Když člověk dosáhne padesátky, má smysl změnit svou stravu a životní styl natolik, aby zůstal v kondici na další desítky let. Mnohem důležitější například je, abyste v jídle měli dostatek živin. Jak toho dosáhnout?

1. Jezte výrobky z celých zrn

Vyměňte světlý chléb a obyčejné těstoviny za komplexní sacharidy a obiloviny, jako je hnědá rýže, quinoa, amarant, pohanka a oves. Tato vydatná zrna prospějí vašemu srdci i mozku a zároveň zaženou hlad na delší dobu.

2. Dejte si ryby

Se zvyšujícím se věkem můžete být náchylnější k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, cukrovka, Alzheimerova choroba, stařecká demence a další. Můžete však snížit tahle rizika tím, že budete konzumovat omega-3 mastné kyseliny – snažte se proto jíst mořské ryby dvakrát až třikrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny najdete také ve vlašských ořeších, konopných či chia semínkách a dalších rostlinných zdrojích.

3. Méně solte

Vysoký příjem sodíku může zvýšit riziko srdečních onemocnění a hypertenze – zatímco dříve bylo přijatelným denním množstvím sodíku 2 300 mg, po padesátce byste se měli vejít do 1 500 mg. Osvědčený trik? Při vaření tolik nepoužívejte slánku a raději zkuste čerstvé bylinky, které dodají chuť bez nadýmavého efektu. Také oplachování konzervovaných potravin pomáhá snížit množství sodíku.

4. Jezte potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Příjem bílkovin je důležitý v každém věku, u dospělých starších 60 let jsou požadavky dokonce ještě vyšší, protože jejich svaly potřebují extra proteiny pro sílu a regeneraci, a přitom už je nedokážou využívat tak efektivně jako dříve. I když vám ještě není 60, jídla bohatá na bílkoviny vám mohou pomoci se lépe nasytit, aniž byste se přejedli.

5. Jezte potraviny s vysokým obsahem vápníku

S přibývajícím věkem se hustota kostí snižuje, takže potřebujete potraviny bohaté na vápník, abyste snížili riziko osteoporózy, předcházeli zlomeninám a zraněním a udržovali kosti silné a pevné. U žen po padesátce potřeba vápníku vyskočí z 1 000 mg/den na 1 200 mg/den. Dobrým směrem je středomořská dieta plná ryb, zeleniny, některých sýrů a obilovin, která se naopak vyhýbá průmyslově zpracovaným potravinám a jídlům s vysokým obsahem cukru. Kvalitními zdroji vápníku jsou mléko, tvrdé sýry, řecký jogurt, obohacená rostlinná mléka, vejce a listová zelenina.

6. Jezte, když máte hlad

Naučte se věnovat pozornost signálům hladu a jezte tehdy, když ho skutečně cítíte. To pomáhá udržovat váš metabolismus v chodu a slušném tempu – bráníte tak jeho zpomalování, dále na to zabírá také dostatek pohybu.

Zdroje:

https://www.eatingwell.com/article/292213/10-eating-changes-you-should-make-when-you-turn-50/