Jedno, dvě nebo i tři kila nejsou skutečně žádná tragédie, přece jen, Vánoce jsou jednou v roce, a nemá smysl si vyčítat fakt, že jste si dopřáli cukroví, bramborový salát nebo smaženého kapra. Chcete-li se ale zbavit přebytečných kilogramů, musíte na tyhle „dobroty“ zapomenout. Mnohdy ale stačí odlehčit jídelníček, omezit primárně sacharidy a tuky a občas vyjít schody místo výtahu. Nutriční terapeutka Dana Šímová radí následující.

Častěji a méně

Zkuste jíst víckrát denně a mnohem menší porce. Podle Dany Šímové je základem pravidelnost. S půstem raději teď nezačínejte. Tělo musí vědět, že mu nehrozí žádný hlad a přestane ukládat tuky do zásoby.

Zelenina a luštěniny

Bramborový salát je přece taky zelenina, můžete říct. Ano, brambory jsou sice zelenina, ale když k nim přidáte hromadu majonézy, moc dietní to nebude. Do jídelníčku teď zakomponujte lehkou a rostlinnou stravu s obsahem vlákniny. Vláknina odlehčí trávení a budete se cítit lehčeji. Místo tučného masa přidejte luštěniny, které obsahují komplexní sacharidy a spoustu bílkovin, které zamezí tomu, aby vás honila mlsná.

Ovoce a sacharidy

Ovoce je sice zdravé, ale pořád obsahuje dost sacharidů, kterých jste si přes svátky užili ažaž. Pokud si tedy chcete dát jablko nebo nějaké jiné ovoce, tak raději jen dopoledne a vybírejte druhy s nižším glykemickým indexem. Po obědě preferujte více zeleniny. Pokud jde o sacharidy, váš mozek je sice potřebuje, ale ty komplexní, takže je nesmíte vynechat zcela, ale volte komplexní sacharidy, které jsou tvořeny mnoha cukernými jednotkami, což zapříčiní pomalejší trávení a nezvýší se prudce hladina cukru v krvi a nedojde k pocitu falešného hladu. Do povánočního jídelníčku sacharidy zařazujte spíše dopoledne a na oběd, odpoledne je vynechte.

Kvalitní bílkoviny a tuky

Odpoledne a večer dejte zelenou bílkovinám, přednost dejte těm kvalitním. To znamená netučné maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Tuky byste také neměli vynechat zcela, ale vybírejte ty správné, vhodné jsou rostlinné, které můžete přidat do zeleninového salátu nebo je přidat i na pečivo.

Zakázaná jídla

Když chcete shodit vánoční kila, je jasné, že se nebudete cpát i po svátcích smaženými jídly, nebo bílým pečivem. Dana Šímová radí vynechat i uzeniny, sladkosti a příliš slané potraviny.

Stopka pro alkohol

Nedá se nic dělat, je to tak, ale když chcete zhubnout, musíte zapomenout i na alkohol. O svátcích jste zcela určitě holdovali alkoholu ve zvýšené míře, tak teď na něj zapomeňte nebo aspoň výrazně omezte. Hodně pijte čistou vodu, bez bublinek.

Zbavte se zbytků


Pokud něco doma není, nesníte to. To je jasné jako facka. Pokud ale víte, že máte kuchyni plnou sušenek, cukroví, vánočky, čokolády a smaženého kapra, nakonec podlehnete a sníte to. Nemůžete to jíst! Ale abyste neplýtavali, můžete se stát členem skupinyna FB - Sdílení jídla-Food sharing, kde si od vás milárádi přebytky vezmou ti, co jídlo skutečně potřebují. Vy si zatím vyčistěte lednici a spíž, něco klidně zamrazte a vyměňte obsah lednice za zdravější verze.

Příklad odlehčeného jídelníčku na jeden den

  • Snídaně: Žitný chleba, míchaná vajíčka (1 celé a 1 bílek), paprika
  • Svačina: Bílý neochucený jogurt (ideálně Skyr nebo řeckého typu, s vyšším obsahem bílkovin), kiwi
  • Oběd: Tofu se zeleninou a celozrnným kuskusem
  • Svačina: Salát z červené řepy s ořechy (hrst) a lžící zakysané smetany light
  • Večeře: Tuňáková pomazánka, večerní chlebík (chléb se sníženým obsahem sacharidů), 2 rajčata

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.danyslim.cz/

https://www.goodhousekeeping.com/uk/health/a565136/how-to-lose-weight-after-christmas/

Související články