Trápí vás pneumatiky na břiše, povislý zadek a madla lásky? A přesto se nechcete na dovolené u moře vyhýbat slunci v neforemném hábitu oblečeném přes plavky? I když vaše figura zkrátka není to, co bývala, není třeba věšet hlavu. Propracované střihy plavek dokážou mnohé zakrýt, někde ubrat, něco naopak zvýraznit.

Důležité je také zkontrolovat stav plavek z loňska, zda neztratily častým máčením ve slané vodě tvar a barvu, nepovolily jim gumičky či se jim nezdeformovaly třeba košíčky díky špatnému uložení ve skříni. Pokud se nic z toho nestalo, vy jste nijak výrazně nepřibrala a plavky vám sedí, máte vyhráno. Pokud však třeba vyšly z módy nebo vám nepadnou tak, jak by měly, je nejvyšší čas vyrazit do obchodu a ulovit si nějaký prima kousek. Vezměte s sebou třeba kamarádku, víc očí víc vidí a další poradní hlas není nikdy na škodu.

Koulelo se, koulelo…

Máte-li postavu ve tvaru jablka, tedy celkem štíhlé nohy a subtilní hrudník, ale větší bříško s absencí pasu, je třeba postavu proporčně vyvážit a pomocí střihu a barev odvést pozornost od problematických partií. Můžete si vybrat tankini, tedy dvoudílné plavky s delším topem nařaseným pod prsy, nebo podkasaným do širšího lemu. Slušet vám budou i plavky vcelku s řasením v partiích břicha, s asymetrickým střihem nebo s geometrickými obrazci, které rozbijí celistvou plochu. Vsaďte na pestrý horní díl a jednobarevný spodní, na volány ve výstřihu nebo atraktivní spony na ramínkách. Všechno, co odvede pozornost od bříška, boduje. Když už zatoužíte po bikinách, sáhněte po retro kalhotkách s vysokým pasem a ideálně v tmavších barevných tónech.

S postavou ve tvaru hrušky se dá čarovat

Máte ramena výrazně užší než boky a stehna a disponujete relativně štíhlým pasem? Vyberte si takové plavky, které mají ozvláštněný horní díl, třeba barevně nebo díky střihu, a spodek volte velmi nenápadný. Vršek se zavazování za krkem z tenkých šňůrek nebo rovnou bez ramínek s ozdobnou sponou ve výstřihu zaujme pozornost a odvede ji od problematických spodních partií. Podobně zafungují i volánky na podprsence, řasení pod prsy, asymetrický výstřih nebo pestrobarevný potisk podprsenky.

Obrátil se trojúhelník

Ramena jako plavkyně nebo oštěpařka a postava zužující se ve směru gravitace. Úzký pas a ještě užší boky… Ženy s postavou „hrušky“ si jen postesknou: „Co bych za takovou figuru dala…“ Ale i úzké boky je třeba opticky rozšířit, aby postava vypadala souměrně. Skvěle na ní budou vypadat bikiny se zavazováním na bocích do větších mašlí, s příčnými pruhy, kalhotky s nohavičkami, se sukýnkou nebo s volánem kolem boků, ale i brazilky. Vrchní díl by neměl být výraznější než spodní.

Chlapecká rovná postava jako úzký obdélník

Protáhlý trup a málo výrazné, nebo zcela nevýrazné ženské křivky, to jsou typické parametry obdélníkové postavy. V tom případě mají plavky za úkol zvýraznit pas, rozšířit boky a opticky zvětšit prsa. Nic nemožného… Pořiďte si extrémně vykrojené bikiny, plavky vcelku s širokým páskem a vyztužené košíčky s push up efektem. Pokud máte opravdu malá prsa, vyberte si výraznou podprsenku. Slušet vám budou volánky, řasení a nabírání a hlavně hodně pestré barvy a vzory na podprsence.