Učitelka Iveta a správce nemovitostí Pavel spolu žijí už pět let. Jako pár, ale ne jako spolubydlící. „Každý z nás má svůj byt a perfektně nám to tak vyhovuje,“ říká Pavel, který má z prvního manželství patnáctiletá dvojčata, a ta ho u něj doma často navštěvují. Iveta zase miluje psy a doma má dva labradory. Oba se shodují na tom, že bydlet spolu pořád „není moc sexy“. Oddělené bydlení považují za pohodlnější a příjemnější. Podobné argumenty padají od mnoha párů, které se rozhodly se nesestěhovat do jednoho bytu nebo domu.

Psycholožka Eva Wlodareková, která provozuje úspěšný kanál na YouTube jménem Dr Wlodarek Lifecoaching, vysvětlila všechny výhody a nevýhody vztahu dvou lidí s rozdílnými adresami. Říká tomu „žít spolu zvlášť“ a souhlasí, že to může být klíč ke spokojenému dlouhodobému vztahu.

Jaké jsou výhody a nevýhody?

Významné plus odděleného bydlení je velká míra svobody a mnohem méně kompromisů, které musíte kvůli tomu druhému dělat. Řekněme, že jeden z vás je sova a čte si dlouho do noci detektivky a ten druhý skřivan, který chce ráno poslouchat rádio a uklízet kuchyň. Nebo že máte diametrálně odlišný názor na úklid. Oba sice máte rádi pořádek, ale jeden uklízí průběžně a pořád, zatímco ten druhý nárazově – jednou za týden a důkladně. Nebo se to výborně hodí, když máte špatnou náladu. Ve společném bytě se sice můžete stáhnout do jiné místnosti, ale musíte to vysvětlovat a hrozí hádka. Ve svém vlastním bytě můžete ventilovat, jak chcete, a ten druhý nemá ani tušení. Stačí si prostě nezavolat. A zanedbatelné není ani to, že oba žijete ve svém oblíbeném stylu – mluvím o designu nábytku, barvách, obrazech, ale třeba i větrání.

Naopak velikou nevýhodou je nedostatek spontánnosti ve vztahu. Nemůžete se jen tak obejmout na cestě z ložnice do kuchyně, dát si pusu u televize, přitulit se na gauči. Když bydlíte spolu, můžete si okamžitě říct, co vás napadlo, na co myslíte, čemu jste se právě zasmáli. Nebudete ani mít společné zvyky a rutiny, jako sledování stejného seriálu v televizi, vaření oblíbeného jídla. Každé setkání si musíte předem domluvit. A pokud budete mít oba v práci hektické období, může se stát, že se delší dobu neuvidíte. Protože večer už budete chtít mít klid a ticho.

Jak ovlivňuje oddělené bydlení sex?

V dlouhodobém vztahu si láska vždycky najde cestu do klidných vod, i ta tělesná. Může za to zvyk v kombinaci s uvolněním „hormonu tulení“ oxytocinu. V případě, kdy pár nebydlí pohromadě, se tenhle proces zpomalí a erotická tenze vydrží déle. Vždyť si vlastně na každý sex musíte domluvit schůzku.

Co do toho musí oba dát, aby vztah s oddělenými adresami fungoval?

Oba musí toužit po svobodě a mít z ní radost. Oddělené bydlení se nehodí pro páry, kde se jeden nebo druhý často cítí osaměle, má potřebu rychle sdílet okamžité myšlenky a potřebuje pozornost toho druhého. Nutná je i sebedůvěra, sebevědomí a slabé tendence k žárlení. Jakmile vás každou chvíli napadne, co ten druhý asi dělá a s kým, budete se ve svém bytě jen trápit. A jestli pro vás samostatné bydlení není, aspoň se z něj naučte trochu víc samostatnosti, soběstačnosti a vzpomeňte si, jaké to bylo po sobě toužit, když jste denně nevstávali ze stejné postele a nečistili si společně zuby v jedné koupelně.