Kromě toho, že jsou játra ústředním orgánem látkové přeměny živin, zajišťují také detoxikační biochemické reakce, kterými neutralizují škodlivé látky v těle a vylučují je. Tvoří se v nich žluč nezbytná pro trávení tuků a slouží také jako „skladiště“ vitaminu A, železa, vitaminu B12 a mědi. Játra jsou pro fungování organismu velmi důležitá a my si je musíme hýčkat.

Letní grilovačky játrům dvakrát nepřidají

Smažené langoše, hranolky a klobásy na koupališti, grilovací party na chatě i doma na terase, spousta alkoholu a dovolenkových lákadel játrům zrovna dvakrát nepřidají. Aby tenhle ústřední orgán zůstal i po náročném létě v kondici, je třeba vnímat případné náznaky, že se něco děje. Pokud totiž játra dlouhodobě trpí, ale nijak zvlášť nebolí, často se s bolestí přihlásí sousední orgány jako žlučník nebo slinivka, a to už může být pro játra pozdě.

Prvotní příznaky, že se s játry něco děje:

Prvotní příznaky, že se s játry něco děje:

  • přetrvávající trávicí obtíže
  • nespavost, buzení nejčastěji mezi půlnocí a třetí hodinou ranní
  • únava hned po probuzení
  • bolest břicha a nadýmání
  • bolest hlavy a svalů
  • střídavé návaly horka a zimy
  • žluté zbarvení kůže a očního bělma
  • tmavá moč a světlá stolice

Pochoutky ze spíže i ze zahrádky

Abyste svá „namáhaná“ játra průběžně regenerovali a pročistili, stačí se mrknout do lednice nebo do spíže. Mezi potraviny, které játrům prospívají, patří extra panenský olivový olej, játra a ryby, zelenina, ovoce bohaté na vitamin C (citrusy, jablka, kiwi, jahody), med a aromatické bylinky typu rozmarýn, tymián, estragon nebo česnek. Výborná jsou dýňová a lněná semínka, která obsahují minerály a omega 3 a 6 mastné kyseliny, extra bombou pro zdravá játra je pití čerstvě vylisované mrkvové šťávy. Játra ale nepohrdnou ani zeleninovou šťávou ze špenátu, kapusty, čekanky, černé ředkve nebo mladého ječmene. Kromě toho, že jsou šťávy plné vitaminů a minerálů, pomáhají neutralizovat překyselený krevní oběh, odvádět z těla toxické látky, optimalizovat činnost střev a zlepšovat kvalitu pleti a vlasů.

Pijte bylinkové čaje

Pokud dáváte přednost teplým nápojům, uvařte si čaj z měsíčku či smetanky lékařské. „Kromě odlehčení jídelníčku, omezení kouření a konzumace alkoholických nápojů vsaďte na ostropeřec mariánský. Ten pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny, které se v játrech zpracovávají. Usnadňuje také trávení a podporuje samočisticí schopnost organismu. Také kořen pampelišky skvěle ničí nahromaděné toxiny. Navíc podporuje tok žluče, která má vliv na tvorbu enzymů pomáhajících zpracovávat potravu z jater. Regeneraci poškozených jaterních buněk napomáhá i kurkuma,“ vysvětluje expertka na výživu ze společnosti Amway Česká republika a Slovensko Ing. Pavla Pešková Gazdíková.

Strašák zvaný cirhóza

Při slově játra si většina lidí představí lahev tvrdého alkoholu a nemoc zvanou cirhóza, což je chronický proces, při kterém dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva a k uzlovité přestavbě jaterních buněk. Není to ale pouze alkohol, který tuto nemoc způsobuje. Za její vznik může také virová hepatitida typu B a C; v České republice jde o třetinu všech lidí nemocných cirhózou jater. A ke vzniku cirhózy mohou vést také metabolické poruchy (např. Wilsonova choroba – porucha metabolismu mědi, a hemochromatóza – porucha metabolismu železa), bilární cirhóza (je vrozená a vzniká dlouhodobou poruchou tvorby žluči), užívání léků nebo nikotinismus. Tabák, který znečišťuje organismus jako takový, samozřejmě neprospívá ani játrům. Ta jsou zatěžována odbouráváním velkého množství toxických zplodin, které cigarety obsahují, zvláště nikotinu. A s kouřením marihuany se to má obdobně. Konopí obsahuje až o 50 procent více rakovinotvorných látek než cigarety.

Třídenní očistná kúra pro zdravá játra

Třídenní očistná kúra pro zdravá játra

Během této detoxikačky je důležité pít pouze 100% přírodní ovocné šťávy nebo vodu slazenou medem. Jíst můžeme až třetí den, a to pouze ovoce a zeleninu. Tuto hloubkovou čisticí kúru opakujte každé tři roky. Každý den kúry budete potřebovat turbo-detoxikační směs ze 100 ml citronové šťávy a 90 ml olivového oleje vychlazenou přibližně na 10 °C.

  1. První den očistné kúry zahajte večer. Těsně před spaním, bez předchozí večeře, vypijte po malých doušcích připravenou vychlazenou směs.
  2. Druhý den ráno a večer aplikujte domácí klystýr, návod na jeho přípravu najdete na internetu a samotný klystýr zakoupíte v lékárně. Těsně před spaním vypijte čerstvě připravenou vychlazenou směs.
  3. Třetí den zopakujte ranní a večerní klystýr a večer vypijte čerstvě připravenou vychlazenou směs.

 

Zdroj: časopis Vlasta.cz, Amway