Způsob použití

Prvním faktorem, který byste před koupí obuvi měli zvážit, je to, na co budete boty používat. Patříte mezi lidi, kteří se velice často vyskytují ve městě? V takovém případě budete u své obuvi hledat takové vlastnosti, jako je zachování tepla, voděodolnost a pohodlnost. Pokud ale milujete zimní turistiku například v lese nebo se pohybujete v náročnějším prostředí, oceníte i další vlastnosti navíc. Může jít o přidanou izolaci nebo lepší přilnavost obuvi.

Poskytnuté teplo

Jak zimní boty pro ženy, tak i pro muže mohou obsahovat různé druhy výplně, která je jedním z faktorů, který je důležitý pro poskytnutí tepla. Asi nejběžnějším typem výplně je syntetická výplň, která je navíc hodnocena gramy, které ukazují její tloušťku. Syntetika je vhodným řešením, protože je voděodolná a izoluje i za mokra. To je vhodné jak při pocení, tak v případě, že se vám do boty dostane voda. Mezi další druhy výplní se používá plsť, kůže nebo vlna. I to jsou izolační materiály, avšak jejich vlastnosti se velmi liší také v závislosti na typu modelu, který jste si zakoupili.

Výška obuvi

Výška obuvi je důležitá hned ze dvou důvodů: za prvé určuje celkový vzhled obuvi (a i ten je důležitý pro boty, které si chceme koupit), za druhé pak udržuje sníh a led venku. Pokud nenosíte speciální nepromokavé kalhoty, může pro vás být výběr obuvi na základě výšky zásadní. Tkanina vašich kalhot může být uschována uvnitř obuvi, čímž zabráníte jejímu namočení.

Přilnavost podrážek

Zimní boty by měly mít jednu velice důležitou vlastnost: nesmí klouzat! To je jedno ze zásadních pravidel. Přilnavost podrážek je závislá na typu použitého materiálu, ale také vzoru podrážky. Kvalitní obuv do sněhu potřebuje výrazný vzor a pryžovou směs, která nemění své vlastnosti ani při nízkých teplotách. Boty určené pro zimní turistiku mají obvykle lepší přilnavost, na druhou stranu nemusí být příjemný jejich design. Boty z obou kategorií najdete zde.

Voděodolnost

Teploty v zimě mohou stoupnout nad nulu, čímž se ze sněhu stává mokrá vrstva. Proto je důležité, aby vaše zimní obuv byla také voděodolná. Toho je dosaženo zejména speciální membránou, která je vložena mezi vnější vrstvu obuvi a podšívku. Navzdory této membráně se ale může stát, že obuv časem promokne.