Nevzhledná bulva vypadající jako hrouda nevýrazné barvy není pro naše oči lákavá jako třeba elegantní, zářivá mrkev. Její chuť není příjemně slaďoučká, ale výrazně aromatická až pikantní. Asi proto ji spousta lidí dobrovolně nevyhledává, vezme ji na milost jen ve svíčkové omáčce či v polévce. Navíc ze školních jídelen si ji pamatujeme jako rozblemcanou hmotu. Je to taková popelka mezi načančanými druhy zeleniny, které ovšem v mnoha ohledech strčí do kapsy.

Zdroj: Youtube

Obsahuje dost vlákniny, to je super

O celeru se totiž mluví jako o elixíru zdraví. Už staří Egypťané ho využívali jako lék, předci si ho cenili rovněž jako afrodiziaka a koření. Ve své Odyssee se o něm zmiňuje i Homér. Ve starém Řecku celer platil za symbol smrti a smutku a byl součástí pohřebních hostin, jeho listy a květy se vily do věnců. Čínská medicína ho považuje za velmi účinný prostředek proti vysokému tlaku.

U nás zdomácněl až koncem 19. století, dostal se sem z Itálie. Zatímco ve světě je nejvíce rozšířený celer řapíkatý, našim polím a kuchyním vládne bulvový. U miříku, jak se tomuto druhu také říká, se kromě podzemní části dají využít i mladé listy, můžeme je jíst čerstvé, nebo je lze nasušit jako koření. Celer řapíkatý nemá podzemní bulvu, roste podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se z něj uplatní šťavnaté řapíky s listy. Existuje také celer listový, jenž se využívá výhradně jako ochucovadlo. Všechny druhy jsou, co se týká obsahu zdravotně prospěšných látek, podobné.

„Celer je zdrojem vitaminů C, A, E a skupiny B, vlákniny a z minerálních prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, vápník, hořčík a fosfor,“ popisuje Mgr. Zuzana Červenková Douchová, psycholožka, koučka a nutriční poradkyně. Letos jí vyšla kniha Láskyplné hubnutí, psychologický a výživový průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy. Jak dále uvádí, díky vysokému obsahu silic a éterických olejů celer působí antibakteriálně. „Také je to přírodní diuretikum, což pomáhá při léčbě dny, revmatismu a artritidy. A díky vyššímu obsahu vlákniny napomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu,“ vyjmenovává hlavní zdravotní účinky.

Celer obsahuje velmi málo kalorií (pouhých 19 kalorií ve 100 g), proto je vhodný při hubnutí. Nemusíme se ho obávat ani v případě zdravotních potíží. Podle odbornice by na nadměrnou konzumaci měli být opatrní jen pacienti s nemocnými ledvinami kvůli jeho močopudným účinkům. Právě ty stojí patrně i za doporučením nejíst mnoho celeru večer.

I bulvový se dá jíst syrový

Samozřejmě nejvíce zdraví prospěšných látek ze zeleniny získáme, pokud ji budeme konzumovat syrovou. „Řapíkatý celer a listy celeru se nemusí tepelně upravovat, a pro zachování všech důležitých živin jsou proto ideální syrové,“ říká Zuzana Červenková Douchová a radí řapíky nakrájet do salátu, do pomazánek nebo je přidat do smoothie. Jak ale upozorňuje, i bulvu můžeme konzumovat syrovou, například nastrouhanou do salátu. „Chuťově je ovšem lepší povařená do různých omáček, polévek, skvělý je i celer bulva pečený ve formě hranolek,“ nabízí inspiraci.

Aby ale bylo jasno: pití šťávy z řapíkatého celeru není takový zázrak, jak se mnohde píše. Móda se zrodila na sociálních sítích (takže důvodem bude zřejmě hlavně fotogenická barva nápoje), naskočily na ni celebrity a hit byl na světě. Stejně jako předtím v případě avokáda. Herečka Jessica Bielová je například přesvědčena, že jí tato potravina zbavila pigmentových skvrn, a televizní hvězdě Kim Kardashianové měla odstranit projevy lupénky… „Řapíkatý celer je stejně ‚zdravý‘ jako všechny ostatní druhy zelené zeleniny, a nemá tedy žádné speciální zázračné, hubnoucí nebo detoxikační účinky,“ zdůrazňuje nutriční terapeutka a připomíná, že pravidelnou konzumací jakékoli zeleninové šťávy doplňujeme vitaminy, antioxidanty a tekutiny. „To je pro náš organismus prospěšné, nikoli zázračné, jak mnohé reklamní slogany slibují,“ dodává.

Navíc pozor na klasické odšťavňování, připravíme se tímto stylem o cennou vlákninu. Vhodnější je zeleninu i ovoce mixovat. Úplně nejjednodušší a pro nás nejvýhodnější je řapíky využít ke zdravé svačince: nakrájet je na tyčinky a ty namáčet třeba v jogurtovém dipu.

Receptů je spousta, možná vás překvapí

Možností využití všech druhů celeru je nepřeberně a je škoda omezit se na pouhopouhé přidání do omáček a polévek.

Lenka Formánková, autorka foodblogu, má celer ráda pro jeho intenzivní vůni i chuť. „Když chci mít dobrou zeleninovou polévku, celer tam nemůže chybět,“ říká s tím, že u nich doma v lednici je celer vždycky. Pochvaluje si na něm, že uskladněný v sáčku vydrží velmi dlouho stále chutný a šťavnatý. „Je mojí oblíbenou zeleninou i pro jednoduché očištění. Okrájet bulvu zabere chvíli a hned máte velké množství zeleniny k použití. Na rozdíl třeba od mrkve, kde čištění zabere více času,“ vyzdvihuje zeleninu s velkým potenciálem, jak celer s úsměvem tituluje.

Ráda ho přidává do zapečených brambor, nebo si k večeři pečou celerové hranolky. „Oblíbila jsem si také takzvanou falešnou slaninu, což je osmažený, na kostičky nakrájený celer s tempehem. Krásně dochutí například čočku nakyselo nebo halušky se zelím,“Formánková a předkládá jednoduchý recept na přílohu bez brambor: stejné množství mrkve, petržele a celeru pokrájíme na kostičky, uvaříme v páře do lehkého změknutí, omastíme máslem, osolíme a lehce prošťoucháme.

Bulvový celer zpracovává i do pomazánek (nejraději s mrkví a třeba lučinou), řapíkatým pohostí návštěvu: nakrájí ho s mrkví na tyčinky a servíruje třeba k humusu.

Celer je oblíbený také v domácnosti food blogerky Aleny Kolaříkové.

„Častěji používám bulvový, a to hlavně do různých polévek, kaší, pyré nebo třeba na celerové hranolky. Řapíkatý dávám do salátů nebo k pečenému masu,“ říká nadšená kuchařka s tím, že její rodina má na celeru ráda chuť a možnosti, jak se dá kombinovat a jak dokonale změní a pozdvihne třeba klasickou bramborovou kaši. „Baví mě zkoušet kombinace s dalšími surovinami, jako jsou hrušky, dýně nebo řepa,“ usmívá se Alena Kolaříková.

Zkuste ho nenápadně schovat

Těm, co celeru nemůžou přijít na chuť, přesto by mu chtěli dát šanci, radí postupovat tak, jako ona u svých dětí. „Když byly menší, nechtěly jíst celer vcelku. Takže jsem ho vždycky mixovala – nejčastěji do polévek, omáček a pyré,“ líčí, jak své potomky „obelstila“. „Pak jsem je naučila, že třeba celerové hranolky jsou fakt velká pochoutka, a vzaly ho na milost,“ vzpomíná. Doporučuje přidávat celer ze začátku po menších kouscích.

Postupovat po krůčcích radí i Lenka Formánková. „Pokud vám samotný celer zatím nepřišel k chuti, zkuste začít tím, že v polévce pouze vyvaříte nať, kterou ale nekonzumujete. To samé můžete udělat i s celerem řapíkatým. Použijte ho pouze k vyvaření, aby polévku ochutil,“ navrhuje. Napadá ji také možnost přidat pár kousků celeru do zapečených brambor nebo mezi hranolky.

TIP PRO ZAHRÁDKÁŘE: Ochrání zelí i rajčata

TIP PRO ZAHRÁDKÁŘE: Ochrání zelí i rajčata

Vysadit bulvový celer na zahrádce se vyplatí. Pokud ho umístíme do blízkosti košťálovin, ochrání je před housenkami běláska zelného, květilkou zelnou i dřepčíky. Přímo ideální dvojici tvoří se zelím, to celer „na oplátku“ chrání před septoriózou tím, že odsává přebytečnou vodu z půdy. Výhodné je umístit celer i do společnosti rajčat, neboť odebírá ze zeminy chlor, který rajčata nemají ráda. Naopak se nesnese s bramborami a salátem.

Recepty babek kořenářek

V lidovém léčitelství se celer užívá jako lék hlavně na dnu, artritidu a vysoký tlak, ale i na zánět dolních cest dýchacích.

ČERSTVÁ ŠŤÁVA – bulvu odšťavíme v odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme šťávu. Pijeme 50 ml dvakrát denně maximálně 10 dnů. Při revmatismu a dně je vhodná směs šťáv z celeru (100 ml), mrkve (300 ml) a červené řepy (200 ml). Pijeme ji týden, vždy ráno nalačno.

ODVAR – bulvy nastrouháme, usušíme a uschováme ve skleněných nádobách. Lžičku prášku zalejeme 250 ml studené vody, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme třikrát denně hodinu po jídle maximálně 6 týdnů.

NÁLEV – lžičku celerových semen zalejeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 2x denně maximálně 6 týdnů.

RECEPTY: JAK TAKÉ VYUŽÍT CELER?

Na polévku

Krémová celerová polévka s hruškami podle Aleny Kolaříkové.

Suroviny:

  • 1 velká bulva celeru
  • 1 velká cibule
  • 3 zralé hrušky
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • voda
  • 200 ml smetany
  • 100 g nasekaných lískových oříšků
  • olej z lískových oříšků

Postup:

Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jádřince. Všechny suroviny dejte do pekáče (nebo do remosky). Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka v troubě vyhřáté asi na 160 °C. Měkkou zeleninu a ovoce přemístěte do mixéru, přilejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu a rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar. Podávejte ji horkou, posypanou nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnutou olejem.

Jako falešnou slaninu

Halušky se zelím podle Lenky Formánkové.

Suroviny:

  • 250 g ječných krup
  • půlka většího celeru (cca 300 g)
  • 1 uzený tempeh (balení po 190 g)
  • 1 větší cibule
  • 1,5 lžičky soli
  • 450 g kysaného zelí

Postup:

Kroupy propláchněte a dejte do tlakového hrnce. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. V hluboké pánvi na olivovém oleji osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte na půlcentimetrové kostičky nakrájený celer a uzený tempeh. Osolte a vše za občasného míchání smažte dozlatova přibližně 10 minut, dokud celerové kostičky nezměknou. Odstavte z ohně. Uvařené ječné kroupy sceďte, trošku propláchněte teplou vodou a vmíchejte je do pánve s usmaženou směsí. Kysané zelí nůžkami prostříhejte nebo prořežte nožem, aby nebyly kousky tak dlouhé, a důkladně vmíchejte do jídla.

ZDROJ: časopis Květy, https://zuzanadouchova.cz/proc-jist-celer/, https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Chroupani-uklidnuje.-Zkuste-rapikaty-celer__s10010x10701.html, https://1000chuti.cz/priloha-bez-brambor/, https://www.bohynekuchyne.cz/jemna-celerova-kremova-polevka-s-hruskami/, https://1000chuti.cz/halusky-se-zelim/

Související články