Topinky

Už jen opečením nasucho se ze starého chleba stává opět chutný. Obložený dle chuti, s pomazánkou nebo potřený česnekem či rozkrojeným rajčetem a pokapaný oliváčem. Stále platí, že nejjednodušší recepty bývají nejlepší.

Chleba ve vajíčku

Banální recept, který snad každý minimálně jako dítě jedl. Pravděpodobně se jedná o počeštěnou verzi francouzských pavéz. Tedy plátků bílého pečiva namočených do vajec rozšlehaných s mlékem. Francouzi je jedí nasladko a ovoněné skořicí, muškátovým oříškem, s medem, s povidly a s kopcem šlehačky. Do mléčné směsi přidávají leckde i kapku portského. Existují i slané varianty, kdy se zase do vajec dá přidat troška sýra, špenát. A slaná varianta chleba ve vajíčku se zabydlela i u nás. Suroviny jsou zásadní čtyři: chleba, vejce, mléko a tuk na smažení. Vylepšit se dá vaječná směs muškátovým oříškem, kapkou smetany, sýrem nebo pikantní omáčkou sriracha. Parmazán můžete nastrouhat přímo do vajíček, ale plátkový sýr nebo nivu raději přidejte až poté, co krajíc chleba na pánvičce otočíte. Než se osmaží zespodu, sýr se příjemně roztaví a rozvoní. Komu by se nechtělo špinit nádobí, existuje ještě zábavnější varian ta chleba ve vajíčku, kdy v krajíci chleba vyříznete větší část střídky, kterou však nevyhazujte. Na pánvičku dejte olej/máslo, přidejte oba kousky chleba, opečte je z jedné strany a po otočení doprostřed krajíce s kůrkou vyklepněte vajíčko.

Krutonky

Chleba nakrájený na kostičky opečte na sádle, můžete na posledních pár minut přidat i koření, třeba česnek nebo provensálské bylinky a sůl. Použít se pak dají do polévek i do salátů.

Crackery

Chleba rozdělte na čtvrtky a z nich nakrájejte tenoučké plátky, pokapejte je olejem a posypte oblíbeným kořením nebo sýrem a usušte je v troubě.

Chlebová polévka

Chleba nakrájený na kostičky osmažte na sádle. Na sádle do hněda osmažte i cibuli nakrájenou na proužky. Ohřejte hovězí vývar a okořeňte ho muškátovým květem a zázvorem. Připravte si ztracená vejce – jedno na osobu. Do jednotlivých talířů rozdělte chlebové kostičky, cibulku a vejce a vše opatrně přelijte vroucím vývarem a posypte nakrájenou petrželkou a pažitkou.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články