„S hubnutím jsem začala, když jsem měla šílených 117 kilo. Jednou ráno jsem si při pohledu do zrcadla řekla, že takhle to dál nejde. Denně jsem brala osm prášků, byla jsem dýchavičná, neustále unavená, měla jsem problémy s tlakem… A nelíbila jsem se sama sobě jako ženská.“ Ačkoli o sebe paní Jana pečovala, tělo jí nějak „uletělo“. V budově, kam chodila na pedikúru, sídlila i výživová poradkyně Iveta Skalická, na kterou několik kamarádek paní Jany pělo ódy. Dokonce i ona pedikérka, která měla před několika lety velký problém s nadváhou. „Řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám, a obrátila jsem se na poradkyni ohledně úpravy jídelníčku. Už od začátku se se mnou vůbec nepárala, což bylo super, protože nekompromisní přístup potřebujeme my ‚tlustí‘ jako sůl,“ vzpomíná na těžké začátky proměny v sexy babičku Jana.

Ve dvou se to lépe táhne

„Kámen úrazu byl hlavně v tom, že jsem neměla žádného parťáka, který by v tom byl se mnou. Hubla jsem si sama. Několikrát jsem přemýšlela nad tím, že se vrátím ke starému pohodlnému životu a s procesem skončím, ale touha po zdravém těle mi to nedovolila. Dcery mám už velké, bydlím sama, tudíž jsem nemusela řešit nějaké strasti ohledně toho, jak se bude stravovat zbytek domácnosti. Na jednu stranu nebylo těžké vyvarovat se nezdravých jídel, jen snad četné rodinné oslavy pro mě byly náročné. Připíjet si na narozeninách čistou vodou a jíst jen to, co program povoluje, bylo někdy dost obtížné. Ale pokroky, které jsem pozorovala už po dvou týdnech, kdy mi klesala váha a zlepšoval se můj zdravotní stav, mi za to stály.“

Pak se stalo hubnutí pro Janu daleko snazší, neboť se k ní přidala její nejstarší dcera. „Najednou jsme na to byly dvě a lépe se nám dieta dodržovala, když jsme své pocity mohly jedna s druhou navzájem sdílet. Pomáhaly jsme si, jak nejvíc to šlo, protože obě jsme měly nějaký cíl, za kterým jsme šly a kterého jsme chtěly dosáhnout. Osobně jsem jako matka ráda, že se dcera k dietě připojila. Dříve jsem se jí snažila k nějakému hubnutí přimět, ale pustila se do toho až ve chvíli, kdy viděla pokroky u mě. Pak se rozhodla do toho jít taky.“

Cítím se líp než ve čtyřiceti

Zvláštní na tom všem je, že Jana ani ve snu nedoufala, že by mohla ve svých 62 letech vážit 67 kilo. Podařilo se jí zhubnout neuvěřitelných 50 kilo! A ohromující je i fakt, že z osmi prášků bere jen jeden, na štítnou žlázu. „Na fotky, kde vypadám jak mrož, se dnes už nedívám a užívám si svého nového já. Rozhodnutí zhubnout a uzdravit svoji duši i tělo bylo jedno z nejlepších v mém životě, ač přišlo za pět minut dvanáct,“ raduje se Jana.

Názor odborníka: Lukáš Vrána, výživový poradce, Cambridge Weight Plan

Hubnout se dá v každém věku. Když se podívám na svého nejmladšího a nejstaršího klienta, kteří se rozhodli pro redukci, je mezi nimi rozdíl několik desetiletí. Můžete namítnout, že ve vyšším věku je hubnutí obtížnější, a možná budete mít pravdu – pokles svalové hmoty, zdravotní komplikace a méně pohybové aktivity provází řadu klientů vyššího věku. Začít se dá ale kdykoli. Rychlost redukce třeba nebude taková, jako když vám bylo 20 let, přesto pokud vytrváte, dosáhnete svého cíle.

A proč byste to dělali? Třeba proto, že chcete vypadat lépe anebo byste rádi ovlivnili svůj zdravotní stav. S nadváhou přichází mnoho potenciálních komplikací, přímo s ní je spojena řada chorob. Hyperglykemie nalačno, diabetes mellitus 2. typu, spánková apnoe, vyšší krevní tlak, problémy pohybového aparátu – a to jsou jen některé z nich. Pokud shodíte nadbytečné kilogramy a dostanete svoji hmotnost do normy, vaše tělo a psychika vám poděkují. A myslím, že takovou změnu zaregistruje a ocení i vaše okolí.

Kontakt: www.cambridgeweightplan.cz