Je původem z Asie, pěstuje se v jihovýchodní Asii, západní Africe a v karibské oblasti. Možná pochází z jihu Číny, protože víme jistě, že v Indii a Číně se používá více než tři tisíciletí. Odtamtud ho Féničané přivezli do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Znali ho Řekové i Římané, dávali si ho jako my dnes do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísadu k luštěninám. Oddenky se v teple nekazí, a tak ho jako koření přiváželi arabští obchodníci do Evropy i Afriky. Ve středověku u nás zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole jako dnes pepř se solí!

Co v něm je za kouzla

Typickou chuť zázvoru způsobují rozličné esenciální oleje; zázvor obsahuje celkem 640 různých chemických látek, například gingerol, chemickým složením podobný kapsaicinu z pálivých paprik a chilli.

Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který se používá třeba i při výrobě parfémů. Tenhle gingerol má právě léčivé účinky, pro které zázvor potřebujeme. Zmírňuje třeba nevolnosti při cestování, v těhotenství či při migréně.

Zázvor je taky antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Posiluje imunitu, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení.

Protizánětlivé a analgetické účinky mohou utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Můžete si koupit zázvorové tobolky nebo vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje či jiného neutrálního masážního oleje.

Pomůže též ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru. Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor.

Navíc vědecké studie ukazují, že zázvor pomáhá v těle nastavit prostředí tak, aby dokázalo bojovat s rakovinou. Také podporuje cévní systém pro lepší průtok krve.

Co s ním?

Zalijte půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Po pěti minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu. Když se vrátíte domů se studenýma nohama, ponořte je do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy (případně si koupel připravte stejně jako čaj). Nechte nohy napařit, pak je teple zabalte a chvíli odpočívejte.

Tento všelék má ale přece jenom svoje meze a pro někoho se nehodí. Není určitě pro děti do dvou let ani pro lidi s dlouhodobým onemocněním, například pro diabetiky.

Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že jej lze užívat jen s mírou. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gramu, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy. U dětí jde s ohledem na hmotnost asi o třetinu dávky pro dospělého.

Čerstvý oloupejte, nakrájejte na plátky a ponořte do hrnce s horkou vodou. Po třiceti minutách vaření na mírném plamenu jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání, dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalte v cukru.