Zdroj: Youtube

Diety jsou při hubnutí důležité a fungují

Studie ukazují, že diety, zvláště ty striktní nebo bláznivé, z dlouhodobého hlediska fungují jen zřídka. Je pozoruhodné, že 85 procent dietářů do jednoho roku přibere zase na váze. Studie navíc naznačují, že dieta je konzistentním prediktorem budoucího přibírání na váze, nikoli úbytku.

Po 18 hodině žádné sacharidy!

Před pár lety se objevil mýtus o tom, že jakékoli sacharidy, které sníte po šesté, se okamžitě přemění na tuk. Možná nespálíte přes noc tolik kalorií jako během dne, ale vše závisí na tom, co během těch 24 hodin jíte a také jaké sacharidy si dopřejete. Pokud tvrdě cvičíte a jste aktivní, sacharidy potřebujete, a nezáleží na tom, zda je sníte ve 12 nebo v 18 hodin.

Sacharidy nejezte dohromady s tuky

Teorie říkají, že sacharidy zvyšují hladinu inzulínu, a když je inzulín vyšší, vaše tělo ukládá rychleji tuky, proto by se neměly jíst současně. Ve skutečnosti ale jídlo, které obsahuje tři makroživiny – bílkoviny, tuky a sacharidy, tráví tělo pomaleji a udrží vás déle syté, bez rizika ukládání tuku.

Chléb je při hubnutí zakázaný

Tvrdit, že máte nadváhu, protože jíte pečivo, je nesmysl. Pravdou sice je, že průměrný člověk jí až moc chleba, ale k nadměrnému přibírání nepřispívá samotný chléb, ale kalorie z něj. Jeden plátek k snídani nebo ke svačině vám určitě kila navíc nepřidá.

Mléčné výrobky nejsou při hubnutí vhodné

Jediní lidé, kteří potřebují vynechat mléčné výrobky jsou lidé s intolerancí laktózy. Podobně jako chléb bývají mléčné výrobky nespravedlivě obviňovány ze všech druhů zločinů, ničících tělesnou kondici. Ale většina z nich je při hubnutí naopak super. Například řecký jogurt, Skyr, tvaroh, cottage a podobně.

Vynechání jídel „šetří“ kalorie

Tu a tam vynechání jídla může být způsob, jak snížit spotřebu kalorií. Ale pozor, vynechání jídla může způsobit, že budete mít hlad a budete náchylnější k přejídání později během dne. Jestli to o sobě víte, rozhodně nezapomínejte na snídani, jinak už kolem poledne vykoupíte firemní automat s čokoládovými tyčinkami.

Hubnutí je lineární proces

Naopak. Některé dny a týdny můžete zhubnout, zatímco během jiných se váha zastaví nebo trošku přiberete. To není důvod k obavám. Je normální, že tělesná hmotnost kolísá nahoru a dolů třeba o několik kilogramů. Je to například proto, že zadržujete více vody, třeba během menstruace.

Obezita je o slabé vůli

Je nepřesné říkat, že vážíte hodně proto, že nemáte dost silnou vůli. Obezita je velmi komplexní porucha s desítkami přispívajících faktorů. S obezitou může být spojeno mnoho genetických proměnných a různých zdravotních stavů, jako je hypotyreóza, deprese – to vše může zvýšit riziko přibírání na váze. Například odolnost vůči hormonu leptinu může být hlavní příčinou obezity. Pokoušet se vyvinout v takových případech sílu vůle a vědomě méně jíst, může být neuvěřitelně obtížné. V takovém případě je nutné hubnout pod dohledem obezitologa nebo specialisty na hubnutí.

Stačí se jen hýbat a zhubnete

Není to pravda, pokud chcete skutečně nastolit energetickou rovnováhu, je nutný nejen pohyb, ale také změna stravovacích návyků.

Přílohy při hubnutí nesmíte

Je sice pravda, že nízkosacharidové diety pomáhají při hubnutí, ale to neznamená, že když si sacharidy v jídelníčku ponecháte, nezhubnete. Ve skutečnosti jsou komplexní sacharidy zdravé a potřebné, jediné, co si musíte hlídat, je jejich množství. A vyhnout se rafinovaným cukrům, které jsou s přibíráním na váze skutečně spojené.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.stob.cz/cs/home

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/ten-weight-loss-myths/

https://health.osu.edu/wellness/exercise-and-nutrition/that-diet-probably-did-not-work

https://www.eatthis.com/weight-loss-diet-study/

Související články