Důvodů, proč nechtít velká prsa, je víc a zdaleka nejde jen o vzhled. Velká prsa mohou totiž způsobit poměrně úporné bolesti horní partie zad, ramen a krku. Někomu se zase pod prsy mohou dělat úporné ekzémy a plísně. Trápení s nimi může také nabýt rázu vážnějších psychických potíží. Někdy je namístě uvažovat o operativním zmenšení ňader – zdravotní pojišťovny však tuto operaci hradí jen v minimu případů.

„Zmenšovací operaci v případě extrémní velikosti prsů, která pacientce přináší prokazatelně zdravotní potíže, indikuje lékař neurolog, ortoped nebo mammolog. Úhrada tohoto výkonu ze zdravotního pojištění navíc podléhá předchozímu souhlasu revizního lékaře na základě požadavku odborného lékaře jedné z uvedených odborností při doložení zdravotních potíží. Provedení plastické operace z psychických důvodů, tedy kvůli psychickým potížím, které mohou nastat z důvodu nespokojenosti s velikostí či tvarem prsů, není hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí ve svém prohlášení Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zmenšení prsů na klinice plastické chirurgie stojí obvykle od 60 tisíc výše za obě prsa. Podobné je to s operací břicha, placený zákrok, jehož cílem je odstranění tukových zásob a plošší břicho, stojí od 50 tisíc výše.

Není to levné, a proto má smysl ptát se, zda to nejde udělat i jinak, pokud člověku velká prsa nebo větší břicho vadí. Ano, a proto, že prsa i velké břicho tvoří především tuk, má smysl zaměřit se na jeho redukci – bohužel však o velikosti prsou rozhodují i naše hormony, a pokud se někomu zvětší v období menopauzy, bývá to poměrně nevratné a má rozhodně smysl se tomu snažit předejít, je-li to pro vás důležité. Co vyzkoušet podle odborníků z webu Medical News Today?

1. Dieta

Pokud člověk zhubne tím, že se zaměří na redukci tukové tkáně, měla by se mu zmenšit i prsa a břicho – má smysl se zaměřit na nízkokalorickou stravu plnou kvalitních živin. Ovoce, zelenina, tučné ryby, třeba losos, a libové maso, jako je grilované kuře, vás zasytí, a přitom nepřijmete zbytečné kalorie.

2. Cvičení

Mnoho lidí se mylně domnívá, že cíleným cvičením lze spalovat tuk v určité oblasti. Tak to bohužel není. A tak třeba kliky a další cviky zaměřené na hrudník zpevní svaly paží a hrudníku, ale neodstraní tuk přímo z prsou. Základem je spalování tuků v celém těle, s čímž vám pomůže kardiovaskulární cvičení zvyšující srdeční frekvenci – zkuste běh, plavání nebo rychlé procházky, ideálně dvakrát třikrát týdně.

3. Snižte příjem estrogenu

Estrogen hraje klíčovou roli ve vývoji prsní tkáně – pokud ho máte příliš, snížení jeho příjmu by mohlo mít kladný vliv i na vaše prsa, pokud vám jde o to, aby nebyla tak velká, platí to zejména pro lidi potýkající se s hormonální nerovnováhou. Týká se to třeba hormonální antikoncepce, která obsahuje estrogen a progesteron a může způsobit zvětšení prsou.

Některé výzkumy naznačují, že člověk může snížit hladinu estrogenu v těle prostřednictvím změn ve stravě, nadějné je třeba lněné semínko, více ZDE.

4. Kupte si lepší podprsenku

Podprsenka nemůže trvale změnit velikost prsou, ale pokud zvolíte dobrý model, mohou vaše prsa vypadat menší. Zaměřte se na ty, které prsa zpevňují a díky nimž vypadají ňadra plošší, mnohem lepší službu vám prokážou široká ramínka než uzoučká.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/how-to-reduce-breast-size#outlook

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323920