Vaše tělo i psychika tuto péči jen ocení,“ uzavírá téma psycholožka Iva Málková, který před lety založila iniciativu Stop obezitě.

Zdroje:

https://www.eatthis.com/flat-belly-over-40/

https://bestlifeonline.com/look-young-in-your-50s/