Přibírání na váze nemusí být způsobeno „jen“ tím, že si dopřáváte více kalorií nebo se přecpáváte sladkostmi. Velmi často jsou důvodem nejrůznější biologické faktory, jako je genetika, hormony nebo nemoci.

Zdroj: Youtube

Nedostatek spánku

Na hmotnost mají vliv i problémy se spánkem. Pokud vstáváte pozdě, je větší pravděpodobnost, že budete jíst i pozdě večer, což znamená více kalorií, které tělo nestačí zpracovat. Druhým důvodem je i nedostatek spánku. Změny v hladinách hormonů zvyšují hlad a chuť k jídlu a způsobují, že se po jídle necítíte tak sytí.

Stres

Když jsme ve stresu, tělo přechází do režimu přežití. Vylučuje se hormon kortizol, což je stresový hormon, který způsobuje zvýšení chuti k jídlu. A když jsme ve středu, mnohem pravděpodobněji sáhneme po vysoce kalorických potravinách. Tato kombinace je živnou půdou pro přibírání na váze.

Antidepresiva

Nešťastným vedlejším účinkem některých antidepresiv je přibírání na váze. Proto se poraďte se svým lékařem o změně léku, pokud si myslíte, že antidepresiva, která užíváte, způsobují přibírání na váze. Nikdy však nepřestávejte sami od sebe nebo sami neměňte léky, které užíváte. Uvědomte si, že někteří lidé po zahájení léčby antidepresivy přibývají na váze jen proto, že se cítí lépe, což vede k lepšímu apetitu. A i samotná deprese může způsobit změny hmotnosti.

Kortikosteroidy

Protizánětlivé steroidní léky, jako je například prednison, jsou známé tím, že způsobují nárůst hmotnosti. Hlavním důvodem je zadržování tekutin a zvýšená chuť k jídlu. Někteří lidé mohou také zaznamenat dočasnou změnu v tom, kde se jim při užívání steroidů ukládá tuk - na místech, jako je obličej, břicho nebo zadní strana krku. Pokud jste brali kortikosteroidy déle než týden, nevysazujte je náhle. To by mohlo vést k vážným problémům. Vždy je nutné se poradit s lékařem.

Další léky

Existují i další léky na předpis, které jsou spojeny s nárůstem hmotnosti. Seznam zahrnuje antipsychotické léky (používané k léčbě poruch, jako je schizofrenie a bipolární afektivní porucha), některé léky k léčbě migrény, záchvatů, vysokého krevního tlaku a cukrovky. Spolupracujte se svým lékařem, abyste našli lék, který léčí vaše příznaky a zmírňuje vedlejší účinky.

Hypotyreóza

Pokud vaše štítná žláza (žláza ve tvaru motýla v přední části krku) nevytváří dostatek hormonu štítné žlázy, pravděpodobně se cítíte unavení, slabí, je vám zima a přibíráte na váze. Bez dostatečného množství hormonů štítné žlázy se váš metabolismus zpomaluje, což zvyšuje pravděpodobnost přibírání na váze. Dokonce v případě, že jsou hodnoty funkce štítné žlázy na spodní hranici normálního rozmezí, může způsobit nárůst hmotnosti. Léčba hypotyreózy pomocí léků může přibírání na váze zpomalit či zastavit.

Menopauza

Většina žen v období menopauzy přibere na váze, ale hormony pravděpodobně nejsou jedinou příčinou. Stárnutí zpomaluje váš metabolismus, takže spálíte méně kalorií. A svou roli hrají změny životního stylu (například méně pohybu). Ale to, kde přibíráte, s menopauzou souviset může, kdy se vám tuk hromadí kolem pasu více než na bocích a stehnech.

Cushingův syndrom

Zvýšení tělesné hmotnosti je běžným příznakem Cushingova syndromu, což je stav, kdy jste vystaveni příliš velkému množství stresového hormonu kortizolu, což zase způsobuje přibírání na váze a další abnormality. Cushingův syndrom můžete mít, pokud užíváte kortikosteroidy na astma, artritidu nebo lupus. Může se to také stát, když vaše nadledviny vytvářejí příliš mnoho kortizolu, případně je na vině nějaký nádor. Nárůst hmotnosti může být nejvýraznější kolem krku, v horní části zad nebo kolem pasu.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-weight-gain-shockers?ecd=wnl_day_012523&ctr=wnl-day-012523_lead_title&mb=2EmcP8gSOJ5nS%40K9VS3qn3g0WleHxvIqAOOLAwKM4nw%3D

https://www.weightwatchers.com/au/blog/weight-loss/reasons-gaining-weight

Související články