Možná jste o tom už slyšeli, možná jste sami už viděli nějaké video, v němž dotyčný vymačkával do hořkého nápoje kyselý citron a následně ho s patřičnými grimasami vypil. Americký web Today.com nový trend rozebral. Na domnělou účinnost nápoje se zeptal newyorské dietoložky Samanthy Cassetty, která rovnou řekla, že jde o nesmysl.

„Nenapadá mě jediná výhoda přidání citronu do kávy. Ve skutečnosti jde spíš o projev toho, že se člověk nestravuje zrovna zdravě a vyrovnaně. Navíc během hubnutí by člověk neměl jíst nebo pít něco, co mu nechutná. I kdyby to snad fungovalo, nevybuduje si dotyčný správné stravovací návyky, kterých by se mohl držet dál,“ vysvětlila.

Registrovaná dietoložka Maya Feller pro web dodala, že tyto druhy výzev na sociálních sítích mohou ještě více uškodit lidem, kteří už mají nějakou poruchu příjmu potravy nebo jimž schází správné stravovací návyky. Upozornila zároveň, že podobné hubnoucí triky a tipy vymýšlí lidé bez jakéhokoli odborného vzdělání v dietologii a že nedává smysl se při snaze hubnout v prvé řadě zajímat o něco, co v těle spálí tuky. Cílem by totiž měly být nové stravovací návyky a zdravější životní styl.

Zrychluje spalování? Ano, ale…

Jinými slovy, žádné rychlé řešení neexistuje a není jím ani kafe s citronem. Můžeme si namlouvat, že jde o celkem zdravé pití, protože jak káva, tak citrony obsahují poměrně dost antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk. Šálek kávy skutečně obsahuje vitamíny a minerály, jako je B12, B5, mangan, draslík, hořčík a niacin, a některé studie dospěly k závěru, že jde o nápoj zdraví spíše prospěšný, i když některým lidem nedělá kafe dobře na trávení, protože je pro ně moc kyselé a vyvolává u nich reflux.

Navzdory celkem zdravému složení však kafe či citron ani jejich kombinace nedokážou nijak rychle spalovat tuk. Je pravda, že vypití šálku kávy s kofeinem může velice mírně zvýšit rychlost metabolismu na následující tři hodiny, ale je to skoro neměřitelné, rozhodně nejde o žádná kila. Účinek spočívá v tom, že kofein působí na receptory, které dávají buňkám pokyny ke spalování tuků – více například v této studii.

Přesně na tento účinek se odvolávají výrobci potravinových doplňků, které mají pomáhat hubnutí – jejich účinek ovšem na rozdíl od léků nemusí dokládat žádnými klinickými studiemi. Podle této studie káva mírně zrychluje spalování, ale paradoxně u mladých a štíhlých lidí, u starších a obézních mnohem méně. A hlavně, skutečně jde jen o malé zvýšení tempa a jen na krátkou dobu.

Neexistují ani studie, které by doložily, že kafe s citronem mírní bolesti hlavy nebo zlepšuje stav pokožky, což jsou další tvrzení šířící se internetem.

Zdroje:

https://www.today.com/health/does-adding-lemon-your-coffee-really-help-you-lose-weight-t235478

https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a32094134/coffee-with-lemon/