Nehledejte polévkové diety, i když takové samozřejmě existují a nejde zdaleka jen o už zmíněnou tukožroutskou. Hledejte recepty na polévky, kterými si můžete zpestřit jídelníček, které vás zasytí a přitom budou zdravé a dodají vám vše potřebné.

Zatímco takzvané polévkové diety trvají jen omezený čas, obvykle tři až deset dní, správně zvolenými polévkami se můžete stravovat pořád, mohou posloužit v podstatě jako jakékoli denní jídlo.

Ovšem kdybyste se pokoušeli shodit díky dietám založeným jen na polévkách, váha by asi šla dolů, ovšem špatným způsobem – pravděpodobně by šlo o ztrátu vody, nikoli tuku, o což by vám ovšem mělo jít. Hubnete i kvůli drastickému snížení energetického příjmu, jakmile s ním však skončíte, je přirozenou reakcí organismu ztracenou váhu zase rychle nabrat zpátky – a to ve formě tukových zásob. Jelikož v polévkových dietách chybí bílkoviny, ztrácíte navíc svalovou hmotu.

Polévky jako zázrak? Ani ne

Extrémní polévkové diety nedoporučuje ani Pavel Suchánek, nutriční specialista ze společnosti FitBee – jak trefně poznamenal, kdyby nějaké takové polévky fungovaly jako prostředek ke zhubnutí, farmaceutické firmy by si je dávno patentovaly a prodávaly je třeba v instantní podobě. Podle něj lidé obvykle takové kruté diety – protože ten, kdo jí jen zeleninové vývary, jako je třeba zelná polévka, má velký hlad – vydrží jen pár dní a pak se hodně přejí. „Následuje jojo efekt a ztráta svalové hmoty kvůli nedostatku bílkovin,“ dodává.

Zatímco čistě polévkové diety se hned z mnoha důvodů doporučit nedají, má naopak smysl jíst je jako běžnou součást zdravého jídelníčku, jak ukazuje hned několik studií (dva příklady najdete ZDE a ZDE).

Podle vědců mají jedinci pravidelně si dopřávající polévku nižší BMI neboli body mass index a jsou spíše méně obézní ve srovnání s těmi, kdo polévku nejedí vůbec. K některým typům polévek má smysl přistupovat jako k plnohodnotným jídlům – to znamená, když polévku, tak už ne druhé jídlo. Ale ani to neplatí absolutně, ze studií totiž vyplývá, že kdo si dá jako první chod lehký vývar s trochou zeleniny a nudlí, daleko méně pravděpodobně se přejí hlavním chodem. Kdyby si polévku nedal, snědl by třeba v podobě porce knedlíků s masem a omáčkou více energie, než když si dá trochu polévky a trochu oné omáčkové porce.

Každopádně zvláště v zimě přijdou vhod i polévky jako samostatné jídlo, třeba místo adorovaného salátu k večeři, na který v tomto období roku nemáme zase tak moc chuť, chceme spíše něco teplého.

Je dobré uvědomit si, že mezi polévkami jsou skutečně velké rozdíly v energetické vydatnosti – pro vaši představu dva příklady: zatímco hovězí polévka s těstovinami obsahuje v jedné spíše menší porci 310 kJ, stejné množství frankfurtské s párkem 800 kJ. Pozor na krémy zahušťované jíškou, z nich dietní jídlo neudělá ani zeleninový základ. Zkuste proto napříště zeleninovou polévku zahustit opět zeleninou, můžete třeba část z ní rozmixovat. Nejlépe z porovnání vycházejí polévky luštěnovové se zeleninou.

Obvyklým nedostatkem polévek je nedostatek bílkovin. O vývarech s trochou masa to neplatí, jinak lze bílkoviny dodat třeba rozšlehaným vejcem. Naopak se zkuste vyvarovat velkého množství pečiva coby přílohy k polévce.