Zatímco postava se v menopauze mění výrazně – mizí jasně vyrýsovaný pas –, váha zase tak moc nahoru jít nemusí. Podle odborníků jsou to v průměru jen dvě kila. Pokud žena přibere více, není to ani tak menopauzou, jako spíš třeba změnou životního stylu. Například se přestane hýbat, protože ji bolí kolena. A přitom jí pořád stejně.

1. Hlavně žádná hladovka

Po menopauze platí to, co nastalo už před ní – ženské spalování se nadále zpomaluje. Vyhněte se té chybě, že na to zareagujete zásadním snížením energetického příjmu, abyste kila rychle shodila, protože to je to nejhorší, co byste mohla udělat.

Co by se stalo? Výsledkem by byla další ztráta svalové hmoty – ta v tomto věku ubývá člověku i sama od sebe – a tím další zpomalení metabolismu, po čemž rozhodně netoužíte. Navíc taková dieta přispívá řídnutí kostí a urychlovat osteoporózu určitě taky nechcete. Naopak má smysl o něco zmenšit dosavadní porce. Jinými slovy, vaším cílem je zdravý životní styl, do něhož kromě jisté střídmosti v jídle patří také dostatek pohybu.

2. Hýbejte se

Většina lidí s věkem na pohybových aktivitách ubírá, ale to by neměl být váš případ, samozřejmě s přihlédnutím k případným zdravotním potížím. A to ze dvou důvodů – když se budete hýbat, spálíte více energie a nebudete muset tolik ubírat na jídle. Díky cvičení nebo nějaké jiné pohybové aktivitě vám tak zůstanou svaly a váš metabolismus bude stále přiměřeně výkonný. Kromě toho pohyb snižuje rozvoj osteoporózy. Vedle chůze, která je perfektní na spalování energie, zařaďte i cvičení s malým závažím nebo gumovými pásy.

3. Potřebujete spoustu živin

Více než kdy dřív si hlídejte kvalitu toho, co jíte, neváhejte ani s potravinovými doplňky – jen jejich volbu proberte se svým lékařem. Může vám například udělat krevní rozbor a zjistit, jak jste na tom s příjmem železa, vitaminu D či vápníku. „Nároky na kvalitní živiny našeho organismu se s přibývajícím věkem zvyšují. Měli bychom proto dbát především na kvalitní zdroje živin,“ doplňuje vysvětlení výživová poradkyně Martina Dvořáková.

4. Pijte

Čím jsme starší, tím víc přestáváme vnímat potřebu pít. Je tedy dobré na doplňování tekutin myslet a dopřát si jich dostatek, nejlépe vody. Není nutné pít tři litry denně, jak se ještě nedávno doporučovalo, ale občas si natočit sklenici a začít hned ráno. Nedostatek tekutin může paradoxně vést k tomu, že budeme více jíst, a to nechcete. Vyhněte se také alkoholu, hlavně tvrdému. Má mnohem víc kalorií než víno.

5. Nerezignujte

A teď jedna vyloženě dobrá zpráva. „Ženy mezi padesátkou a šedesátkou nemívají problém s hubnutím a déle si úbytek udrží ve srovnání s těmi mezi třicítkou a čtyřicítkou,“ povzbuzuje psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, která pořádá úspěšné kurzy hubnutí. Tento fakt vysvětluje mimo jiné tím, že na sebe mají víc času než zapřažené mladší ženy.

Je však potřeba, aby se do shazování pustily, aby našly tu správnou motivaci. A to podle Málkové naopak tak snadné není. „V této věkové kategorii jsou například často osamělé, rozvedené ženy, kterým se děti již osamostatnily. Zde je třeba pracovat na tom, aby měly i jiné životní hodnoty než jen jídlo,“ upozorňuje psycholožka na jedno z možných úskalí.