Metabolická rychlost je počet kalorií, které vaše tělo spálí za dané časové období. Myšlenka, že častější a menší jídla zvýší metabolismu, je podle mnohých odborníků přetrvávající mýtus. Je sice pravda, že trávení jídla mírně zvyšuje metabolismus, tomu se říká termický efekt. Je to ale celkové množství zkonzumovaného jídla, které určuje množství energie vynaložené na trávení. Sníst tedy 3 jídla po zhruba 3000 kJ způsobí stejný tepelný efekt jako konzumace 6 jídel po 1200 kJ. Není v tom doslova žádný rozdíl. Mnoho studií porovnávalo konzumaci více menších jídel s menším počtem větších jídel a dospěly k závěru, že neexistuje žádný významný vliv na rychlost metabolismu ani na celkové množství ztraceného tuku.

Frekvence jídla a hladina cukru

Mnohá tvrzení, která doporučují častější konzumaci jídla během dne, se opírají o fakt, že častější konzumace menších jídel zaručuje stabilnější hladinu cukru v krvi a snižuje tak chutě. Studie však ukazují, že lidé, kteří jedí méně větších jídel, mají v průměru nižší hladinu glukózy v krvi. Mohou mít sice větší "skoky" v krevním cukru, ale celkově jsou jejich hladiny mnohem nižší. Prokázalo se také, že pokud jíme méně často, zvyšuje se pocit sytosti a snižuje pocit hladu ve srovnání s častějšími jídly. Pokud jde o kontrolu hladiny cukru v krvi, zdá se, že svou roli hraje i snídaně. Studie ukazují, že konzumace největšího jídla dne ráno nebo brzy ráno snižuje průměrnou denní hladinu cukru v krvi.

Psycholožka Iva Málková, která se dlouhodobě zabývá hubnutím, říká, že doporučení ve vztahu k počtu jídel za den se velmi liší. Někomu prý stačí jíst třeba jen 2x denně. „U nás ve STOBu doporučujeme jíst 3-5x za den, podle toho, jak to komu vyhovuje, a taky podle složení jídla. Musíme jíst tolikrát, abychom neměli hlad,“ říká.

Hlídejte si glykemický index

Je to vlastně celkem jednoduché a hodně to souvisí s tím, jak vysoký glykemický index potraviny mají. Když ho mají vysoký, rozhoupají u citlivých lidí hladinu cukru v krvi a máte hlad. Když si tedy dáte k snídani suchý bílý rohlík, který má vysoký GI, budete mít za chvíli hlad a pak je jasné, že budete jíst za den minimálně 5x. Když si dáte celozrnné pečivo se zdrojem bílkovin a tuků, výkyvy budou menší a klidně vám stačí jíst jen třikrát denně. Pokud nepociťujete hlad mezi hlavními jídly, nemá smysl nutit se do svačin.

Pokud chce někdo dlouhodobě dodržovat nějaká pravidla ve vztahu k jídlu, musí mu vyhovovat, jinak to bude pouze dočasná změna v průběhu hubnutí s tím, že se po nějaké době člověk vrátí k původním návykům. Rozhodující je tedy primárně množství jídla, které sníte, skladba jídla, a teprve pak frekvence. Máte-li vyvážený jídelníček, nemáte hlad a vynecháte svačinu, svět se nezboří a hubnoucí proces se určitě nezastaví.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.healthline.com/nutrition/how-many-meals-per-day#TOC_TITLE_HDR_2

https://www.stob.cz/cs/home

https://www.webmd.com/diet/features/3-hour-diet-or-3-meals-a-day