Svým vzhledem připomíná bodlák. A ještě aby ne. Je s ním totiž příbuzný. Tato léčivá rostlina může dorůstat až dvou metrů a díky svým půvabným listům, šedavým zespod, a květům fialové barvy se hojně užívá i v květinářských aranžích. Nás však bude zajímat především jeho zdravotní přínos.

VIDEO: Jak připravit artyčok?

Zdroj: Youtube

5 benefitů pro naše zdraví:

Artyčok je vynikajícím zdrojem vápníku a fosforu, obsahuje také draslík, železo, hořčík, zinek a nechybí ani přítomnost vitamínů skupiny B a C.

Odvodňuje organismus

Artyčok má nejen čistící účinky, je také přírodním diuretikem neboli prostředkem na odvodnění organismu, který podporuje hubnutí. To znamená, že zabraňuje zadržování tekutin v těle.

Pomáhá zhubnout

Podporuje trávení tuků a vylučování toxinů z našeho těla. Navíc nemá téměř žádné kalorie a je tak vhodnou zeleninou při redukčních dietách.

Stará se o játra

Výjimečnou schopností artyčoku je regulovat tvorbu a uvolňování žluči a vylučování vody a odpadních látek. Proto je jeho konzumace doporučována pacientům s onemocněním jater, žlučníku a žlučových cest a poruchou trávicích orgánů.

Pomáhá při zácpě

Artyčok je bohatý na vlákninu. Jeho konzumace tak poskytuje pocit sytosti a podporuje střevní průchod.

Snižuje hladinu cholesterolu

Tento účinek je způsoben přítomností cynarinu, neboli látky, která brání syntéze endogenního cholesterolu a lipidů a zároveň podporuje vylučování cholesterolu žlučí.

TIP pro vás!

TIP pro vás!

Pokud artyčoky vaříte, vodu poté nevylévejte, ale uchovejte a vypijte. Obsahuje totiž stejné vitamíny a minerály jako samotná zelenina a má čistící účinky pro tělo. Jestliže si však na přípravu čerstvého artyčoku netroufáte a přesto byste rádi zakusili jeho zdravotních benefitů, zakupte si ho v lékárně ve formě doplňků stravy.

Artyčoky by měli jíst ve velkém především diabetici, jelikož je dokázáno, že látky v nich obsažené pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Zcela nevhodné jsou naopak pro jedince trpící vysokým krevním tlakem, jelikož obsahují přemíru sodíku.

Zdroj: vlasta.cz womanmagazine.com

Související články