„Nikdy jsem nebyla tou hodnou, věrnou manželkou. Snažila jsem se, to jo, ale už od začátku našeho vztahu jsem rodinné i osobní problémy řešila nějakým nezávazným úletem. Byla to taková moje soukromá terapie, o které neměl nikdo ani páru. Můj manžel se o mě i o děti vždycky postaral, ale jeho nejdůležitějším úkolem pro něj samotného bylo a je přinést domů co nejvíc peněz. A ze mě se stala panička, která žije v krásném baráku, muže nevidí, jak je týden dlouhý, a volné dny tráví s kámoškami na drinku nebo na nákupech. Sama vydělávám slušné peníze, nenechávám se od manžela cíleně rozmazlovat, ale na první pohled tak působím. Chlapů se kolem mě motalo vždycky hodně, ale to mě nezajímalo, já si své kompenzovala tak skrytě a chytře, že mě ani nic dalšího nelákalo, přece si nezkazím pověst,“ směje se Jana.

Vždycky dostanu to, co chci

„Na muže jsem působila jako nedobytná královna a to mě bavilo. Držela jsem si úroveň na firemních večírcích, vždycky jsem jednala promyšleně a také dostala, co jsem chtěla. A fakt mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad tím, že je to egoistické a sobecké, je mi to fuk. Ať si každý dělá, co chce a umí, pokud tím někomu viditelně neubližuje. Což se v mém případě nedělo, manžel neměl ani potuchy… Jednoho dne se však karta otočila a já se pustila do hry podle pravidel, která jsem neměla zažitá.“

Chybička se vloudila

Na celofiremním meetingu skončila Jana v posteli s kolegou. „Tohle jsem si sama dávno striktně zakázala. Zvláštní situace, nikdy nespím s nikým, koho bych mohla znovu potkat. Sex byl tedy parádní, ale domluvili jsme se, že touto nocí to vše končí. Ovšem chemie zafungovala i druhý večer a my pokračovali přesně tam, kde jsme se ráno rozloučili, v hotelové posteli,“ uculuje se Jana.

Milenecký vztah nabral na obrátkách. Jana se s Kamilem scházela další rok a půl, intenzivně. Kamil sám je ženatý, proto jim tento vztah vyhovoval oběma. Nikomu se nesvěřila, celoživotně si držela status hodné a věrné manželky, a to i před kamarádkami. Vše fungovalo do doby, než se Jana stala babičkou. Vnoučata často rodinu spojí, manžele v jejich nové roli stmelí a nakopnou i skomírající vztah. Tohle byl stejný případ, manžel byl najednou více doma, protože dcera s přítelem bydlí u nich, a péče o vnouče mu dávala větší smysl než neustálé honění se za penězi.

Milence jsem poslala k šípku, on mi teď vyhrožuje

„Nevím, jak se to stalo, ale naše sexuální schůzky mě přestaly bavit. Nebylo to ráz na ráz, šlo to pozvolna, ale já si najednou uvědomila, že se vlastně přemáhám. Což jsem tedy nikdy nedělala a nehodlala jsem s tím začít. Naše malá Laurinka mi vnášela do života více světla než cokoli do té doby a ze mě se zničehonic stala babička na plný úvazek. Když jsem se to snažila vysvětlit Kamilovi, jeho reakce mě překvapila. Nebyl schopný vůbec pochopit, že se zase ráda vracím domů, a začal na mě šíleně žárlit. Nikdy jsme si nic neslibovali, on má také manželku, ale najednou mě začal hrozně uhánět. Probudil se v něm šílený slaboch, který nedokáže skousnout, že ho opouští žena, milenka. Volání a esemesky bylo vždycky tabu, on s tím teď začal. Valí to na mě každý večer, prý o mě nechce přijít, přitom náš vztah se točil vždy jen kolem sexu, nikdy jsme spolu nebyli na večeři, v kině ani na procházce, veřejnosti jsme se kvůli našemu utajení cíleně vyhýbali. Ano, chce mě jen do postele, ale stejně intenzivně jako předtím, nehodlá se mě vzdát. Už mi vyhrožoval i tím, že to na nás práskne mému manželovi… Jeho chování mě znepokojuje, tohle jsem nikdy nechtěla. Nevím, jestli mám zůstat milenkou z donucení, nebo risknout provalení tak ostudné věci, jako je moje nevěra,“ říká nejistě Jana.

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Paní Jana čelí těžké životní zkušenosti. Jelikož se jedná o velice delikátní záležitosti, měla by postupovat velice opatrně. Je nutné, aby svému milenci vysvětlila, že to, čemu ji vystavuje, je vyhrožování a že se jedná o trestný čin. Pokud by se této konfrontace obávala, doporučila bych jí vyhledat pomoc odborníka na řešení konfliktů. Ten může pomoci zmírnit rozjitřené emoce, nabídnout možnost řešit spor v bezpečném prostředí a vrátit účastníky konfliktu do jejich racionálního způsobu uvažování a jednání. Jak paní Jana zmiňuje, i její milenec má rodinu, a tedy i on má co ztratit. Věřím, že pod vedením zkušeného mediátora se podaří najít východisko, které bude akceptovatelné pro oba milence. Přeji paní Janě pevné nervy a brzké vyřešení náročné situace, aby si zase v klidu mohla užívat svého vztahu s manželem a roli babičky.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz