Proč se zmenšuje objem našeho hrudníku, když se dáme do shazování váhy? Je to vlastně logické – jejich tkáň do velké míry tvoří tuk. Zároveň je pravda, že mezi ženami tady mohou být rozdíly, a i dvě se stejnou postavou a stejným úsilím při shazování váhy nakonec v oblasti hrudníku dopadnou každá trochu jinak – roli tu hraje mimo jiné i genetika.

V praxi se tak může stát, že některé ženy začnou na prsou dokonce shazovat ze všeho nejdříve, zatímco jiným s velikostí podprsenky neudělá snaha shodit vůbec nic. Častější nicméně je případ první.

Proč se moje prsa zmenšují?

Některé ženy mají při hubnutí dokonce pocit, že hubnou jen na prsou a jinde ne. To je ale naštěstí také nesmysl, web Womenshealthmag.com v této souvislosti citoval Angelu Fitch, odbornici na hubnutí z univerzity v americkém Cincinnati. „Tak to nebývá. Ale může to tak vypadat, protože prsa jsou hodně vidět a ženy samy si snadno všimnou, jak se mění. Dříve než zaznamenají třeba změny na zadku nebo stehnech,“ řekla. Podle ní je ale dobré vědět, že tuk mizí i odjinud.

Pokud se dáte do hubnutí a nechcete přitom přijít o prsa, určitě má smysl hlídat si tempo a nepřestřelit ho, protože při hubnutí tempem vyšším než čtyři až pět kilo měsíčně mohou vaše prsa poklesnout výrazněji, navíc se vám na nich mohou udělat strie.

Jak naopak přes prsa shodit?

A co když naopak přes prsa chcete zhubnout více než jinde? Z výše uvedeného je už nejspíše jasné, že to zase tak moc ovlivnit nejde – a že i když vám půjde zejména o objem přes hrudník, shodíte nejspíše i tam, kde byste si chtěla křivky zachovat.

Zkusit to přesto můžete. „Pokud chcete hubnout přes prsa, je potřeba dodržovat základy zdravého stravování a přidat pohyb. Pohybová aktivita by měla být aerobní (spalovací) – využít můžete kterýkoli spalovací sport, například běh nebo svižnou chůzi. Doporučujeme měřit si správnou spalovací tepovou frekvenci, která by se měla pohybovat mezi 60 až 70 procenty vaší maximální tepové frekvence,“ doporučuje pražské Centrum výživy na svém webu.

Svou spalovací tepovou frekvenci si spočítáte takto:

  • Muži (220 – věk) x pásmo tepové frekvence (např. 0,6–0,7 pro tepovou frekvenci na 60 až 70 procentech maximální tepové frekvence)
  • Ženy (230 – věk) x pásmo tepové frekvence

Příklad: žena, 45 let, chce hubnout:

(230 – 45) x 0,60 = 111

(230 – 45) x 0,70 = 130

Spalovací tepová frekvence této ženy se orientačně pohybuje mezi 111–130.

Přidejte trochu toho posilování

Poprsí můžete alespoň trochu prospět také tím, že budete tyto partie posilovat, a to platí pro všechny – bez ohledu na to, zda chcete prsa zachovat, nebo spíše shodit. Druhý případ může zajímat například ženy s blížící se menopauzou, která s sebou někdy přináší zvětšení objemu prsů v důsledku hormonálních změn, aniž jinak žena přibere.

Dobré je cvičení s činkami, například rozpažování na zádech, a pak samozřejmě cviky přímo zaměřené na posilování prsních svalů a na oblast hrudníku. Osvědčeným cvikem je obyčejný klik. Nohy jsou při něm napnuté, na špičkách, opíráte se o dlaně, ruce jsou dostatečně široko od sebe. Záda mějte rovná a nepodsazujte pánev.

Zdroj:

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19885977/breasts-and-weight-loss/; https://www.poradcehubnuti.cz/jak-zhubnout/prsa/