Popravdě řečeno, neexistuje jeden jediný návod na to, jak často, jak dlouho a jak intenzivně byste měli cvičit. Ale zpravidla je to víc, než si většina lidí myslí.

„Můžete začít s frekvencí dvou až tří cvičení týdně, avšak vaším cílem by mělo být cvičit pět dní v týdnu. Série by měly zahrnovat kardio, silová cvičení a protahování svalů. Proč máte posilovat, když chcete zhubnout? Tvorba svalové hmoty zrychluje metabolismus, díky čemuž budete spalovat energii, i když nebudete zrovna cvičit. Kardio vám navíc pomůže jednak spálit tuky, jednak slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zlepšuje náladu a zvyšuje odolnost vůči stresu,“ doporučují odborníci.

Dvakrát nebo pětkrát týdně?

To, že byste se nějaké formě pohybu měli věnovat pětkrát týdně, se opakuje i v doporučeních dalších specialistů na hubnutí. Převedeno do čísel, vypadá to zhruba takto – každý týden byste se měli věnovat alespoň 150 minut kardio cvičení střední intenzity a 75 minut kardio cvičení vyšší intenzity.

Patří sem běh, hodně rychlá chůze, plavání v rychlém tempu, jízda na kole. Tyto dávky si samozřejmě můžete rozdělit do více dní. Zároveň byste měli třikrát týdně posilovat, ideálně s činkami nebo posilovací gumou, rovněž zařaďte do svého plánu kliky, dřepy, výpady, případně cvik zvaný prkno. Na internetu najdete spoustu návodů jak na to, často rovnou v češtině.

Pokud chcete budovat svaly a zároveň hubnout, aniž byste drželi extrémní diety, budete si muset dát do těla nejméně čtyřikrát týdně, aby to mělo očekávaný efekt. Na druhou stranu, pokud jste doteď cvičení neholdovali vůbec, klidně začněte cvičit dvakrát až třikrát týdně a postupně přidávejte – obráceně to moc nefunguje. Pokud přepálíte start, nejspíše vám brzy dojde energie i nadšení.

Kardio cvičení se ideálně věnujte dva po sobě nenásledující dny v týdnu. Neznamená to ovšem, že byste si třeba procházku v ostřejším tempu nemohli dopřát i jindy.

Necvičte pořád stejně

To, jak moc zhubnete, závisí na množství cvičení, kterému jste ochotni se zavázat, a na tom, jak přesně dodržujete svůj jídelníček. Pokud opravdu chcete vidět výsledky odrážející se na stupnici a v průběhu času pokračovat v pokroku, musíte se zavázat, že budete cvičit alespoň čtyři až pět dní v týdnu. Pozor, obměňujte svoje sestavy cviků, měňte počty sérií a opakování, střídejte druhy pohybových aktivit, pokud to neuděláte, vaše tělo si na námahu a její množství zvykne a odmění se tím, že na ni přestane reagovat tvorbou svalů.

Nesnažte se však ani o to být dokonalí a cvičit sedm dní v týdnu – jednak nejste vrcholoví sportovci, navíc vaše tělo tak jako tak potřebuje nějaký čas na odpočinek a regeneraci.

Zdroj:

https://www.healthline.com/health/how-often-should-you-work-out

Fitcann.cz