Ostré jehněčí s římským kmínem
Tento recept obsahuje jen pár surovin, díky nimž ale mladé maso poznáte z úplně jiné stránky. Kromě čerstvých bylinek totiž s jehněčím velmi pěkně souzní i chutě orientu.
Doba přípravy: 30 minut, marinování 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 600 g jehněčí plece
- 4 lžíce drceného římského kmínu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 chilli paprička
- 2 jarní cibulky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
- uvařená rýže k podávání
Postup:
1. V míse smíchejte polovinu kmínu, sójovou omáčku, ocet, 1 lžíci oleje a škrob. Maso očistěte, odblaňte, nakrájejte na kousky a naložte do marinády. Nechte odležet alespoň 30 minut.
2. Cibulku nakrájejte nadrobno, chilli papričku na tenká kolečka. Ve velké pánvi nasucho opečte zbylý kmín, a jakmile se rozvoní, odložte ho stranou. Rozpalte olej a do pánve vložte maso i s marinádou. Orestujte ho, přidejte kmín, cibulku, chilli papričku a koriandr. Opepřete, případně dosolte. Krátce opečte a podávejte s uvařenou rýží.
Jehněčí kýta s česnekem a rozmarýnem
Pokud s jehněčím teprve začínáte, tohle je pravý recept pro vás. Jemnému masu s rozmarýnem a výrazným česnekem nikdo neodolá.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 1 kg malých brambůrek
- 2 svazky ředkviček
- sůl
- pepř
Mátová omáčka:
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce bílého vinného octa
Postup:
1. Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a citronovou kůru. Přilijte 2 lžíce oleje a promíchejte. Brambory pod tekoucí vodou očistěte kartáčkem, vsypte do pekáče a zakápněte olejem. Maso očistěte, odblaňte, osolte, opepřete a potřete připravenou pastou. Položte na brambory a pečte v troubě předehřáté na 200 °c asi 1 hodinu.
2. Mezitím nasekejte mátu nadrobno a vsypte ji do misky. Přidejte ocet, cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ke konci pečení přidejte k bramborám ředkvičky. Po dopečení nechte kýtu asi 10 minut odpočinout, než do ní zaboříte nůž, aby se v mase rovnoměrně usadila šťáva. Lžící na ni naneste mátovou omáčku. Pak můžete porcovat a servírovat.