Kdy a jak došlo ke vzniku tohoto projektu?

Před lety mi volali Marek Epstein a kreativní producent Jaroslav Sedláček, že by rádi pro Českou televizi vytvořili sérii komedií, jejichž společným tématem by byla láska, rodinné vztahy a k tomu nějaký zdravotní problém, který situaci náležitě zkomplikuje. Kriminálních zápletek a dramatických příběhů je na obrazovkách k vidění plno, ale něčeho veselého je jako šafránu, tak jsem se k pánům rád přidal a ujal se režie.

Zdroj: Youtube

Jak jde dohromady žánr komedie s tematikou nemoci?

Nemoc je většinou dost svízelná věc. Myslím ale, že právě ty věci nejtěžší je potřeba odlehčit. Mnohdy jsou v životě právě humor a smích to jediné, co tváří v tvář ranám osudu můžeme použít jako lék.

Měl jste po přečtení scénářů u některých rolí hned jasno v obsazení?

U většiny hlavních rolí ano. Ve filmu Ledviny bez viny jsem hned viděl Elišku Balzerovou a Hynka Čermáka. V Bezva zubech na zásnuby jsem si vysnil Jirku Langmajera a jako manželský pár Simonu Stašovou s Mirkem Hanušem. Trochu jsem si lámal hlavu, koho dát k Jirkovi jako jeho mladou partnerku. Zvolil jsem Annu Fialovou. Byl to pro ni nelehký úkol, protože ve svém mládí musela uhrát zkušenou maminku sedmileté dcery. Ale s malou Miou Kavanovou si výborně sedly. Jasnou volbou pro mě byla i Anna Polívková v úloze manažerky, která si ve chvíli, kdy ji čeká největší obchod její kariéry, zlomí kvůli dětinské sázce obě ruce najednou.

Jak dlouho jste projekt připravovali?

Několik let se psaly scénáře. Marek se je snažil vypilovat k jejich i mé spokojenosti. Jednotlivé filmy jsme točili samostatně. Dva loni, v roce 2021, dva letos v zimě a na jaře. V době, kdy jsme příběhy připravovali, jsme neměli tušení, že uhodí nějaký vir, a téma zdraví se tak stane světovým problémem. O to jsem raději, že jsme během pandemie natočili komedie, které divákům snad vyloudí na tvářích po tak těžké době alespoň lehký úsměv.

Která scéna vám dělala během natáčení nečekané komplikace?

Jan Nedbal v povídce S písní v tísni hraje boxera. Pečlivě se na roli připravoval. Cvičil, posiloval, a to tak usilovně, že to jeho koleno nevydrželo a on pak celou dobu musel přemáhat bolest a dělat, že ho vůbec nic netrápí.

Dotýkal se vás některý z příběhů osobně víc než ty ostatní?

Soucítím se všemi postavami a jejich neštěstím. Žádný z neduhů, které zažívají, jsem sám naštěstí nezažil. Nejblíž jsem tomu byl asi v příběhu Zuby na zásnuby, ve kterém Jiřímu Langmajerovi pozdě zabere anestezie od zubaře, on má umrtvenou čelist a je omezen pouze na nesrozumitelné mumlání a slintání. Brněnští rodiče jeho nevěsty se pak děsí, že si jejich dcera hodlá vzít „idiota z Práglu“.

Co máte nyní v plánu?

Připravujeme pokračování filmové Poslední aristokratky. A poté, co vedení České televize vidělo naše čtyři komedie, rozhodlo, že bude v jejich výrobě také pokračovat. Takže se můžete těšit na další příběhy o neduzích, které člověku mohou přijít k duhu.

Ze zákulisí komedií...

Ze zákulisí komedií...

Bezva zuby na zásnuby

Herečka Simona Stašová se při natáčení postavila před kameru po šesti letech. Štáb si pro natáčení pronajal kubistickou Špálovu vilu na pražských Petřinách, kterou pro grafika a malíře Václava Špálu navrhl architekt Otakar Novotný. Dům byl postaven v roce 1932. Komedii začal režisér Vejdělek natáčet jako první – úvodní klapka padla 17. února 2021. Ta poslední pak 3. července 2022 při natáčení filmu S písní v tísni.

HRAJÍ: Jiří Langmajer, Anna Fialová, Miroslav Hanuš a Simona Stašová.

Ledviny bez viny

Eliška Balzerová si pro scény, ve kterých má podle scénáře uklízet rodinný hrob, nosila z domova vlastní výbavu.

Včetně smetáčku. Natáčení každého ze čtyř filmů se vždy odehrávalo během některé z vln koronavirové pandemie. V roce 2022 se při natáčení filmů Ledviny bez viny a S písní v tísni spotřebovalo devět stovek antigenních testů!

HRAJÍ: Hynek Čermák, Eliška Balzerová, Jana Pidrmanová, Vojtěch Kotek a Igor Bareš.

S písní v tísni

Herec v hlavní roli Jan Nedbal a představitel jeho nejlepšího kamaráda Adam Ernest prošli kvůli snímku náročnou boxerskou přípravou. Příběh komedie se točí také kolem předsudků a prozradíme, že důležitou roli má dilatátor. Natáčení se také účastnil chameleon – dva dny. Zatímco první den si spolupráci s ním nemohl režisér vynachválit, druhý den mu nemohl přijít na jméno. Chameleon totiž dělal vždy přesný opak toho, co bylo potřeba.

HRAJÍ: Jan Nedbal, Kateřina Marie Fialová, Kateřina Klausová, Ondřej Malý a Magdaléna Borová.

Ruce v záruce

První velkou příležitost před kamerou zde dostal Jan Dlouhý, jedno z dvojčat herců Vladimíra Dlouhého a Petry Jungmanové. Ta si ve snímku zahrála epizodní roli sousedky. Do konkurzu na roli syna Anny Polívkové a Romana Zacha se přihlásili oba bratři dvojčata – Jan i Jiří. Herečka Anna Polívková si během několika natáčecích dní mohla připadat jako velká hollywoodská hvězda. Celý štáb měla jen pro sebe. Na place byla totiž z hereckého obsazení opravdu jen ona. Kvůli nejrůznějším karanténám během koronavirové pandemie se na filmu vystřídalo nebývalé množství rekvizitářů – celkem deset.

HRAJÍ: Anna Polívková, Roman Zach, Jan Dlouhý, Zuzana Onufráková a Robert Jašków.

Permanentní smolař

Všechny čtyři komedie propojuje jediná postava, objevuje se v každé a je to nenapravitelný smolař, kterému se děje všechno špatné, na co si kdo vzpomene – prostě má opravdu pech! Herec, který jej hraje, se jmenuje Milan Evčev a můžete ho znát z menších rolí. Sám přiznává, že když televize potřebuje jakoukoli drobnou roli a nejlépe co nejpodivnější, volá jemu. Tak to bylo i u režiséra Vejdělka.

 

ZDROJ: TV Mini

Související články