1. Už nikdy žádný tuk

Jakmile si někdo nastaví hubnutí tak, že si něco nesmí dát už nikdy, je to špatně. A stejně špatná je i snaha vyhnout se tukům ve všech podobách. Je pravda, že příliš mnoho nesprávných druhů tuků přispívá k obezitě a srdečním chorobám, ale jiné tuky – v rozumné míře – naopak zdraví prospívají. Týká se to třeba omega-3 tuků, které naopak pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Bez konzumace tuků by naše tělo neumělo využít například vitamíny A, D, E a K. Díky tuku v jídle se také cítíme sytější a nesníme toho nakonec tolik.

Zdroje omega – tuků? Například tyto: Vejce obohacená o omega-3 tuky, lněná, dýňová či chia semínka, mořské ryby a plody, vlašské ořechy.

2. Už nikdy žádný cukr

Samozřejmě, konzumace příliš velkého množství potravin s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů – jako je světlý chléb či rohlíky, běžné těstoviny, knedlíky – mohou přispět k vzestupu naší váhy, nemluvě o cukrovinkách. Ale jinak naše tělo sacharidy potřebuje k tomu, aby správně fungovalo, týká se to třeba mozku. Zkuste omezit konzumaci sladkostí, ale nebojte se celozrnného pečiva, tmavých těstovin či hnědé rýže. A klidně si dejte i světlé, jen si hlídejte množství.

3. Držení nesmyslných diet

Pokud jde o způsob, jakým budete hubnout, hledejte spolehlivé zdroje. Nevěřte každému, kdo se na internetu nebo v knize, kterou napsal, prohlašuje o odborníka na výživu – zajímejte se o vzdělání těchto lidí v oboru, chtějte reference. Pokud potřebuje odbornou radu, objednejte se k někomu do ordinace, nevěřte, že vám někdo dokáže poslat jídelníček na míru na základě jednoho mailu. Zdaleka ne každý, kdo dokázal zhubnout, tak činili způsobem, který lze doporučit komukoli dalšímu.

4. Dělení potravin na dobré a špatné

Vyloučení jakéhokoli druhu jídel vést k tomu, že si člověk vytvoří nezdravý nebo dlouhodobě neudržitelný stravovací vzorec, i když se mu nějaký čas může dařit hubnout. Abyste zhubli, nemusíte vyřazovat svá oblíbená jídla. Důležité je třeba nejíst je tak často a v menším množství, hýbat se, změnit směrem ke zdravějšímu celý životní styl. Klidně si na rodinné oslavě dejte kousek dortu, ale už ne chlebíčky, které budou následovat.

5. Špatná volba jídla po cvičení

Tohle se stalo asi všem, pořádně jsme si zacvičili nebo si dali do těla po delším výletě, a proto jsme si vzápětí dopřáli něco vážně tučného, sladkého nebo smaženého s pocitem, že teď přece můžeme. Jenže lidé obvykle přeceňují množství kilojoulů, které předchozí námahou spálili – lepší proto je dát si něco malého, ideálně bílkovinného, asi půl hodiny po cvičení.

6. Neznalost základních hubnoucích doporučení

Týká se to třeba velikosti porcí, které si často nandáváme olbřímí. Mnoho lidí se domnívá, že standardem jsou ty v restauracích a že když si dají jen o trochu méně, už vlastně hubnou – ale ve skutečnosti by třeba porce příloh měla velikostí odpovídat velikosti standardní počítačové myši.
Omezte přidané cukry, sodík a nasycené tuky, zařaďte do svého jídelníčku více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Omezte průmyslově zpracované potraviny a rychlé občerstvení.

7. Dieta jako dočasné utrpení

Je chybou brát období hubnutí jako dočasné období, kdy to bude hodně náročné, ale pak se budete moci vrátit k předchozí zvyklostem. Cílem je udržitelný zdravější životní styl, jehož vedlejším efektem je právě hubnutí. „Měli byste dělat jen takové změny, které vám vydrží celý život. A protože takových změn je opravdu málo, musíte se naučit pravidelně hýbat. Nemyslím tím chodit do fitcenter, i když to je určitě také řešení, ale prostě se hýbat každou volnou chvilku – jakkoli,“ dodává odborník na výživu Pavel Suchánek.

8. Hned to vzdáte

Mnoho lidí záhy opustí nadšení, buď proto, že to týdne nevidí výsledky nebo proto, že se po dvou týdnech viditelného hubnutí pokles váhy zastaví. Ale musíte tomu dát čas spíše v měsících než v týdnech, přičemž první týdny jsou do jisté míry obdobím pokusů a omylů. Zapisujte si všechno jídlo, které si dáte, alespoň dva týdny, abyste si vůbec udělali jasno, co a jak jíte.

9. Nereálné cíle v oblasti hubnutí

Lidé mívají tendenci naplánovat si hubnutí o desítky kilogramů za relativně krátký časový úsek, i když oni sami kila navíc nabrali třeba za několik desítek let. Hubnout by se přitom mělo tempem půl kila, maximálně kilo za týden. Je také chybou se zaměřit pouze na číslo na váze, cílem může být také třeba to, že se naučíte jíst více ovoce a zeleniny a budete pravidelně sportovat.

10. Vynechávání jídel

Vynechání jídel za účelem snížení kalorického příjmu během dne může mít ve skutečnosti opačný efekt. Lidé, kteří tak činí, moou mít o pár hodin později nezvladatelnou chuť k jídlu, což vede k epizodám záchvatovitého přejídání. Navíc, když je člověk hladový, daleko více hrozí, že si dá něco, co se s hubnutím nesnese. Lidé, kteří vynechávají jídla, se mohou cítit pomalí nebo unavení, což může ovlivnit jejich schopnost cvičit.

Zdroj: https://health.usnews.com/wellness/food/slideshows/mistakes-to-avoid-when-trying-to-lose-weight

www.fitbee.cz