Obdivujete členy rodiny, přátele nebo kolegy v práci, kteří jsou vůči virům imunní, zatímco vás skolí kdejaký kolemjdoucí bacil? Ptáte se, jak jen to je možné, že jsou stále zdraví a plní energie uprostřed všeho toho kašle, smrkání a kýchání? Tajemství jejich vitality je prosté: mají dobře fungující zažívání a imunitní systém. Ten hraje roli jakéhosi ochranného štítu, jež veškeré nemoci odráží a ty pak přistanou na méně odolných jedincích. Pokud už nadále nechcete být jejich terčem, vezměte si k srdci následující rady a řiďte se jimi.

Posilujte celý rok

Jakmile začne zimní plískanice a teploty atakují bod mrazu, je na vybroušení imunitního systému už pozdě. Chcete-li předejít sezonním chřipkám a virózám, je zapotřebí starat se o imunitní schránku po celý rok. „Na posílení obranyschopnosti je nejlepší systematické otužování. Dalším skvělým pomocníkem je pestrá strava, ve které se nacházejí všechny potřebné živiny, vitaminy a minerály,“ radí doktor Jaromír Bystroň z FN Olomouc. Co můžeme pro imunitu udělat nyní, pokud jsme celoroční péči zanedbávali? „V současnosti můžeme pouze zachraňovat to, co jsme neudělali. To znamená, výrazně zvýšit přísun ovoce a zeleniny a užívat podpůrné přípravky s obsahem vitaminu C. Dobrý je také česnek, cibule a bylinné přípravky s echinaceou nebo hlívou ústřičnou.“

Jak se správně otužovat?

Otužování posiluje imunitní systém, který musí, zejména na podzim a v zimě, čelit útokům bakterií a virů ze všech stran. Aby mělo otužování smysl, je důležitá dlouhodobost a pravidelnost. Začít byste měli ideálně ihned. Otužování studenou vodou je vhodné provádět každé ráno, protože tak nastartujete krevní oběh. Začátečníci by měli začít vlažnou vodou a postupně ji ochlazovat.
Sprchovat byste se měli od končetin směrem nahoru a vydržet alespoň 2 až 3 minuty. Kromě sprchování je možné otužování také častým pobytem na čerstvém vzduchu, pravidelným větráním a přiměřeným oblékáním.

Dobré prostředí

Imunitní systém je citlivý na různé škodlivé vlivy, které se v prostředí, v němž žijeme, vyskytují. A nejedná se pouze o znečištěný vzduch ve velkoměstech, který má negativní vliv na dýchací cesty, nebo zakouřené restaurace, ve kterých je i nekuřák ohrožen nikotinem, který neprospívá srdci a cévám, způsobuje slzení očí a může vést i k astmatu. Na přirozenou obranyschopnost organismu má vliv také dlouhodobý stres, negativní životní postoj a nezdravá váha. „Podvýživa je spojena s únavou, se ztrátou fyzické i psychické síly, se zhoršením nebo prodloužením průběhu nemoci, s pomalým hojením ran či s chronickými záněty.


U většiny extrémně hubených či podvyživených osob dochází ke snížené tvorbě červených i bílých krvinek, které hrají ve funkci imunitního systému zásadní roli,“ vysvětluje imunolog Václav Hořejší.


Naproti tomu obezita, zejména u žen, je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vývoj astmatu, kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, cukrovky a pro výskyt onemocnění pohybového aparátu. „Studie z posledních let prokázaly, že v tukové tkáni obézních lidí i zvířat existuje komplexní patogenní mechanismus, který zahrnuje různé typy buněk imunitního systému. Tento mechanismus vyvolává zánět, jenž může hrát roli při vzniku kardiovaskulárních a metabolických poruch,“ uvádí lékař Adolf Slabý.

Spánek a pohyb

Po celém dni, kdy pracujeme, staráme se o rodinu, vaříme, nakupujeme a navrch doma ještě uklízíme, potřebuje organismus regenerovat. Aby tělo načerpalo nové síly, mysl se vyčistila a imunita posílila, je důležité pořádně si odpočinout, a sice spánkem, ideálně osmihodinovým. „Bez kvalitního spánku nemůže tělo fungovat na sto procent. Při krátkodobém a špatném spánku nemůže dojít k potřebnému zotavení, což se projeví zhoršením myšlení, snížením pozornosti a pocitem únavy následující den,“ varuje lékař David Frej. Pro správnou činnost imunitního systému je však důležitý nejen odpočinek, ale také pohybová aktivita.


Pravidelné cvičení snižuje stres a slouží jako prevence řady onemocnění – snižuje riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí), kardiovaskulárních chorob i některých druhů rakoviny. Odborníci doporučují cvičit alespoň 30 minut 3x týdně, vhodné je například plavání, cyklistika, jóga, pilates i svižná chůze.

Tucet rad pro pohodu v břiše

1. Jezte potraviny bohaté na vlákninu, to znamená čerstvé ovoce, zeleninu a luštěniny.
2. Pravidelně snídejte.
3. Jezte menší porce a častěji. Nepřejídejte se.
4. Alespoň třikrát týdně jezte ryby.
5. Nejezte ve spěchu, k jídlu so sedněte. Každé sousto důkladně rozžvýkejte.
6. Pravidelně a přiměřeně se hýbejte.
7. Nejezte na noc těžká jídla.
8. Omezte příjem tučných, mastných a smažených jídel.
9. Dodržujte pitný režim.
10. Máte-li rádi maso, dávejte přednost libovému. Ideální je drůbež, králík nebo libové hovězí.
11. Omezte konzumaci alkoholu, kávy a sycených nápojů.
12. Udržujte si zdravý BMI index (přiměřenou váhu).

Smích a přátelé

Dobří kamarádi jsou k nezaplacení, když máme nějaké trable a potřebujeme se vypovídat. Poslední průzkumy však ukázaly, že společnost přátel prospívá i tělesné schránce. Lidé se silnými (skutečnými, ne těmi „síťovými“) společenskými vazbami předčí v délce života osamocené jedince zhruba o 20 procent. Nevěříte? Ptáte se, jak je to možné? „Dobří přátelé vám zabrání, když se cítíte mizerně a nic se vám nedaří, sklouznout do nezdravých zvyků, například užívání alkoholu, léků a drog. Chrání vás před pádem do deprese, dávají vám sílu a zvyšují sebevědomí,“ vysvětluje lékařka Gilda Rovan. Socializovaní lidé jsou uvolnění, cítí se bezpečněji, což podle psychologa Sheldona Cohena z Carnegie Mellon University v Pittsburghu přispívá k jejich lepšímu fyzickému zdraví. „Pevné vazby s lidmi, které máme rádi, snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění a posilují imunitu.“

Správné zažívání

To, že zdraví začíná v břiše, se neříká pro nic za nic. Přírodní rovnováha střevní mikrofl óry je důležitá nejen pro správné funkce trávicího systému, ovlivňuje také imunitu. „Probiotické, laicky nazývané přátelské, bakterie významně stimulují imunitu a zabraňují růstu patogenních (choroboplodných) bakterií. Slizniční imunita střeva je zásadní pro celkovou imunitu. Z toho lze soudit, že mnoho poruch imunity souvisí se špatným bakteriálním osídlením ve střevě,“ uvádí imunoložka Dana Nováková. „Hodné“ bakterie se nacházejí například v jogurtech s živými kulturami, kefíru, kyselém zelí, kombucha čaji nebo je můžete zakoupit jako doplněk stravy ve formě tablet.

Věděli jste, že...

• Zácpou trpí asi 25 % populace? Více se vyskytuje u žen a s přibývajícím věkem riziko jejího vzniku roste.
• Plynatost je jedním z největších společenských problémů? Muže postihuje častěji – potíže s větry mají až 18krát denně, ženy „pouze“ 12krát.
• Nadýmání sužuje 36 % populace? Projevuje se v průběhu dne a je ovlivněno tím, co a kdy jíme.