Konec chlebům s máslem. Zkuste tentokrát něco nového a inspirujte se recepty na rychlé rolády a domácí pizzy z listového těsta, které připravíte doslova za pár minut. Naplnit je můžete čímkoli máte rádi, my zvolili kombinaci bílkovin a zeleniny. Ideální je pak svačinku doplnit o nakrájené kousky ovoce či další zeleninu, díky čemuž vznikne dokonale vyvážené jídlo.

Věřte, že zdravou a chutnou svačinu ocení nejen vaši školáci, ale i pracující dospěláci, kteří mají tendence se s jídlem odbývat. Pokud jste si proto letos předsevzala, že budete jíst zdravěji a pravidelněji a navíc se pokusíte ušetřit nějakou tu kačku, pak jsou pro vás krabičkové svačinky tím pravým. Zkuste to!

VIDEO: TOP 5 potravin, které bychom raději neměli jíst. Pozor na zeleninové chipsy!

Zdroj: Youtube

Slaný závin s mrkví

Máte rádi záviny? Nejen sladké, ale především slané záviny mají nekonečné množství kombinací. Zkuste třeba mrkvový závin s lučinou.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 10 porcí:

  • 1 balení listového těsta (500 g)
  • 600 g mrkve
  • 400 g lučiny
  • 1 hrst petržele nebo koriandru (10 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 1 špetka pepře (1 g)
  • 2 lžičky sezamového semínka na dozdobení (15 g)
  • 2 lžíce oleje (40 ml)
  • 1 vejce na potření
  • 1⁄4 pomela
  • 1⁄2 jablka

Postup:

1. Listové těsto nechte změknout v pokojové teplotě.

2. V pánvi s olejem osmažte na kostičky nakrájenou mrkev. Stačí 4–5 minut. Zchladlou mrkev smíchejte s lučinou a nasekanou petrželkou. Pokud vám nevadí výrazná chuť koriandru, zkuste použít i ten – dodá náplni novou dimenzi chuti. Lehce směs osolte a opepřete.

3. Těsto vyválejte na dva pláty silné 3–4 mm, potřete je směsí a zarolujte. Oba záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovým semínkem.

4. Záviny pečte v troubě při 180 °C přibližně 20 minut – do zezlátnutí. ,

5. Do krabičky k nakrájenému závinu přibalte jablka a pomeranče.

Mrkev

Mrkev

Na první pohled se může zdát jako obyčejná a možná i trochu nudná. Ale nenechte se zmást! Mrkev patří jednoznačně mezi nejzdravější druhy zeleniny. Pokud si na ní proto pochutnáváte pravidelně, děláte jedině dobře. Má totiž celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.

Věděli jste o mrkvi, že…

  • Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdečních nemocí?
  • Zpevňuje kosti?
  • Zlepšuje zrak?
  • Posiluje imunitu?
  • Syrová pomáhá na zácpu, vařená na průjem?
  • Snižuje riziko rozvoje rakoviny?
  • Pomáhá při hubnutí?

Slaný závin se špenátem, fetou a rajčátky

Zarolovat a upéct – jednoduché a skvělé! Pro obměnu můžete vyměnit čerstvá rajčata za sušená. Jejich chuť je daleko výraznější a dodá závinu úplně jiný šmrnc.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 8 porcí:

  • 500 g listového těsta
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku (10 g)
  • 500 g cherry rajčat, popř. hrst sušených
  • 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
  • 200 g sýra feta
  • 10 g sezamových semínek na posyp

Ke každé svačině:

  • 1 kaki
  • 1/2 okurky

Postup:

1. Čerstvý špenát spařte v horké vodě a nechte okapat. Pokud použijete mražený, dobře ho vyždímejte a zbavte vody.

2. Listové těsto nechte změknout, pak ho rozpulte a z každé půlky vyválejte tenký plát o síle asi 1–2 mm.

3. V míse smíchejte na jemno nakrájený špenát s nasekanými rajčaty, prolisovaným česnekem a rozdrobenou fetou. Zakápněte trochou olivového oleje a promíchejte. Jelikož je feta sama o sobě dost slaná, není většinou potřeba směs ještě dál dosolovat.

4. Směs rozprostřete na oba pláty, zarolujte je, pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a propíchejte lehce vidličkou. Krásně se na závinu vyjímají sezamová semínka, která po upečení navíc příjemně křupou.

5. V troubě předehřáté na 180 °C pečte přibližně 30 minut, dokud není závin pěkně zlatý.

6. Do krabičky k závinu přidejte ještě kousek kaki a čerstvou okurku.

Věděli jste o rajčatech, že...

Věděli jste o rajčatech, že...

  • Působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu?
  • Udržují zdraví kostí?
  • Posilují imunitní systém?
  • Mají omlazující účinek na pokožku?
  • Snižují hladinu cholesterolu?
  • Osvěžují a dodávají energii při únavě?
  • Pozitivně působí na zánět močových cest, čistí ledviny a ulevují bolestivému močení?
  • Jsou vhodná proti modřinám či krvácení z dásní a nosu?
  • Snižují krevní tlak a udržují správnou funkci nervového systému?
  • Pomáhají při křečových žilách i ateroskleróze?

Pizza z listového těsta s rajčaty, mozzarellou a šunkou

Označit za „pizzu“ něco, co je připravené z listového těsta, je možná pro někoho představa až bolestná. Ale pravdou je, že ať už této svačince říkáme pizza, nebo jakkoli jinak, jde o velmi jednoduchý způsob přípravy se zaručeně dobrým výsledkem.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 12 porcí:

  • 500 g listového těsta
  • 1 plechovka sekaných rajčat (400 g)
  • 200 g kvalitní šunky
  • 2 mozzarelly (250 g)
  • hrst čerstvé bazalky (10 g)

Ke každé svačině:

  • 1⁄2 žluté papriky
  • 1 hrst jahod

Postup:

1. Listové těsto rozválejte na dva tenké pláty o síle 1−2 mm a poklaďte je nasekanými rajčaty. Pokud chcete mít rajčatovou vrstvu jemnější, rajčata můžete předem rozmixovat. Záleží na vaší preferenci.

2. Rovnoměrně na oba pláty těsta s rajčatovou vrstvou poklaďte na menší kousky natrhanou šunku, na plátky pokrájenou mozzarellu.

3. Pečte v troubě při 180 °C asi 25–35 minut.

4. Upečenou „pizzu“ posypte nasekanou čerstvou bazalkou. Do krabičky přibalte ještě na plátky nakrájenou papriku a hrst jahod.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta Velká svačinková bichle

Související články