Vyzkoušela jsem už na hubnutí kdeco. V devadesátkách to bylo třeba mýdlo odstraňující tuk z těla (s poznámkou, že se nesmí aplikovat na prsa) či náušnice, které „nahrazovaly“ akupunkturu. Přišel i chrom, kyselina hydroxycitronová, domácí elektrody na zadek a stehna, potravinové doplňky, po kterých jsem měla zhubnout za dva týdny deset kilo, dělená strava, zónová dieta, bezlepková dieta, astrologická dieta, syrová strava, dieta podle typu povahy, tukožroutská polévka a stovky dalších a dalších diet. Zkusila jsem i půst, ale když jsem po dvou dnech omdlela, zařekla jsem se, že nikdy víc. Jediné, čeho jsem se zatím neodvážila, byl klystýr. Pak jsem si konečně položila otázku: Proboha, proč? Kdyby nějaký super rychlý fígl fungoval, všichni bychom byli štíhlí jako proutek. Jenže jediné, co funguje, je zdravý rozum. A jednoduchá matematika. Tedy obvykle. Pokud nejste nemocní.

Proč nevěřit fíglům?

Všechny bláznivé diety a fígle můžeme sice občas otestovat, a dokonce být na chvíli úspěšní. Jak ale říká nutriční terapeutka a koučka Lada Nosková, fígle nefungují donekonečna. „Tělo už jsme několikrát obalamutili, ale ono je chytřejší. Už nám na lep nesedne. Zkrátka umí se přizpůsobit nízkému příjmu, vynechaným sacharidům, omezeným tukům, v podstatě čemukoli, co si na něj vymyslíme. Ale příště už to fungovat nebude.“ Díky neskutečné adaptabilitě se nenechá drancovat donekonečna a spustí všechny obranné metabolismy, úsporné režimy a spořiče, a nepustí ani deko.

„Jak z toho ven? Nenechat tělo strádat, stejně to k ničemu nevede. Syťte své tělo všemi živinami, dostatečným množstvím energie a ono se vám za to odmění zhubnutými kily,“ říká odbornice. Držet se nezřídka striktních diet, které určují, že salát nemůžete nahradit čekankou a úterý pondělím, je cestou k neúspěchu. Takový přístup navíc vylučuje jakýkoli pozdější vlastní postup a nenechá místo pro to, abychom se poučily. Kromě striktnosti jsou tyto dietetické fígle často absurdní a nezřídka nebezpečné.

Zázraky nehledejte

Přemýšlíte pravidelně na začátku roku, jakou hubnoucí pecku jste ještě nezkusily? „Přesně tohle nedělejte. Jak je zřejmé z minulosti, fígle, zkratky ani zázraky v hubnutí nefungují. Jediná rozumná metoda, jak zhubnout trvale, je změnit stravovací návyky, jíst dostatečně a hýbat se. Navíc to, co funguje kamarádce, nemusí fungovat vám. Pokud chci zhubnout opravdu trvale, potřebuji svůj vlastní stravovací plán, ne plán kamarádky. Každé tělo má jiné potřeby,“ vysvětluje nutriční terapeutka Lada Nosková. „Každý máme jiné potřeby, jinou výchozí, ale i cílovou váhu. Můj denní příjem bílkovin, sacharidů a tuků je jiný než mých klientek. Je nutné brát v úvahu také pohybové aktivity, věk a tak dále,“ dodává Lada Nosková. Přesto je jedna finta, která s hubnutím vážně pomáhá. Vyvarovat se alkoholu.

Ztráta motivace

Jestli se vám nedaří zhubnout ani po padesáté, je pravděpodobné, že místo nadbytečných kilogramů ztrácíte motivaci. Možná si říkáte, že to nemá cenu, vždyť to na mě stejně nezabírá. Důležité je uvědomit si, že cílem by měla být změna stravovacích návyků, ale taky rozvoj zdravého vztahu ke své osobě, postavě, zdraví, stravě. Cíle nesmějí být nerealistické, demotivující, to pak vede k marnému boji a velkému trápení. Je fajn připustit si, že žena po dětech nebude vypadat stejně jako před nimi a že chlap, který před mnoha lety sekl se sportem, nebude nikdy vypadat jako ve dvaceti. Běh času nezastavíte a vývoj postavy má i své genetické zákonitosti. Musíte být tedy hlavně realistkou a zakomponovat do svého života aspoň některé změny, jako je pravidelnost spánku, jídla, pití, pohybu a relaxace, výběr kvalitní a pestré stravy. A kde hledat ztracenou motivaci? „Vy jste svou vlastní motivací. Nemá smysl hubnout kvůli někomu jinému ani kvůli módním trendům nebo kvůli kolegyni v práci. Taková motivace dlouho nevydrží. Já jsem ta důležitá, jak se budu cítit za půl roku, za pět let? Jaké si koupím plavky a šaty na léto? Kolik budu mít léků na tlak, cholesterol… To jsou ty nejdůležitější motivace. A pokud to tak necítíte, asi ještě nepřetekl ten hrnec dostatečně,“ říká Nosková.

Řeč byla o malých cílech. Nechtějte po sobě čtyři shozené kilogramy za týden, ale pochvalte se nahlas za každý den, kdy nezhřešíte, hýbete se a jíte zdravě.

Žádné diety?

Nutriční terapeutka Lada Nosková dále tvrdí, že zhubnout se dá, aniž byste musely držet diety nebo hladovět. Jíst zdravě totiž neznamená držet půsty, očistné detoxy ani proteinové diety. Jíst zdravě se pojí s užíváním si života, jak nejlépe dokážete, s úctou ke svému zdraví. „Podstatné je nastavení v hlavě. Budu to brát pouze jako berličku, pouze jako překlenovací období, než odjedu na dovolenou? Nebo chci skutečně něco změnit a beru to jako životní styl? Pro mě osobně můj stravovací režim rozhodně není dietou. Je to systém stravování, ve kterém se cítím dobře a který dělá dobře mému tělu,“ říká Lada Nosková. Každá dieta, která nezahrnuje tuhle změnu, je odsouzena velmi brzo k neúspěchu. Je nezbytné změnit vztah k jídlu a samozřejmě přidat pohyb.

Bez pohybu to nepůjde. Jak říká v knize Nebezpečný svět kalorií lékařka Kateřina Cajthamlová, vždycky ji rozesměje, když hubnoucí lidé hodiny diskutují o vhodných a nevhodných potravinách, jejich kombinacích, receptech, ale opomíjejí velmi důležitý protipól – energetický výdej. Zhubnutí přitom vyžaduje zvýšení pohybu, a to alespoň na 12 hodin týdně. A nemusíte být celou dobu v posilovně, stačí chodit. Do schodů, procházet se po kanceláři, po bytě, jít pěšky do obchodu vystoupit o zastávku dřív. A o víkendu vyrazit na výlet.

Jak uspět?

Jak uspět?

  • Začněte si psát, jak jíte. To je známý fakt, když chcete zjistit, jak na tom jste, tedy kolik sníte a kolik vydáte. Jednoduše pak dojdete k tomu, kde chybujete. V poradně mydiet.cz můžete využít výživovou kalkulačku, která vám spočítá množství bílkovin, sacharidů, tuků na den.
  • Většina žen jí spíše málo než hodně. Dobrá zpráva je, že budete muset jíst více, ale jinak. Bude to chtít přidat na bílkovinách, kvalitních tucích a zelenině. To jsou obvyklé nedostatky jídelníčku lidí, kterým se nedaří hubnout.
  • Potřebujete nad sebou bič? Vyhledejte poradny, které nabízejí pravidelnou kontrolu specialistou, recepty na míru, lekce a hodnocení terapeuta. Někdo je bude potřebovat každý týden, někomu postačí návštěva jednou za měsíc. 
  • Plánujte! Připravte si pro první dny plán, co budete jíst, a podle toho i nakupte. V sobotu si promyslete, co budete vařit a seznam surovin, co budete potřebovat. V neděli si najděte dvě hodiny pro sebe a navařte si do krabiček celé menu na několik dní. Že nemáte čas? Výmluvy. Jde to zvládnout za hodinu a celé menu na pondělí budete mít hotové.

ZDROJ: časopis Vlasta, Lada Nosková, Kateřina Cajthamlová

Související články