Sacharidy se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu a jsou to obvykle ty „dobré“ sacharidy. Tento typ se nazývá také komplexní sacharid, který podporuje zdravý trávicí systém a metabolismus. Ty „špatné“ sacharidy se přidávají do zpracovaných potravin jako jsou škroby a cukry, což způsobuje různé následky. Těm se říká jednoduché sacharidy, které se vstřebávají do krevního oběhu a stává se z nich krevní cukr.

Proč je potřebujeme?

Sacharidy jsou zdrojem energie a pohánějí několik našich orgánů a systémů, jsou mozek, ledviny, srdce, centrální nervový systém i zažívací ústrojí. Vynechat je z jídelníčku zcela, je hloupost. Ale pokud si budeme vybírat ty „nesprávné“, nemůžeme se divit, že ručička na váze bude stoupat.

Co se stane, když je vypustíme?

Nejdřív možná nic, a určitě i zhubnete. Ale pokud budete mít ve svém jídelníčku dlouhodobě nedostatek sacharidů, můžete pociťovat bolesti hlavy, být unavení, slabí, mít potíže se soustředěním nebo trpět zácpou či nevolností.

Jednoduché "zlé" sacharidy

Tak zrovna těmto byste neměli ve svém jídelníčku dávat zelenou. Běžně se jim říká cukry a představují pro nás super rychlé palivo, které nám dodá energii. Bohužel jde ale taky o sacharidy, z nichž je odstraněno mnoho potřebných živin. Rychle se tráví, což způsobuje skoky v hladině cukru v krvi a způsobí, že máte brzo pocit hladu. Krátkodobá plnost vede k přejídání, přibírání na váze a stavům, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak.

Cukr, po kterém se tloustne

K nejběžnějším jednoduchých sacharidům patří glukóza, fruktóza, sacharóza a laktóza. Vlastně je ani nepotřebujete znát, bude úplně stačit, když budete vědět, kde se vyskytují a kdy je vhodné je využít. Poznat je není těžké, skoro všechny mají sladkou chuť. Nejčastějším zdrojem je řepný cukr, třtinový cukr, mléko, med a ovoce. Patří sem: bílá mouka a výrobky z ní, bílý cukr, sladkosti (zákusy, sušenky), sladké sirupy (javorový, agávový…), čokoláda, zmrzlina, džemy, slazené nápoje, pivo, sladké destiláty. Neznamená to, že byste je všechny neměli jíst vůbec, dobré je pouze vědět, kdy a kolik. Některé z nich je dobré konzumovat výjimečně.

Komplexní „hodné“ sacharidy

Těchto sacharidů se nemusíte tolik bát. Často jsou plné výživných vrstev, jako je například vláknina, díky které trávíte pomaleji a nepřepadá vás vlčí hlad. Nejvýznamnějším komplexním sacharidem je škrob, který je tvořen glukózou, která se během trávení štěpí a teprve pak tyhle jednoduché molekuly naše tělo může využít. Škrob najdeme hlavně v obilninách a výrobcích z obilí (mouce, pekárenských výrobcích, těstovinách), v luštěninách, bramborách, rýži, ale i zelenině a ovoci. Tyhle sacharidy nechutnají většinou sladce, takže si málokdo uvědom, že štěpením sacharidů třeba z brambor či rýže, vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z bílého cukru.

Vláknina pomáhá před přejídáním

Vláknina pochází z rostlin a patří k nestravitelným sacharidům. To znamená, že se nepřeměňuje v glukózu. Je to vlastně různorodá skupina látek, které se liší například rozpustností ve vodě. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu náš organismus potřebuje, i když není využívaná jako ostatní sacharidy. Patří se obilniny (quinoa, oves), hnědá rýže a cereálie vyrobené z celých zrn, luštěniny, zelenina, houby, ořechy, i některé druhy ovoce.

Kolik jich můžete sníst?

Nemusíte být odborníkem na výživu, abyste si vytvořili zdravý jídelníček s obsahem „hodných“ , tedy komplexních sacharidů. Ideální je metoda „zdravého talíře“ (plate method), což je jednoduchý způsob, jak si hlídat množství přijatých sacharidů. Polovina talíře by měla být složená ze zeleniny bohaté na vlákninu a bez obsahu škrobu. Čtvrt talíře by měly tvořit škroby, ať už je to zelenina jako brambory, celozrnná rýže, kuskus), poslední čtvrtina talíře by měla patřit bílkovinám. A opravdu malý kousek by měly tvořit tuky. Tahle pomůcka je snadná, rychlá a vlastně naprosto geniální.

Zdroj: www.stob.cz, www.webmd.com, www.healthline.com

Související články