Máte-li nadváhu, pozměňte své stravovací návyky. Vyhýbejte se dietám, které slibují rychlý úbytek hmotnosti, protože tyto úbytky nebudou trvalé. Jedinou správnou možností je stálá úprava životního a stravovacího režimu. Nebojte se, není to celoživotní strádání, je to jen většinou poměrně velká změna.

Základní pravidla zdravé výživy

  • Dodržujte zdravý jídelníček s dostatkem živin. Pokud jíte mnoho jídel s bílou moukou a cukrem, s nadbytkem nasycených tuků a s nedostatkem esenciálních mastných kyselin, dodáváte tělu zbytečné kalorie, a navíc máte nedostatek základních živin. Zkuste vyměnit bílé pečivo za celozrnné. Tučné mléko za polotučné... 
  • Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny – neloupanou rýži, ořechy, luštěniny, zeleninu, ovoce, obilniny, těstoviny, celozrnný chléb. Vláknina vás zasytí, zabraňuje nadměrným výkyvům hladiny krevního cukru a potrava se přeměňuje na tuk mnohem pomaleji. 
  • Vybírejte si potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin – tučné ryby, olejovky, ořechy, semena.
  • Jezte raději 6 až 7 malých porcí denně, hladověním a následnými velkými porcemi jídla zpomalíte metabolismus. 
  • Zkuste přerušovaný půst. Rozdělte jídlo do 8 hodin, například od 8 do 16 (pokud zvládnete je lepší interval od 10 do 18) a pak nechte tělo trávit. 
  • Jezte pouze čerstvé potraviny – chemicky zpracované neobsahují esenciální kyseliny, které se ničí konzervací, a obvykle v sobě mají mnoho soli a cukru. 
  • Omezte příjem mastných jídel – másla, šlehačky, tučného masa. • Vyhýbejte se sladkým potravinám, koláčům, sušenkám, sladkým nápojům, cukr podporuje ukládání tuku v těle. 
  • Omezte příjem alkoholu, obsahuje mnoho kalorií (a také podporuje chuť k jídlu).

Čtěte také

Bílkoviny jsou při hubnutí důležité

Čtěte také

Bílkoviny vám pomůžou zhubnout. Spočítejte si, kolik je pro vás vhodná porce

Čtěte také

Letní chřipka bývá podceňovaná

Čtěte také

Chřipka nehrozí jen na podzim. 7 tipů na obranu před letní chřipkou

Příčiny nadměrného přibývání na váze jsou podle nových poznatků následující:

  • denní doba, kdy jíte 
  • způsob, jak jíte
  • genetické vybavení – například hladiny chemických látek, které ovlivňují chuť k jídlu 
  • úroveň tělesné aktivity
  • tělesný metabolismus – spalování energie ovlivněné genetikou, tělesnou aktivitou, typem stravy, hladinou některých hormonů, úrovní stresu a alergií na některé potraviny 
  • zvyšující se věk – mnoho lidí postupně omezuje pohyb, čímž se snižuje rychlost metabolismu

Triky, jak chytře ošálit žaludek

K snídani cereálie: Ráno si dejte celozrnné obiloviny a namísto cukru si do nich nakrájejte ovoce.

Před obědem salát: Porce čerstvého zeleninového salátu vás zasytí. Zalijte jej netučnou zálivkou nebo zakapejte troškou olivového oleje.

Před večeří zeleninovou polévku: Také tekutina zasytí. Kuřecí vývar s troškou soli obohaťte mrkvičkou, mladou cibulkou, zelenými fazolkami.

Při velkém hladu vlákninu: Velkým jablkem zaženete hlad celkem snadno. Na zaplnění žaludku se hodí i cherry rajčata.

Když zákusek, tak ovocný: Při přípravě moučníku se soustřeďte na to, aby v něm ovoce tvořilo dvě třetiny a těsto maximálně třetinu objemu.

Čtěte také

Probiotika

Čtěte také

Rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a synbiotiky. Proč je nám po nich občas hůř?

Večerní mlsání

Při riziku večerních chutí mějte v lednici připravené pohotovostní mlsání, jako jsou zmražené lesní plody, kousky mrkve, paprika, jablka, popcorn. Nekupujte nezdravé mlsání pro děti, vnuky a návštěvy, protože v koutku duše víte, jak to dopadne…

Vařte a pečte si doma

Pokud to je jen trochu možné, stravujte se doma (do zaměstnání si noste krabičky). Jinak hrozí nebezpečí, že si objednáte nebo koupíte tučný kalorický pokrm z průmyslově zpracovaných potravin (který by bylo hřích nedojíst…).

Čtěte také

Cvičení ve vyšším věku vyžaduje často profesionála

Čtěte také

Bylo vám už 50 let a chcete sportovat? Pozor, cvičení po padesátce se mění

Snadná úprava jídelníčku

Jak přejít ke zdravějšímu stravování.

  • Snižte spotřebu cukru: zvykněte si snižovat o třetinu množství cukru v kuchařských receptech na pečivo, místo kompotu si dejte ovocný salát, čaj slaďte medem, omezte nebo vůbec nepijte slazené minerálky a limonády.
  • Snižte spotřebu tuků: vařte v páře, v alobalu, dávejte přednost vaření v malém množství vody a dušení bez tuku. Pořiďte si pánev s nepřilnavým povrchem, na níž můžete smažit bez tuku. 
  • Kupujte netučná masa – libové roštěnky, králíka, telecí řízky, netučnou šunku. Nejezte kůžičku z upečeného kuřete. 
  • Používejte odtučněnou smetanu a nízkotučné mléčné výrobky. 
  • Pouze naprosto výjimečně si povolte potraviny s vysokým obsahem skrytých tuků (uzeniny, smažená jídla).

Tipy a triky na úpravu váhy

  • Pijte zelený čaj, pomáhá redukovat váhu.
  • Asi 90 minut před hlavním jídlem snězte kousek ovoce, abyste se při obědě nepřejídali.
  • Vyrábějte si vlastní salátové dresinky, kupované obsahují velké množství soli a bůhví čeho ještě.Základní recept: půl šálku olivového oleje, trochu jablečného octa nebo citronové šťávy, oblíbené bylinky, rozmačkaný česnek, drcený pepř. Vše protřepejte v malé skleničce s uzávěrem, kterou si můžete vzít i do restaurace.

Zdroj: časopis Vlasta Apotheken-umschau.de nhs.uk

Čtěte také

Potraviny pro zdravý mozek

Čtěte také

Jezte chytře! 8 potravin pro zdravý mozek, paměť i jako prevence Alzheimera

Čtěte také

Stres může odstartovat nemoc

Čtěte také

Stres, artritida nebo vyhoření: Proti zátěži v organismu můžete bojovat přírodou

Čtěte také

Spisovatelka Růžena Svobodová byla citově rozháraná a nesnášel sex.

Čtěte také

Lásky z historie: Česká spisovatelka nesnášela sex, jiné ženy a žila ve třech