V té čistírně se asi opravdu nestaví, znáte ho dobře. A zřejmě bude mít i špatnou náladu, jestli se mu v práci zrovna nedaří. Od jeho nabručeného výrazu je pak logicky k hádce jenom krok a od ní zas k tomu, že si říkáte: „Proč jsem si já hloupá nevzala Pištu Hufnágla?“

Ano, možná jste si opravdu vybrala špatně, ale spíš to tak nebude. Pravděpodobně je váš muž úplně stejný jako většina ostatních, i jako Pišta Hufnágl. Jen se na něj a na svůj vztah možná díváte unavenýma očima. Zkuste si vnést do partnerství trošku magie, která v tomto případě nebude mít podobu svíček a nápojů lásky. Jmenuje se pozitivní myšlení.

Jako pavouk v hlavě

Znáte jistě slavný příklad s lahví naplněnou vínem jenom do poloviny. Člověk s negativním myšlením se mračí, že už je půlka pryč, zatímco ten s pozitivním se raduje, že má ještě celou půlku. Je to opravdu jednoduché, ale i tenhle pohled na svět je potřeba cvičit. Protože negativita sedí jako pavouk ve vašem podvědomí a určitě vychází i z konkrétních zkušeností. Taky ji plodí strach a nutí vás dívat se na všechno tmavými brýlemi. Nemusíte si hned nasazovat růžové a být za naivku, lepší bude vyměnit rovnou oči – ty vaše, protože většina potíží v životě, věřte nebo ne, začíná vždycky u nás samotných. „Mám potvrzeno ze své praxe, že nejčastějším zdrojem problémů je nedostatečná sebeláska a respekt k sobě samému,“ říká konzultantka osobního rozvoje Pavla Heřmanovská. „Když máte rádi sami sebe, jedině tehdy můžete milovat i ostatní. S láskou k sobě se ve vás objeví velkorysost, laskavost a ohleduplnost k druhým a bude se vám vracet.“

Odpovědná za své štěstí

Pavla Heřmanovská zná spoustu lidí, kteří mají problémy se vztahy nejen s partnerem, ale třeba i s rodiči nebo v práci. Důvodem bývá právě to, že nejsou spokojeni sami se sebou, nemají se rádi. „Pokud si člověk přizná tento fakt a začne pracovat na změně, vše se začne lepšit. Když totiž máte rádi sami sebe, lásku k druhým ničím nepodmiňujete. Dáváte svému partnerovi prostor a svobodu, aby byl tím, kým chce být, a neočekáváte, že bude dělat to, co vy byste si představovala.“ Jednoduše řečeno, není možné dělat partnera odpovědným za naše vlastní štěstí. To bychom se taky nikdy nemuseli dočkat. Lepší je začít u sebe a čekat dobrou odezvu.

Jakou mám myšlenku?

Možná byste měla začít tím, že si nebudete říkat: „Proč jsem si já hloupá…?“ Když vy sama se nazýváte v duchu hloupou, proč by vás měli ostatní vidět jinak a hezky se k vám chovat? Jasně, každý někdy dělá hloupé věci, ale to neznamená, že je hloupý celý. Taky byste si neměla vynadat, že se vám třeba nepovedla omáčka tak, jak si představujete. Spíš se pochvalte za to, jak vám to dneska sluší a že koláč je excelentní. Nevěříte, že změna ve vás může vést ke změně ostatních? Přesvědčí vás jednoduchá pravda, že s ostatními „mluvíme“ nejenom pomocí slov, ale také gest, postojů, pohledů a výrazů. Třeba byste tomu nevěřila, ale možná se váš muž vrací domů s touhle myšlenkou: „Doprčic, jsem uštvanej a vyřízenej z práce, zapomněl jsem na tu zatracenou čistírnu, to se zas porafáme. Už ve dveřích na mě bude naštvaná, ten její kyselej obličej je to poslední, co potřebuju. Koláče jsou sice fajn, ale kdo se má dívat na ty vyčítavý výrazy?!“ No jo, třeba máte na vyčítavé výrazy svaté právo, jenže popravdě to domácí pohodu zrovna teď nevylepší. Spíš zasadí nepohodu ještě hloub do vás obou.

Co když není bambula

Zkuste pro změnu chvíli věřit, že váš muž není bambula. Zkuste přijmout myšlenku, že čistírnu nestihl ne proto, že vás nemiluje a na rodinu kašle, ale proto, že se v práci dře, abyste mohli koupit dětem kola. A že se na vás tváří nabručeně proto, že vy jste zas kyselejší než citron. Nemusíte ovšem s tréninkem pozitivity začínat hned na něm, to je těžké. Ale zastavte se několikrát za den a přemýšlejte o tom, jakou právě máte myšlenku. Jestli jste na něco naštvaná, nebo naopak v pohodě. Pokud jste víc naštvaná než šťastná, zkuste hledat kolem sebe dobré věci. Vaše hlava a podvědomí se to za pár dní naučí a už vám to nepřijde zatěžko. Divíte se, jak jsou někteří lidé pořád „happy“? Nehledejte v tom žádné drogy. Prostě si jen zvykli vybírat si, co si do života pustí, ať už jsou to dobré myšlenky o sobě, nebo o lidech kolem. Díky tomu to pak vypadá, jako by dobré věci sami přitahovali. Možná ano, možná ne, ale přijali odpovědnost za to, co se jim v životě děje. Dejte šanci pozitivnímu světu a uvidíte, co se stane. Vyzkoušejte to na jednoduché věci. Až potkáte někoho z okolí, s kým se často míjíte s neutrálním pozdravem, usmějte se na něj a popřejte mu hezký den, ale upřímně. Uvidíte, jak zareaguje.

Recept na šťasné manželství

Čtyři rady specialistky Pavly Heřmanovské, jak zvládnout dlouhodobé vztahy:

• VĚŘTE, ŽE MANŽELSTVÍ MŮŽE TRVAT CELÝ ŽIVOT. Nemluvte o rozvodu. Tuhle možnost ze svého slovníku vynechte, a objeví-li se problém, hledejte řešení. Věřte tomu, že váš vztah existuje z nějakého důvodu, ten důvod najděte a věřte, že společně s partnerem prožijete úžasný život.

• HLEDEJTE V PARTNEROVI TO DOBRÉ. Nezáleží na tom, zda váš partner něco neudělal, zpackal, nedokázal, vždy si připomínejte jeho klady. Základem je nekritizovat, nic neočekávat a nesnažit se partnera někam natlačit. Dovolte mu být tím, kdo je, a přesto ho milujte.

• DÁVEJTE LÁSKU A DOSTANETE JÍ VÍC ZPĚT. Všichni lidé touží po pochvale a po lásce. Stejně tak váš partner. Kritiky a odmítání si užije ve vnějším světě dost, doma by měl být přístav klidu a míru. Dejte mu pocit, že vždy stojíte při něm a že jste vždy nablízku. Začněte a on vám to vrátí stejnou měrou.

• CHOVEJTE SE K SOBĚ HEZKY. K člověku, se kterým jste pořád, je snadné se chovat nezdvořile. Vždy se ptejte sami sebe: „Jednal bych tak s cizím člověkem?“ Buďte rádi, že je vám partner nablízku, a představte si, že by tomu tak nebylo.