Pravidlo číslo jedna? Neslibujte si, že budete v červnu vážit o patnáct kilo méně. Zní to sice hodně motivačně, ale podle psycholožky a zakladatelky společnosti Stop obezitě neboli STOB Ivy Málkové to nefunguje. Tvrdí, že podobné cíle nás daleko spíše dovedou do bludného kruhu neúspěchu – mnohem lepší proto je říci si, že změníme svůj životní styl, ztráta přebytečných kil se v tom případě stane příjemným vedlejším efektem. Zároveň by se nám tak nemělo stát, že se zaměříme jen na hubnutí a budeme brát dietu jako dočasné utrpení, protože zkrátka začneme žít zdravěji, co se jídelníčku nebo pohybu týče.

Zdroj: Youtube

Pozor, neznamená to, že si něco jednou pro vždy zakážeme. Podle Ivy Málkové slova jako „už nikdy“ nebo naopak „už vždycky“ vůbec k hubnutí nepatří.

1. Co ztratím a co získám?

Zhubnout chce snad většina lidí, i když to třeba reálně ani moc nepotřebují, ale většina po tom touží proto, že chtějí vypadat lépe. Jenže to zpravidla nestačí. „Správná motivace nastává tehdy, pokud napřed zvážíte ztráty a zisky, které budou spjaty se změnou v chování. Snažte se přijít na co nejvíce zisků, které vám přinese změna jídelníčku a nalezení pohybu, který vás bude bavit,“ doporučuje Iva Málková.

Buďte k sobě upřímní, sepište si, co získáte – třeba to, že se budete cítit lépe na těle i na duši a zbavíte se zdravotních potíží. Pokud na straně ztrát nebudete mít skoro nic, nejspíše jste na dobré cestě k tomu, abyste našli tu správnou hubnoucí motivaci. Naopak většinou nestačí snažit se hubnout proto, že to dělají všichni okolo vás.

2. Jsem připraven na trvalou změnu?

Jedna věc je motivace, druhou nutná změna životního stylu – neslibujte si nereálné cíle, jako je třeba hodina cvičení denně, držte se více při zemi, ale myslete na to, že třeba právě u cvičení je určitě frekvence a pravidelnost potřeba. Dvakrát až třikrát týdně byste to zvládnout mohli, co říkáte?

Podobně je potřeba také změnit jídelníček, například ubrat sladkostí nebo uzenin, přidat zeleniny, přestat jíst večer nebo zbavit se celodenního ujídání. Zvažte, zda to opravdu dáte.

3. Jak vlastně budu hubnout?

Pokud máte několik desítek kil navíc, rozhodně byste měli zvážit, zda nebudete shazovat pod odborným vedením, protože tady už menší úprava jídelníčku nebo pohybových návyků nemusí stačit.

Jinak vám mohou pomoci aplikace, které například spolu s fitness náramky nebo rovnou chytrými hodinkami hlídají množství pohybu a vydané energie, zatímco do jiných si můžete psát, kolik jste toho snědli.

Zkuste se vyhnout extrémním dietám, před nimiž odborníci dlouhodobě varují, jako jsou například ty s označením KETO. Mezi doporučené způsoby stravování naopak patří DASH či MIND dieta, případně vhodně zvolený model přerušovaného půstu.

4. Mohu počítat s podporou okolí?

Sociální podpora je nedílnou součástí úspěšné cesty hubnutí. Četné studie opakovaně ukázaly, že shodit přebytečná kila je bez podporujícího okolí mnohem těžší, jako například výzkum zveřejněný roku 2016 v Journal of Behavioral Medicine – více ZDE.

Určitě své plány proberte s partnerem či partnerkou, s rodinou, špatná není ani podpora kamarádek a kamarádů. Řekněte jim, co by vám pomohlo a co vám mají případně spíše rozmluvit. Pokud ve svém okolí nikoho takového nemáte, zvažte například nějaký hubnoucí kurz nebo zapojení se do hubnoucí skupiny na sociálních sítích.

5. Jak budu sledovat své pokroky?

Nemá cenu se denně vážit, někdy to dokonce nemá cenu ani každý týden – váha vždycky v čase trochu kolísá, u žen například i v průběhu menstruačního cyklu. Pokud se chcete vážit, možná úplně stačí jednou za čtrnáct dní – ale vždy na stejném místě, ve stejnou dobu a bez oblečení.

Možná se nemusíte vážit vůbec, protože vaším hlavním cílem přece byla změna životního stylu – pak by mělo smysl sledovat například, zda už vyjdete kopec k domovu nebo schody k vám do patra bez zadýchávání se, zda vám klesá hladina cukru v krvi nebo zda už vám zase je dávno malé oblečení.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26801339/, https://whatsgood.vitaminshoppe.com/questions-to-ask-before-weight-loss/, https://possible.in/5-questions-to-ask-before-joining-a-weight-loss-program.html

Související články