Brownies ve sklenici

Praktický dárek, který lze vyrobit snadno za pár minut z běžných surovin, a přesto vypadá efektně.

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na nádobu o objemu 500 ml:

  • 70 g kakaa
  • 50 g hladké mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 40 g hořké čokolády
  • 35 g vlašských ořechů

Postup:

1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo a všechny suroviny odvažte do misek. Pak je navrstvěte do lahve s širokým hrdlem nebo do hezké zavařovací sklenice, a to v pořadí mouka, kakao, třtinový cukr, cukr krupice, ořechy a čokoláda.

2. Nezapomeňte přiložit návod: Do pěny vyšlehejte 60 g změklého másla, 2 vejce a pak vmíchejte obsah sklenice. Hotové těsto nandejte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 20–25 minut.

Čokoláda se sušenkami

Sušenkoláda krásně vypadá a krásně křupe. Bude tím hezčí, čím větší práci si s vykrajováním maličkých sušenek dáte. Kromě nich můžete do čokolády přidat třeba kousky oříšků, sušeného ovoce, chilli vločky, kokos apod.

Doba přípravy: 60 minut + chladnutí

Suroviny na 3 velké čokolády:

Sušenky:

  • 125 g másla
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku (nebo 1 lžička extraktu)
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Čokoláda:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g bílé čokolády

Postup:

1. Sušenky: V kastrůlku rozpusťte na mírném plameni máslo. Přelijte ho do mísy, přidejte cukr a vanilku. Elektrickým šlehačem směs vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte vejce, dobře ho zašlehejte a teprve pak přidejte druhé. Nalijte mléko a vše promíchejte. Nakonec do mísy nasypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vařečkou vypracujte těsto. Překryjte ho v míse potravinářskou fólií a nechte v lednici 30 minut odpočívat.

2. Troubu předehřejte na 160 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto na lehce pomoučené pracovní desce rozválejte dotenka a vykrajujte z něj libovolné tvary. Položte je na připravené plechy a vložte do trouby. Pečte 10 minut, pokud vykrajujete větší tvary, nechte je v troubě o něco déle.

3. Čokolády postupně nalámejte do třech misek vhodných pro vodní lázeň a pomalu rozpusťte. Formy, do kterých budete čokolády odlévat, vyložte pečicím papírem. Místo velké ploché formy můžete použít menší formičky různých tvarů. Čokolády nalijte do forem ve vyšší vrstvě, nechte chvilku zatuhnout, ozdobte upečenými sušenkami, případně dalším zdobením dle vaší chutí a fantazie. Pak nechte čokolády dokonale ztuhnout.

Perníkové městečko

Dávka těsta je větší, než potřebujete na jedinou sadu – použijte tolik perníčků, kolik chcete, a zbytek snězte o vánocích. Hravě je zvládne i ten, kdo na zdobení perníčků cukrovou polevou není dost šikovný. V krásné sklenici poslouží jako dárek nebo něžná adventní dekorace.

Doba přípravy: 1 hodina, pečení 10 minut

Suroviny na set (a perníčky navíc):

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky perníkového koření
  • moučkový cukr na posypání a zapíchnutí

Postup:

1. V míse smíchejte všechny sypké suroviny. Vejce prošlehejte s medem a spolu se změklým máslem je přidejte k sypké směsi. Vypracujte hladké, pevné těsto a nechte 1 hodinu odležet v lednici. Pak ho vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte domečky a stromy. Špejlí nebo cukrářskou kosticí do nich vyznačte okna, dveře, střechy a další detaily. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 12–15 minut. Nechte zchladnout.

2. Vychladlé perníčky posypte moučkovým cukrem a prsty nebo štětcem ho rozetřete, abyste vytvořili souvislý jemný poprašek a zvýraznili vyryté detaily. Do hezké sklenice nasypte další moučkový cukr. Bude symbolizovat sníh a zároveň v něm městečko upevníte. Zapíchejte do něj domečky, stromečky a sklenici ozdobte mašlí.

Karamelky s mořskou solí

Pokud ještě nemáte kuchyňský teploměr, výroba domácích karamelek je dobrý důvod, abyste si ho pořídili. Kromě hlídání teploty cukru a karamelu se vám může hodit i při přípravě steaků.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na asi 300 g karamelek:

  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 60 g změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g zlatého sirupu (koupíte ho ve větších obchodech, v nouzi ho lze nahradit rýžovým sirupem nebo melasou)
  • 1/2 lžičky vločkové soli (ideálně fleur de sel)
  • olej na potření

Postup:

1. Formu, třeba na biskupský chlebíček, vyložte alobalem a potřete olejem. V kastrůlku na mírném ohni ohřejte smetanu s 30 g másla, vanilkovým extraktem a špetkou soli. Přiklopte, sejměte z ohně a udržujte teplé.

2. Do kastrolu se silným dnem dejte teploměr a na mírném ohni zahřívejte cukr se sirupem. Občas lehce promíchejte, a jakmile se cukr rozpustí, míchat přestaňte. Vařte, dokud směs nedosáhne teploty 155 °C.

3. Pak kastrol sundejte z ohně a přimíchejte smetanovou směs. Dobře rozmíchejte, kastrol vraťte zpět na plotýnku a vařte do doby, než na teploměru naměříte 127 °C. Sundejte kastrol z ohně, vyjměte teploměr a vmíchejte zbylé máslo.

4. Směs rozmíchejte dohladka a nalijte do připravené formy. Po 5 minutách chladnutí můžete posypat vločkami soli.

5. Karamel nechte úplně vychladnout a poté ho ostrým nožem rozkrájejte na jednotlivé bonbony. Můžete je naskládat do krabičky, případně každou karamelku samostatně zabalit do pečicího papíru či celofánu.

Andělský kokosový likér

Směle může konkurovat tradičnímu vaječnému likéru. Dárkové lahvičky ozdobte andělskými křídly.

Doba přípravy: 30 minut, 2,5 hodiny vaření, 12 hodin uležení

Suroviny na 1 litr likéru:

  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 krabičky neslazeného kondenzovaného mléka
  • 10 vrchovatých lžic strouhaného kokosu
  • 1 vanilkový lusk
  • 400–600 ml rumu

Postup:

1. Zavřené plechovky s kondenzovaným sladkým mlékem dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly potopené. Vařte je asi 2,5 hodiny a poté nechte vychladnout. V žádném případě je neotvírejte horké!

2. Neslazené kondenzované mléko nalijte do misky a přidejte semínka z vanilkového lusku.

3. Na suché teflonové pánvi opražte strouhaný kokos dorůžova a ještě horký ho přisypte do misky s mlékem. Promíchejte a nechte 12 hodin uležet v lednici. Druhý den slijte přes plátýnko a dobře vyždímejte. Přidejte svařené slazené mléko, ze kterého je nyní hustý karamel, dejte do mixéru a za stálého mixování přilévejte rum.

4. Hotový likér přelijte do vyvařených skleněných lahví. Ty pak ozdobte andělskými křídly (vystřihněte je z tvrdého papíru a přilepte na flašku). Doladit dárek můžete i „svatozáří“ – jednoduše vezměte zbylý kroužek z uzávěru a připevněte ho na drátek a ten obtočte kolem uzávěru.

Náš tip: Kokos a vanilková semínka zbylá v plátýnku můžete přimíchat například do těsta na bábovku.

Náš tip: Kokos a vanilková semínka zbylá v plátýnku můžete přimíchat například do těsta na bábovku.

Mandarinkový likér

Použití chemicky neošetřených mandarinek je při výrobě likéru dle našeho receptu nezbytné. Vyplatí se také vybrat kvalitní vodku – a zázrak je zaručen!

Doba přípravy: 30 minut, odležení pár hodin

Suroviny na asi 1 litr:

  • 15 biomandarinek
  • 320 g cukru krupice
  • 100 g medu
  • 6 hvězdiček badyánu
  • 10 tobolek celého kardamomu
  • 300 ml vodky

Postup:

1. Mandarinky omyjte a ostrouhejte z nich kůru (jen svrchní oranžovou část – nejlépe to jde na ostrém jemném struhadle). Pak je rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu. Kůru i šťávu dejte do rendlíku, přidejte cukr a koření. Pomalu přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, zpočátku často míchejte, aby se cukr rozpustil.

2. Rendlík stáhněte z plotny. Když směs lehce zchladne, vmíchejte med. Po úplném vychladnutí přilijte vodku. Pokud nespěcháte, nechte směs ještě odstát, alespoň pár hodin nebo přes noc. Pak ji přeceďte a přelijte do vybrané lahve. Likér se dá pít hned, ale když se rozleží, je ještě lepší.

Badyán i kardamom jsou původně orientální koření, která u nás už dávno zdomácněla. Kardamom skvěle vylepší kávu a po anýzu sladce vonící hvězdičky badyánu poslouží i jako krásná dekorace.

Badyán i kardamom jsou původně orientální koření, která u nás už dávno zdomácněla. Kardamom skvěle vylepší kávu a po anýzu sladce vonící hvězdičky badyánu poslouží i jako krásná dekorace.

Vinné želatinky

Pozornost pro milovníky vína připravte na poslední chvíli, protože želatina nemá dlouhou trvanlivost. Hodí se k sýrům.

Doba přípravy: 20 minut + chlazení

Suroviny na asi 30 kusů:

  • 150 ml červeného vína
  • 150 ml růžového vína
  • 150 ml bílého vína
  • 3 lžíce práškové želatiny

Postup:

1. Každý druh vína nalijte zvlášť do rendlíku a přidejte k němu 1 lžíci želatiny. Promíchejte a nechte 10 minut nabobtnat. Pak víno pomalu zahřívejte téměř až k varu (až se hladina bude chvět, ale nebude vřít), stáhněte z plotny a rozlijte do silikonových formiček.

2. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak vychlaďte přes noc v lednici. Hotové želé skladujte v lednici a obdarovanému doporučte spotřebu do několika dnů.

3. Čím lepší a chuťově výraznější víno pro výrobu želé zvolíte, tím větší delikatesa nakonec vznikne.