Rakovina vaječníků je sedmou nejčastější rakovinou a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen na světě. Diagnózu si každý rok vyslechne více než 900 žen v ČR a 600 z nich na následky nemoci zemře. Jde o zhoubné onemocnění, které se stejně jako některé další typy nádorů dlouho výrazně neprojevuje. Nádor vznikající v prostoru břišní dutiny má prostor růst poměrně dlouhou dobu, než začne svým objemem fyzicky tlačit na okolní tkáně a orgány. Prvotním příznakem, který popisuje shodně většina žen, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně.

Nebezpečí rakoviny vaječníků spočívá také v tom, že většina příznaků je snadno zaměnitelná za méně vážné zdravotní potíže. Proto neváhejte navštívit svého lékaře, když trpíte zvětšeným objemem a bolestmi břicha, nechutenstvím, nadýmáním, pálením žáhy a nevolností. Nezřídka se dostavuje také časté močení a zácpa a menstruační problémy.

Prevence neexistuje

Problém je, že bohužel zatím neexistuje spolehlivá metoda, která by dokázala zachytit onemocnění v raném, tedy potenciálně vyléčitelném stadiu. Riziko, že žena onemocní rakovinou vaječníků, dramaticky zvyšuje genetická mutace BRCA1 a BRCA2, kterou má napříkald herečka Angelina Jolie, díky níž se genetická vada dostala do povědomí. Pokud tedy máte v rodině někoho, kdo měl nádorové onemocnění v nízkém věku, určitě zpozorněte a poraďte se se svým lékařem. Ženy s mutací BRCA1 a BRCA2 mají až třicetkrát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale také desetkrát vyšší riziko onemocnění rakovinou prsu.

Nemoc se nejčastěji objevuje ve věkové skupině pacientek mezi 55–75 lety, výjimkou ale nejsou ani mladší pacientky. Těhotenství a kojení znamená menší počet proběhlých ovulačních cyklů, čímž klesá pravděpodobnost vzniku nádoru vaječníků. Dále se téměř o polovinu snižuje riziko užíváním hormonální antikoncepce, ale pouze za předpokladu, že se užívá pět a více let.

Jak se nemoc léčí?

Pokud je gynekologem vysloveno podezření na zhoubný gynekologický nádor, pacientka by měla být odeslána na jedno z Onkogynekologických center v ČR. Seznam je dostupný na stránkách www.onkogyn.cz.

Rakovina vaječníků se léčí chirurgicky a pomocí chemoterapie. Léčebné postupy v posledních letech prošly zásadním vývojem a jsou často kombinovány s biologickou léčbou. Průlomem v léčbě jsou takzvané PARP inhibitory, které zabraňují velmi častému návratu onemocnění a mohou být podávány pacientkám s rakovinou vaječníků s genovou mutací xBRCA1 nebo BRCA2.

Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA www.pacientska-organizace.cz. Na jejích webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.