Na úvod je třeba říci, že skutečně odborníci na výživu a nutriční terapeuti nemají zaručené hubnoucí diety rádi. A to přinejmenším ze dvou důvodů. Jednak vám nepomohou změnit životní styl k lepšímu, protože je většina lidí bere jako dočasné utrpení, navíc mohou být samy o sobě škodlivé. A obě tyhle věci se dají módní Military dietě vytknout – je to krátkodobá přísná dieta, která slibuje hubnutí tempem až pět kilo za pouhý týden, což je zkrátka moc, i když to zní lákavě.

Jak připomíná například Iva Málková, zakladatelka úspěšné společnosti STOB, ideálním tempem je půl kila až kilo týdně. Kdo hubne rychleji, neměl by se radovat, ale měl by zvolnit tak, aby toto množství shozených kil nepřekračoval. Protože pravděpodobně hubne tak, že mu ve výživě něco důležitého chybí, navíc se takové tempo nedá vydržet dlouho.

Nenaučí vás jíst zdravě

Navzdory svému názvu nemá Military diet žádnou souvislost s armádou, název jen odkazuje k tomu, že je hodně přísná a vyžaduje kázeň. Je rozdělená do dvou fází – první tři člověk skoro hladoví, další čtyři by se měl držet střídmého stravování. Celá dieta tak trvá jen týden, což by mělo znamenat, že nemůže nikoho zásadně ohrozit na zdraví, ale platí, co už zaznělo výše, toto tempo je příliš rychlé. Navíc to může znamenat, že ztrácíte svaly, nikoli tuky, což je přesně to, co nechcete.

Je pravda, že pokud si nasadíte Military diet, nejspíše zhubnete, stejně jako při jiném takto přísném omezení příjmu potravy. Odborníci se každopádně shodují, že vojenská dieta nepodporuje zdravé stravovací návyky a že hrozí rychlý návrat shozených kil.

Jak vypadá jídelníček podle Military Diet?

Třídenní nízkokalorický jídelníček předepisuje zhruba tři až čtyři tisíce kilojoulů denně, doporučení se rozpisy se mohou mírně lišit. Stránky věnované této dietě o ní hovoří jako o dietě pro lidi, kteří potřebují shodit hodně rychle, není zamýšlena jako dlouhodobý hubnoucí plán.

Její stoupenci nicméně doporučují opakovat týdenní cyklus tří hodně omezujících dnů a čtyř méně přísnějších dnů, dokud lidé nedosáhnou požadované hmotnosti, takže pak jde o zcela nevhodnou omezující dlouhodobou dietu.

Co se smí jíst a pít během prvních tří dnů? Káva nebo čaj, grapefruit, banány, jablka, zelené fazolky, brokolice, mrkev, burákové máslo, vejce, konzervovaný tuňák, párky v rohlíku, maso, celozrnný chléb, slané sušenky, tvaroh, čedar, zmrzlina s tím, že je nutno hlídat množství a počítat kilojouly – každopádně jde o dietu omezující, a přitom nijak pestrou, neřešící, aby člověku něco nechybělo.

Čtvrtý až sedmý den se podle diety není třeba vyhýbat žádným jídlům, ale jíst střídmě, ne více, než 6000 kilojoulů denně.

Zdroje: Vlasta.cz, https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/diet/military-diet-review-beginners-guide-day-plan/, https://www.forbes.com/health/body/military-diet/

Související články