1. Neupínejte se k létu, chcete přece zůstat štíhlí i potom – berte ho jako jeden dílčí mezník, nikoli jako bod, po kterém už zase nebudete váhu řešit.

2. Naplánujte si, o kolik a za jak dlouho chcete v této první fázi do léta zhubnout. Buďte při stanovování svých cílů realističtí. Jak říká Iva Málková ze společnosti Stop obezitě, reálné tempo je půl kila až kilo týdně, rozhodně ne více – to už by bylo nezdravé a dlouhodobě neudržitelné. Navíc počítejte s tím, že pokud jste notorické dietářky nebo je vám padesát plus, půjde vám to spíše pomaleji, i když budete dělat všechno dobře.

3. Optimální je kombinace lepšího jídelníčku a cvičení. Nesnažte se hubnutí urvat jen jedním nebo druhým způsobem, protože by to paradoxně bylo mnohem těžší – buď byste museli jíst skutečně jen velmi málo, nebo byste naopak museli hodně cvičit.

4. Myslete na dostatek živin – u lidí od padesáti let výše klesá schopnost využít živiny ze stravy, a proto byste je měli případně tělu dodávat jinak, zvláště pokud budete jíst méně než dosud. Jde zejména o vápník, vitamín D a zinek. Pokud jde o složení jídla, omezte cukry, nevhodné tuky, přidejte zeleninu a bílkoviny.

5. Pište si, co sníte, a snažte se pak najít chyby, kterých se dopouštíte. Někomu vyhovuje dělat to trvale, ale není to nutné. Třeba si to na měsíc zkuste – nejdříve proto, abyste si uvědomili, čeho a kolik sníte a vypijete, a pak, než si zvyknete jíst jinak.

6. Hlídejte se v jídle, neuždibujte během dne a nemlsejte, avšak zároveň nehladovte, protože pak byste měli tendenci se u dalšího jídla přejíst. Pokud možno omezte alkohol. Snažte se nebrat změny na talíři jako dočasné utrpení, mělo by vám přece jít o trvalou změnu životního stylu.

7. Poproste okolí, ať už rodinu, blízké kolegy, nebo kamarádky a kamarády, o podporu. Nestyďte se za to, že jste se rozhodli zhubnout, míra podpory, které se vám dostane, vás dost možná příjemně překvapí.

8. Začněte se hýbat, a to pravidelně. Zvolte takový druh pohybu, který vás bude bavit, protože takové cvičení je efektivnější. Když už začnete, vytrvejte.

9. Zaplaťte si hodinu u osobního trenéra a řekněte mu své představy o tom, jak rychle a o kolik chcete zhubnout, může vám pak sestavit plán tréninku na míru – důležité je, aby v něm bylo posilování – nebojte, neznamená to hodiny na mučicích strojích v posilovně, pokud nechcete bicepsy jako Arnold Schwarzenegger. Posilovat můžete doma, s lehkými činkami, posilovací gumou nebo váhou vlastního těla.

10. Posilovat byste měli ideálně třikrát nebo čtyřikrát týdně a dvakrát týdně byste se měli věnovat nějaké pohybové aktivitě ve vysokém tempu, jako je běh, rychlá chůze nebo plavání, protože právě při takovém pohybu vaše tělo nejlépe spaluje tuky. Chce to ale aspoň třicet čtyřicet minut v kuse.

Zdroje:

https://www.yahoo.com/lifestyle/lose-10-pounds-10-weeks-121015173.html

https://www.livestrong.com/article/43897-lose-pounds-weeks/