Máte-li nadváhu, pozměňte své stravovací návyky. Vyhýbejte se dietám, které slibují rychlý úbytek hmotnosti, protože tyto úbytky nebudou trvalé. Jedinou správnou možností je stálá úprava životního a stravovacího režimu. Nebojte se, není to celoživotní strádání, je to jen většinou poměrně velká změna.

Základní pravidla zdravé výživy

  • Dodržujte zdravý jídelníček s dostatkem živin. Pokud jíte mnoho jídel s bílou moukou a cukrem, s nadbytkem nasycených tuků a s nedostatkem esenciálních mastných kyselin, dodáváte tělu zbytečné kalorie, a navíc máte nedostatek základních živin. Zkuste vyměnit bílé pečivo za celozrnné. Tučné mléko za polotučné...
  • Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny – neloupanou rýži, ořechy, luštěniny, zeleninu, ovoce, obilniny, těstoviny, celozrnný chléb. Vláknina vás zasytí, zabraňuje nadměrným výkyvům hladiny krevního cukru a potrava se přeměňuje na tuk mnohem pomaleji.
  • Vybírejte si potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin – tučné ryby, olejovky, ořechy, semena.
  • Jezte raději 6 až 7 malých porcí denně, hladověním a následnými velkými porcemi jídla zpomalíte metabolismus.
  • Zkuste přerušovaný půst. Rozdělte jídlo do 8 hodin, například od 8 do 16 (pokud zvládnete je lepší interval od 10 do 18) a pak nechte tělo trávit.
  • Jezte pouze čerstvé potraviny – chemicky zpracované neobsahují esenciální kyseliny, které se ničí konzervací, a obvykle v sobě mají mnoho soli a cukru.
  • Omezte příjem mastných jídel – másla, šlehačky, tučného masa. • Vyhýbejte se sladkým potravinám, koláčům, sušenkám, sladkým nápojům, cukr podporuje ukládání tuku v těle.
  • Omezte příjem alkoholu, obsahuje mnoho kalorií (a také podporuje chuť k jídlu).

Související články

Příčiny nadměrného přibývání na váze jsou podle nových poznatků následující:

Příčiny nadměrného přibývání na váze jsou podle nových poznatků následující:

  • denní doba, kdy jíte 
  • způsob, jak jíte
  • genetické vybavení – například hladiny chemických látek, které ovlivňují chuť k jídlu 
  • úroveň tělesné aktivity
  • tělesný metabolismus – spalování energie ovlivněné genetikou, tělesnou aktivitou, typem stravy, hladinou některých hormonů, úrovní stresu a alergií na některé potraviny 
  • zvyšující se věk – mnoho lidí postupně omezuje pohyb, čímž se snižuje rychlost metabolismu

Triky, jak chytře ošálit žaludek

K snídani cereálie: Ráno si dejte celozrnné obiloviny a namísto cukru si do nich nakrájejte ovoce.

Před obědem salát: Porce čerstvého zeleninového salátu vás zasytí. Zalijte jej netučnou zálivkou nebo zakapejte troškou olivového oleje.

Před večeří zeleninovou polévku: Také tekutina zasytí. Kuřecí vývar s troškou soli obohaťte mrkvičkou, mladou cibulkou, zelenými fazolkami.

Při velkém hladu vlákninu: Velkým jablkem zaženete hlad celkem snadno. Na zaplnění žaludku se hodí i cherry rajčata.

Když zákusek, tak ovocný: Při přípravě moučníku se soustřeďte na to, aby v něm ovoce tvořilo dvě třetiny a těsto maximálně třetinu objemu.

Večerní mlsání

Při riziku večerních chutí mějte v lednici připravené pohotovostní mlsání, jako jsou zmražené lesní plody, kousky mrkve, paprika, jablka, popcorn. Nekupujte nezdravé mlsání pro děti, vnuky a návštěvy, protože v koutku duše víte, jak to dopadne…

Vařte a pečte si doma

Pokud to je jen trochu možné, stravujte se doma (do zaměstnání si noste krabičky). Jinak hrozí nebezpečí, že si objednáte nebo koupíte tučný kalorický pokrm z průmyslově zpracovaných potravin (který by bylo hřích nedojíst…).

Snadná úprava jídelníčku

Jak přejít ke zdravějšímu stravování.

  • Snižte spotřebu cukru: zvykněte si snižovat o třetinu množství cukru v kuchařských receptech na pečivo, místo kompotu si dejte ovocný salát, čaj slaďte medem, omezte nebo vůbec nepijte slazené minerálky a limonády.
  • Snižte spotřebu tuků: vařte v páře, v alobalu, dávejte přednost vaření v malém množství vody a dušení bez tuku. Pořiďte si pánev s nepřilnavým povrchem, na níž můžete smažit bez tuku.
  • Kupujte netučná masa – libové roštěnky, králíka, telecí řízky, netučnou šunku. Nejezte kůžičku z upečeného kuřete.
  • Používejte odtučněnou smetanu a nízkotučné mléčné výrobky.
  • Pouze naprosto výjimečně si povolte potraviny s vysokým obsahem skrytých tuků (uzeniny, smažená jídla).

Tipy a triky na úpravu váhy

Tipy a triky na úpravu váhy

  • Pijte zelený čaj, pomáhá redukovat váhu.
  • Asi 90 minut před hlavním jídlem snězte kousek ovoce, abyste se při obědě nepřejídali.
  • Vyrábějte si vlastní salátové dresinky, kupované obsahují velké množství soli a bůhví čeho ještě.Základní recept: půl šálku olivového oleje, trochu jablečného octa nebo citronové šťávy, oblíbené bylinky, rozmačkaný česnek, drcený pepř. Vše protřepejte v malé skleničce s uzávěrem, kterou si můžete vzít i do restaurace.

Zdroj: časopis Vlasta Apotheken-umschau.de nhs.uk

Související články