Flirtování je umění, které ne každý ovládá. Záleží na tom, jak hluboce prožíváte svoje vztahy. Pokud jste povrchní, můžete flirtovat na všechny strany, klidně o tom vyprávět doma, a přesto už to není jen nevinná záležitost. Emočně hlubším lidem je umění flirtu odepřené úplně, stejně jako introvertům umění malého společenského rozhovoru. Jako by se plně vybavený hlubinný potápěč vydal do dětského brouzdaliště. Příliš výkonná výstroj na příliš mělké vody. Tak tomu aspoň říkají v článku na serveru pro partnerské poradenství Paired Life (viz zde).

Zdravý vztah leží na vzájemném respektu a flirtování ho zatěžuje. Můžete si být svým partnerem na tisíc procent jistá, a přesto si ráda odepřete pohled, jak cukruje na kolegyni kvůli pomoci s pekelně těžkou excelovou tabulkou. Pokud jsou ovšem ve vztahu dva povrchnější lidé a partnerovo flirtování je nerozhodí, pak je všechno naprosto v pořádku a určitě si o něm doma večer můžou v pohodě popovídat.

Nebezpečí?

A ještě jedno nebezpečí flirt skrývá. Přechod na vyšší level. Buď k aférce, nebo nevěře. Dalo by se říct, že flirt je první pivo. Můžete si po něm dát kafe a jít domů, nebo následuje druhé až páté, pár panáků, pak okno a ráno morální i běžná kocovina. Jak se pozná, že se z flirtu stala aférka? Nabyde na konkrétnosti. Už to nejsou jen komplimenty, ale i návrhy. Z všeobecných řečiček se stanou společná tajemství. Pak se pošle první zpráva, druhá, pátá, pak okno a morální kocovina. To už jsme říkali.

Že už jste oběma nohama na půdě aférky, poznáte podle toho, že ji začnete tajit před více lidmi. A před těmi, kterým se svěříte, ji budete obhajovat a vysvětlovat. Váš partner taky začne být nejistý, a pokud objekt vaší aférky zná, vycítí, že se mezi vámi něco děje. Atmosféra houstne, nebezpečí se blíží.

Láska nebeská

Možná se vám zdá, že jsme zapomněli na sex, ale ne. Ten totiž při aférce může a nemusí přijít a rozhodně nevyznačuje hranici mezi ní a nevěrou. Protože záleží na tom, jaký sex to byl. Jak říká manželka v podání Emmy Thompson ve filmu Láska nebeská: „Jestli je to jenom náhrdelník, nebo náhrdelník a sex, nebo v nejhorším případě náhrdelník a láska.“

Klíčové slovo, které doopravdy ukazuje, jestli flirtujete, máte aférku nebo jste nevěrní, jsou vaše úmysly. Lichotíte, abyste vytvořili dobrou atmosféru na večírku, nebo proto, že byste rádi vyzkoušeli nového milence? Našli jste si milence, protože má vaše manželství na kahánku a vy potřebujete důvod k rozvodu, nebo chcete jen vyzkoušet jednu specialitku, kterou se doma neodvažujete navrhnout? A moderní doba přinesla ještě jednu pecku navíc – online nevěru. Psychologické výzkumy prokázaly, že virtuální vztahy velmi často vedou k osobnímu setkání a fyzickému naplnění, protože romantickou část si odbydou v ideálním světě představivosti. Navíc ještě v pohodlí domova.

Takže ať leží hranice flirtu, aférky a nevěry kdekoli, zkoušet je aktivně zkoumat můžete jen na vlastní nebezpečí. Aby z toho nakonec nebyl náhrdelník, láska a rozvod.

Zdroj: https://pairedlife.com/relationships/difference-between-flirting-cheating-affair