Japonští staříci a stařenky jsou vitální, houževnatí, a přestože mají obličej posetý vráskami, zdravím jenom překypují. Pro odpověď na otázku, proč tomu tak je, nemusíme chodit daleko – může za to jejich životní styl. Pestrá strava složená z ryb, mořských řas, čerstvého ovoce a zeleniny, rýže a sójových produktů, s minimálním obsahem soli, tuku a cukru udržuje v kondici srdce i mozek.


Když se k tomu připočtou pravidelné procházky, pobyt na čerstvém vzduchu, meditační cvičení, každodenní pití zeleného čaje a neustálá touha po sebevzdělávání, je dlouhověkost Japonců opodstatněná. Chcete-li oplývat stejnou měrou zdraví a energie jako oni, dejte sbohem svíčkové se šesti a zakuste některou z japonských specialit. Pro ochutnání sushi (syrové ryby v různých kombinacích s rýží), tempury (zelenina nebo krevety v těstíčku), sukijaki (hovězí maso s nudlemi a zeleninou), rámenu (polévka) nebo matcha truffle (dezert) je hned několik důvodů...

Lehce stravitelná

Japonská kuchyně je jednou z nejdietnějších a nejzdravějších na světě, přesto obsahuje vše, co naše tělo žádá. Pokud si myslíte, že se vše točí kolem sushi, ryb a mořských řas, mýlíte se. Japonci jedí také hovězí a kuřecí maso, nudle, rýži, brambory a samozřejmě tofu a velké množství zeleniny a ovoce. Důležitá je i příprava jídel – přednost dávají klasickému vaření nebo vaření v páře a netepelnému zpracování. Nebrání se ani smažení či grilování, ovšem používají kvalitní (sezamový nebo sójový) olej. Díky tomu jsou japonské pokrmy takřka bez cholesterolu, tuku a sodíku, jsou tedy dobře stravitelné a nezatěžují střeva.

Náš tip: Do jídelníčku zařaďte více čerstvých a syrových jídel. Smetanové omáčky a houskové knedlíky nahraďte sójovou omáčkou, japonským zeleným křenem wasabi a vařenými bramborami. Maso kupujte libové a čerstvé, nikoli mražené.

Bohatá na vlákninu

Mořské řasy, sója a luštěniny jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a podporuje pohyb (peristaltiku) střev, čímž pomáhá předcházet zácpě. Jsou také přírodním zdrojem jódu, který je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy a mozku. Mezi nejznámější japonské řasy, které se objevují také v jídelním menu asijských restaurací v Česku, patří wakame, nori, kombu nebo hijiki.

Náš tip: Pokud vám řasy nešmakují, nebraňte se užívání doplňku stravy Chlorella, který obsahuje ucelený komplex esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitaminů a karotenoidů. Ocení ho vaše nervy, červené krvinky, játra i metabolismus.

Žádné "sladké tečky"

Tlustí Japonci se vidí jen zřídka. Důvod je nasnadě. Na rozdíl od Čechů, Japonci si na zákusky a dortíky po jídle nebo k odpolední kávičce nepotrpí. To ale neznamená, že sladké nejedí vůbec. Přednost dávají takzvaným jednohubkám, které jsou sice sladké ažaž, ale neobsahují téměř žádný tuk. Oblíbené jsou také skořicovorýžové placičky, ovocné jogurtové pěny, svěží zmrzliny nebo sezamové sušenky.

Náš tip: Smetanovým čokoládovým dortíkům dejte sbohem. Místo nich si čas od času dopřejte ovocnou zmrzlinu, cheesecake, ovesný muffin nebo žitnou či špaldovou sušenku.

Zásobárna aminokyselin

Rýže je základní surovinou japonské kuchyně. Snadno k dostání je i u nás. Kupovat byste ale měli přírodní hnědou rýži, tedy neloupanou, která je bohatá na minerály, aminokyseliny, stopové prvky a vitaminy skupiny B. Pro konzumaci rýže však mluví celá řada dalších důvodů: je nízkokalorická (hrnek uvařené rýže obsahuje asi 150 kcal), neobsahuje lepek, tudíž je vhodná i pro celiaky, pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, neobsahuje cholesterol, má blahodárný dopad na zdraví vlasů, nehtů a kůže.

Náš tip: Existuje několik tisíc druhů rýže. Svá jídla proto zpestřete například rýží jasmínovou, vhodnou k různým druhům masa, rýží patna, která je po uvaření suchá a sypká, rýží natural, bohatou na draslík, který reguluje obsah vody v těle, divokou rýží, která se hodí především do salátů, bhútánskou rudou rýží s ořechovou vůní nebo rýží carnaroli, jež je ideální pro přípravu rizot.

Důležité antioxidanty

Podobně jako Britové pijí svůj Earl Grey s mlékem, Japonci si nedokážou představit den bez alespoň dvou šálků kvalitního sypaného zeleného čaje. Pijí ho k snídani, k obědu, k večeři, při společenských setkáních, zkrátka kdykoli. A jejich zdraví to očividně svědčí. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů, polyfenolů a vitaminů C a E. Sečteno a podtrženo: pravidelná konzumace posiluje imunitu, chrání buňky před oxidativním stresem, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje riziko srdečních onemocnění.

Náš tip: I u nás seženete mnoho potravin, které antioxidanty obsahují. Jsou to například borůvky, brusinky, maliny, jahody, červené fazole, artyčoky, kvalitní hořká čokoláda, sušené švestky nebo rozinky.

Víte, že...

Víte, že...

  • Polévka miso obsahuje pouze kolem 40 kcal ve 240ml porci. Je navíc bohatá na zinek a mangan, které přispívají k lesklým vlasům a zdravým nehtům.
  • Japonský rýžový ocet pomáhá potlačovat hromadění tuku v těle.
  • Zelený čaj má antibakteriální účinky, které podporují svěží dech.