Čokoládové bonbony s mátovým krémem

Každé kostce čokoládového korpusu s krémem s pikantní pepermintovou příchutí dopřejte vlastní košíček – a máte luxusní bonbonieru.

Doba přípravy: 35 minut + 2 hodiny chlazení

Suroviny na 40 bonbonů:

Korpus:

  • 175 g másla 
  • 250 g hořké čokolády 
  • 250 g krupicového cukru 
  • 3 vejce 
  • 2 vanilkové cukry 
  • 100 g hladké mouky 
  • 2 lžíce kakaa 
  • 1/2 lžičky soli 

Mátový krém:

  • 100 ml smetany ke šlehání 
  • 200 g bílé čokolády 
  • 2 lžíce mentolového likéru 
  • 1 lžička mátového extraktu 
  • špetka zeleného potravinářského barviva 

Čtěte také

Česká klasika je vlastně ruská klasika

Čtěte také

Bramborový salát slaví 100 let. Pochází z Ruska, u nás ho proslavila Sandtnerová

Postup:

1. Korpus: Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Máslo s rozlámanou čokoládou vložte do misky a rozpusťte nad hrncem s vroucí vodou. Přidejte cukr a dobře promíchejte.

2. Vajíčka prošlehejte v míse s vanilkovým cukrem. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vešlehejte mouku promíchanou s kakaem a solí. Těsto rozprostřete na plech a pečte 20 minut. Plech vyjměte z trouby a korpus nechte úplně vychladnout.

3. Mátový krém: V hrnci přiveďte k varu smetanu, sejměte jej z ohně a vsypte do něj nalámanou bílou čokoládu. Nechte asi 1 minutu rozpustit a poté našlehejte na hladký krém. Vmíchejte likér, mátový extrakt a barvivo a nechte nejméně hodinu vychladnout.

4. Čokoládový korpus překrojte napříč na dvě nízké placky. Je-li korpus příliš nízký, rozřízněte ho na dvě poloviny a pláty pak položte na sebe. Jednu placku potřete mátovým krémem a přiklopte ji druhou. Korpus nechte v ledničce vychladnout nejméně hodinu. Pak jej rozkrájejte na obdélníčky o velikosti asi 1,5 x 3 cm. Uschovejte je v chladu.

Čtěte také

S perníčky je třeba začít včas

Čtěte také

Vánoční pečení: Recepty na voňavé perníčky, plněné perníkové koule či sušenky

Tip: Kousky naskládejte do papírových košíčků a narovnejte do krabičky.

Kořeněný čaj masala s karamelovým míchátkem

Balíček s voňavým čajem zpříjemní vašim blízkým i dlouhou a studenou zimu, karamelem jim navíc osladíte život.

Doba přípravy: 120 minut

Suroviny na 2 balení:

  • 1 pomeranč 
  • sušené okvětní lístky ze 2 květů růže 
  • 20 semínek kardamomu 
  • 5 ruliček skořice 
  • 1 lžíce hřebíčku 
  • 1 lžička černého pepře 
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička koriandrových semínek 
  • 5 hvězdiček badyánu 
  • 100 g čaje Darjeeling

Čtěte také

Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví

Čtěte také

Jaké je nejlepší vánoční cukroví? Mnoho lidí nedá dopustit na pracny! Jak na ně?

Míchátka:

  • 100 g cukru 
  • 10 silnějších špejlí dlouhých asi 15–20 cm (koupíte je v modelářských potřebách)

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 110 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte asi 0,5cm plátky pomeranče. Plech vložte do trouby a pomeranč sušte 2 hodiny.

2. Míchátka: Cukr nasypte do pánve se silným dnem a za stálého míchání ho nechte rozpustit na karamel. Bude mít hnědou barvu. A pozor, je velmi horký! Karamel nechte 15 minut zchladit. Mírně ztuhne a bude se vám s ním lépe pracovat. Jeden konec špejle ponořte do karamelu a otočte s ní, aby se na ni přichytil. Špejli pomalu vytahujte a otáčejte s ní. Na špejli tak postupně namotávejte tenký proužek karamelu.

3. Plátky pomeranče rozkrojte na čtvrtky a promíchejte je se zbylými ingrediencemi.

4. Čaj dekorativně zabalte do několika sáčků nebo krabiček, přidejte karamelové míchátko a návod: Na šálek čaje zalijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody a nechte asi 3 minuty louhovat. Čaj přeceďte do šálku a podávejte s mlékem a karamelovým míchátkem, které se v horkém čaji rozpustí a osladí ho.

Čtěte také

Vaječný likér: Koho by nepotěšil?

Čtěte také

Jedlé dárky: Karamelky s mořskou solí, vaječný, kokosový či mandarinkový likér

Tip: Místo koření můžete k čaji přidat kousky jablka a citronové kůry usušené v troubě.

Brusinkovopomerančová vodka

Přípravu tohoto dárku nenechávejte na poslední chvíli. Brusinky dodají vodce pěknou rudou barvu, ale potřebují čas na marinování.

Doba přípravy: 20 minut + 2 týdny na marinování

Suroviny na 2 lahve o obsahu asi 700 ml:

  • 250 g čerstvých nebo mražených brusinek 
  • 170 g cukru 
  • 2 pomeranče 
  • 1 l vodky 

Postup:

1. Brusinky nasypte do mísy a rozmačkejte je vidličkou. Pozor však, aby z nich nevznikla kaše! Pak je rozdělte do dvou sterilizovaných sklenic se širším hrdlem a do každé přidejte polovinu cukru a oloupanou a na kostičky nakrájenou kůru z dobře omytého a chemicky neošetřeného pomeranče.

2. Do sklenic nalijte vodku, dobře je zavřete, protřepejte a uložte na temné a chladné místo. Obsah sklenic po týdnu opět protřepejte.

3. Po dalším týdnu přelijte obsah sklenic přes velmi jemné síto či mušelín do dvou sterilních lahví a dobře je uzavřete.

Čtěte také

Jaké polevy na cukroví máte rádi?

Čtěte také

Základní polevy na cukroví: Citrónová, kakaová, čokoládová a bílková

Tip: Sklenice a lahve sterilizujte několikaminutovým povařením v čisté vodě.

Olivová tapenáda s domácími těstovinami

Domácí tapenádu věnujte přátelům společně s balíčkem kvalitních italských těstovin.

Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny chladnutí

Suroviny na 1 skleničku:

  • 100 g vypeckovaných černých oliv 
  • 2 lžíce kaparů 
  • 1 stroužek česneku 
  • 85 ml extra panenského olivového oleje 
  • 500 g kvalitních domácích těstovin (např. špaget) 
  • sůl 

Čtěte také

Skořicové cukroví

Čtěte také

Cukroví z třeného těsta: Skořicové úsměvy, mandlová kolečka či bábovičky

Postup:

1. Olivy, kapary a česnek rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. V průběhu mixování do ní pomalu vlévejte olej. Tapenádu osolte a naplňte jí malou skleničku. Povrch ještě přelijte tenkou vrstvou oleje.

2. Dobře uzavřete a darujte spolu s balíčkem kvalitních domácích těstovin.

Tip: Tapenádu můžete ještě doplnit domácím pestem. Dvě velké hrsti bazalky promixujte s hrstkou piniových oříšků, stroužkem česneku a 1 dl olivového oleje. Podle chuti osolte.

Směs na přípravu čočkové kari polévky

Trocha invence a téměř žádné náklady – na vrstvení různobarevné čočky a dalších ingrediencí si však dejte záležet, abyste vytvořili pěkný barevný efekt.

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na 2 sklenice polévky po 4 porcích (o obsahu 600 ml):

  • 500 g červené čočky 
  • 1 lžíce hrubozrnné soli 
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 2 lžíce sušené pažitky 
  • 1 lžíce kari koření 
  • 6 lžic sušené smažené cibulky 
  • 500 g zelené čočky 
  • 150 g sušených jablek 
  • 100 g sušených rajčat

Postup:

1. Na dno obou sklenic nasypte červenou čočku, do každé polovinu. Na čočku nasypte při okraji sklenice po polovině soli, petrželky, pažitky a kari. Na koření navršte cibulku, zelenou čočku a nakonec jablka a rajčata, pokrájená na kousky o velikosti asi 1 x 1cm. Sklenici dobře uzavřete.

2. K dárku připojte návod na přípravu polévky: Obsah sklenice nasypte do hrnce o obsahu 3 litry a zalijte 7 hrnky vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 25 minut. Občas polévku promíchejte.

Tip: Pro ještě pikantnější a sytější verzi dárku můžete k vrstvě kari koření přidat navíc chilli a sušenou zeleninu.

Čtěte také

Svíčková: Klasika české kuchyně

Čtěte také

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem

Párty mix

Oblečte směs oříšků a semínek do pikantního zeleného kabátku. Pro slabší povahy upečte sýrové tyčky.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 2 dárkové sady:

Sýrové tyčky:

  • 140 g hladké mouky + trocha na vysypání válu 
  • 50 g másla 
  • 60 g nastrouhaného čedaru + 2 lžíce na posypání 
  • 2 vejce 
  • 1 lžička nemletého máku 
  • 1 lžička sezamu 
  • 1 lžička hrubozrnné soli 

Wasabi buráky:

  • 100 g nesolených loupaných buráků
  • 1 lžička soli 
  • 2 lžíce pasty Wasabi 
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 1 bílek 

Kari semínka:

  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžička kari koření 
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu 
  • velká špetka soli
  • 100 g dýňových semínek 

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

2. Sýrové tyčky: Mouku prosejte do misky a rukama do ní rychle zapracujte studené máslo nakrájené na malé kostky, až vytvoříte drobivé těsto. Přidejte sýr a 1 prošlehané vejce a dál zpracujte na tužší těsto. Pracovní plochu posypte moukou a vyválejte těsto silné asi 3 mm. Ozdobným rádýlkem nebo nožem nakrájejte proužky o velikosti 1 x 15 cm, opatrně je přeneste na plech a přitom je stočte do spirály. Tyčinky potřete druhým rozšlehaným vejcem a posypte zbylým sýrem, mákem, sezamem a solí. Pečte 15 minut.

3. Wasabi buráky: V míse promíchejte buráky se solí. V misce našlehejte vidličkou wasabi, škrob a bílek do pěny a přelijte jí buráky. Dobře je obalte a rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte v troubě 30 minut.

4. Kari semínka: V malém kastrolku rozehřejte máslo s medem, kari, římským kmínem a solí. Sejměte z ohně a přisypte semínka. Dobře je obalte, přemístěte na plech s pečicím papírem a pečte za občasného protřepání 10 minut.

Tip: Čedar na tyčinky můžete nahradit parmazánem nebo ementálem. Na oříšky a tyčky sami vyrobte kornoutky z tvrdého papíru.

Dárková krabička na svařené víno

Darovat lahev vína je trochu nudné. Pobavte adresáta balíčkem, kam mu k ní přidáte například koření na svařák nebo slané „zobání“.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 1 krabičku:

  • 85 g třtinového cukru 
  • 1 lžička mletého zázvoru 
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku 
  • 750ml lahev dobrého červeného vína
  • 1 rolička skořice 
  • 8 hřebíčků 
  • 1 citron 

Čtěte také

Čokoláda a maliny? Prostě sen!

Čtěte také

Čokoládový sen: Palačinky s malinami či mražené ovesné muffinky

Postup:

1. Do látkového sáčku nebo na vystřižený čtverec z jemné látky nasypte cukr, zázvor a muškát. Sáček nebo čtverec látky ovažte ozdobnou šňůrkou nebo stuhou. Krabici nebo bedýnku vyložte dlouhými pilinami, slámou nebo senem.

2. K lahvi připevněte roličku skořice a umístěte ji do krabice i se sáčkem s kořením. Přidejte citron, do kterého jste předtím napíchali hřebíčky.

3. Do krabice umístěte návod na přípravu: Obsah sáčku s vínem, citronem a skořicí zahřejte v hrnci k bodu varu a servírujte horké v silnostěnné sklenici.

Tip: Pokud jste se rozhodli zachraňovat obdarovaného před zmrznutím bílým vínem, napíchejte hřebíčky pro změnu do pomeranče.

Jemné čokoládové lanýže

Už jen při vyslovení těchto tří slov se vám začnou na jazyku sbíhat sliny, natož při výrobě – tak pozor, aby nějaká ta kulička na dárek pro přátele vůbec zbyla!

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny na chladnutí

Suroviny na 40 bonbonů:

  • 400 g mléčné čokolády 
  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • 1/2 lžičky vanilkové esence 
  • 50 g loupaných pistácií a kakaový prášek na obalení

Postup:

1. Nalámanou čokoládu rozpusťte ve smetaně v misce nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce. Dobře promíchejte i s vanilkovou esencí a nechte alespoň 2 hodiny v ledničce.

2. Z vychladlé tužší směsi vytvořte koule kulatým vykrajovátkem na meloun nebo dvěma lžičkami a obalujte je v kakau nebo v nasekaných pistáciích. Bonbony skládejte do papírových košíčků.

Tip: Bonbony můžete obalit i ve strouhaném kokosu, nasekaných lískových nebo vlašských oříšcích. Snadno si sami vyrobíte i krabičku – stačí vám na to karton, lepidlo a chvilka času.

Čtěte také

Vánoční klasika? Linecké!

Čtěte také

Linecké těsto: Kromě slepovaného upečte ježky s čokoládou či hvězdičky s ořechy

Mangový balzám

Ovocné octové balzámy skvěle využijete jako salátovou zálivku. Obdarujte přátele jedním vlastní výroby.

Doba přípravy: 25 minut + 2 dny na odležení

Suroviny na 2 lahvičky po 250 ml:

  • 500 ml bílého vinného octa
  • 2 manga 

Postup:

1. Oloupané mango nakrájejte na kostičky a rozmixujte ho na kaši. Přendejte ji do sklenice se širším hrdlem, zalijte vinným octem a promíchejte. Nádobu uzavřete potravinovou fólií a nechte asi 2 dny stát.

2. Ocet s mangem přelijte do hrnce a nechte přejít varem. Poté odstavte a ocet přeceďte přes jemný cedník nebo tenkou látku do sterilních lahví. Tip: Podobně můžete vyrobit balzám z meruněk či broskví.

Čtěte také

Čokoládové kuličky neboli brambory obalené v kokosu

Čtěte také

Pudinkové těsto na cukroví: Vytvořte z něj kokosové brambory i jahodové kytičky

Čtěte také

Čokoládové kuličky neboli brambory obalené v kokosu

Čtěte také

Pudinkové těsto na cukroví: Vytvořte z něj kokosové brambory i jahodové kytičky

Marokánky s čokoládou a chilli

Pikantní chilli čokoláda navrchu placiček zahřeje obdarované nejen na duši, ale také na jazyku.

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny na chladnutí

Suroviny na 25 placiček:

  • 75 g másla 
  • 5 lžic hnědého cukru 
  • 3 lžíce hladké mouky 
  • 50 g hrubě nasekaných mandlí a oříšků (lískové, para atd.) 
  • 50 g nasekané kandované citrusové kůry
  • 50 g sušeného ovoce (rozinky, třešně, meruňky)
  • 150 g mléčné čokolády 
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • špetka chilli 

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. V kastrolku rozehřejte máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. V misce promíchejte mouku s ořechy, kandovanou kůrou a sušeným ovocem nakrájeným na menší kousky. Přilijte máslo s cukrem a dobře vše promíchejte.

2. Směs nabírejte lžící a na pečicím papíru z ní tvořte placky (vysoké asi 0,5 cm a o průměru 5 cm). Pečte je v předehřáté troubě 10 minut.

3. Plech vyjměte a ještě horké okraje marokánek upravte tupou stranou nože dokulata. Nechte je vychladnout.

4. Čokoládu rozpusťte v misce položené na hrnci s vroucí vodou. Přisypte nové koření a špetku chilli. Rozetřete ji lžičkou na hladkou směs a namáčejte v ní spodní stranu placiček. Pak nechte čokoládu vychladnout.

Tip: Sušené ovoce i oříšky či semínka můžete různě obměňovat. Máte-li rádi čokoládu hořkou (nebo bílou), klidně jí tu mléčnou nahraďte. Fantazii v žádném případě neomezujte!

 

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů