Blance je lehce přes šedesát, k důchodu si částečně přivydělává v obchodě své známé – prodávat květiny ji hodně baví. Během posledních let se stala dvojnásobnou babičkou, vnoučata má od syna i od dcery. Životní styl obou mladých rodin se celkem liší, ale v jednom se shodnou – obě počítají s tím, že jim Blanka bude hlídat děti. Je přece celkem mladá, při síle, učila ve škole, sama ráda cestuje. S vnoučaty jí to půjde a ještě si to užije.

„Mě to s nimi skutečně baví a užívám si to, ale nepředstavovala jsem si, že to bude v takovém rozsahu a často třeba na zavolání v poslední chvíli,“ popisuje situaci, do které se dostala. Příklad z poslední doby? Dcera se jí ve čtvrtek zeptala, zda by děti v pátek večer u nich doma nepohlídala, že mají možnost jít k přátelům na narozeninovou oslavu.

Blanka se sice těšila, že si páteční večer užije doma se svým mužem, který jinak ještě chodí do práce, ale dceři kývla. Počítala nicméně s tím, že se dcera se zetěm během večera vrátí a ona se přesune domů. Místo toho jí před půlnocí pípla sms, že oslava je skvělá a že by tam rádi přespali a zda může s dětmi být až do rána. Přijeli až v sobotu dopoledne, což Blanku dost naštvalo a jejího muže taky.

Hlídají druzí prarodiče stejně? Nikoli, protože zeťovi rodiče bydlí přes dvě stě kilometrů daleko a jezdí jen občas na návštěvu. A rodiče snachy, manželky Blančina syna, se zrovna rozvádějí a hlídání vnoučat nějak nemají na pořadu dne.

Je to jejich svobodné rozhodnutí

„Rodiče by neměli být dotčení, pokud prarodiče nechtějí nebo nemohou hlídat. Není to jejich povinnost,“ komentovala na webu podobné situace psycholožka Markéta Jarolímková. Podle ní už starší generace odvedla svůj úkol výchovou vlastních dětí a není možné se například divit, že nechtějí další starosti a zodpovědnost spojené s péčí o děti. „Někdy už sami cítí, že jim ubývá sil a že by na děti nestačili. Jiní prarodiče jsou naopak ještě dost mladí a chodí sami do práce a mají aktivní život, tak jim tolik času pro mladé nezbývá. Nikdy bychom neměli považovat hlídání dětí prarodiči za samozřejmost, bezplatné jesle. Je to jen jejich svobodné rozhodnutí, zda vám s dětmi chtějí pomoci,“ dodává psycholožka.

Pokud prarodiče hlídat chtějí, stejně je fér, aby věděli předem od kdy do kdy, a to s dostatečným předstihem. Samozřejmě, může se stát, že to občas přesně neklapne – jenže je něco jiného, když se mladý rodič například o hodinu zasekne v dopravě a když se rozhodne na oslavě zůstat přes noc, přestože původní domluva zněla jinak.

Ale coby prarodiče trvejte na dodržování dohod. Mladí by měli vědět, že i vy máte svůj život a své aktivity. Nebo že si prostě jen potřebujete odpočinout. Rozhodně se nesrovnávejte s ostatními prarodiči, kteří třeba hlídají více než vy. No a?

Sladkosti a jiná pravidla

Je dobré nastavit i jiná pravidla než později kritizovat, že prarodiče něco udělali špatně – mohou se týkat například jídla včetně sladkostí, pouštění televize či oblečení, které děti mají nebo naopak nemají nosit.

Pokud má jít o hlídání ve větším rozsahu než tu a tam hodinu, měla by mladá rodina respektovat, že u babičky a dědečka platí trochu jiná pravidla – hlídat dlouhodobě vnoučata a přitom trnout, zda dodržujete všechny zásady jejich rodičů, by měla být spíše radost než setrvalé nervy.

Mimochodem, čeští prarodiče patří mezi ty, kdo v Evropě hlídají vnoučata nejvíce ze všech. Zadarmo tak suplují chůvy, které pro mnoho rodin nejsou finančně dostupné. Pravda je, že dětem to prospívá. Nedávná britská studie zkoumající vztahy mezi prarodiči a vnoučaty například ukázala, že více než polovina prarodičů má pocit, že kromě lásky a náklonnosti od nich vnoučata očekávají právě schopnost se zájmem naslouchat, která roztěkaným přepracovaným rodičům tak často chybí.