Nový účes

Pokud máte rostlinky zazimované v domě, je nejvyšší čas na „kadeřníka“. Odstraňte jim odumřelé výhonky a ostatní zkraťte zhruba na 15 cm. Pak rostliny vyjměte ze substrátu a zkontrolujte kořeny, ty příliš dlouhé sestříhejte. Muškáty s vylepšenou fazónou přesaďte do vydezinfikovaných truhlíků s novým substrátem s pH 6–6,5. Ideální je koupit takový, který je přímo určený pro pěstování muškátů nebo balkonových květin. Květináče přeneste do teplejší světlé místnosti a zpočátku zalévejte jen velmi opatrně, aby muškáty stihly zakořenit. Když se začnou objevovat nové listy, zálivku zintenzivněte. Ven je dejte až ve chvíli, kdy se teplota v noci nedostane pod 10 °C a nehrozí jarní mrazíky.

Přesazení

Někteří pěstitelé muškáty na jaře přesazují, třeba proto, aby vzniklo jiné, neokoukané aranžmá. Moje švagrová Jiřina, která je vášnivou zahrádkářkou, říká: „Když muškáty na jaře přesazuji, přidávám do substrátu hnojivo Start. V klasickém podlouhlém truhlíku kombinuji tři převislé a dva vzpřímené muškáty a doplňuji je o další květiny, vzniká tak bohatá kombinace barev. A musím se přiznat, že považuji muškáty za nízkoúdržbové, moc se jim v sezóně nevěnuji, a přesto vypadají skvěle.“

Kam s nimi?

Muškáty milují přirozené slunce, proto je ideální balkon orientovaný na jih, ze zkušenosti Jiřiny zvládnou i polostín. Stanoviště by mělo být kryté před přímým deštěm a relativně vzdušné, aby mokré listy mohly rychle schnout. Zalévejte je pravidelně a kontrolujte, zda substrát stihl proschnout. Suchomilné muškáty pocházejí z jižní Afriky a jsou zvyklé na střídání období sucha a deště, takže jim více uškodí přelití než občasné vyschnutí zeminy. V průběhu sezóny průběžně odstraňujte odkvetlé květy a uschlé listy a dávejte pozor na škůdce.