Jedno je jisté, pravidelné provozování jógy skutečně podporuje fyzický, mentální a duchovní rozvoj. Ale dá se s ní i hubnout, jen si musíte zvolit některou z aktivnějších forem a tu pak doplnit relaxačním cvičením. Mezi druhy jógy, při kterých se spálí více energie, patří ashtanga, vinyasa a power jóga. Abyste díky nim hubli, měli byste je cvičit hodinu alespoň dvakrát nebo třikrát týdně. Nebo méně, pokud se zároveň hýbete i jinak.

Jedním ze základů jógy je rozvoj všímavosti, což vám možná zní trochu ezotericky, ale nutně to tak vůbec nemusí být – jde vlastně o rozvoj schopnosti se soustředit, a to se hodí nejen při cvičení, stejně tak je fajn soustředit se na to, co zrovna případně jíte. Člověk, který se naučí jíst pomalu a jídlo si vychutnávat, má daleko menší pravděpodobnost, že se přejí, protože si nejspíše včas uvědomí, že už je sytý. I k tomuto může nepřímo pomoci jóga.

„Za úžasný způsob hubnutí považuji kombinaci stravy, běhu a jógy,“ doporučuje Václav Krejčík, trenér fitness, jógy a aerobiku. Podle něj ani v typech jógy zaměřených na větší výkon nejde ani tak o rychlost, ale aby je člověk dělal plynule a se správným využitím dechu. To podpoří metabolismus, kardiovaskulární soustavu a tím pádem i hubnutí. Proto je dobré alespoň ze začátku zajít na kurz pod vedením lektora, ne všechno se dá správně pochytit on-line z lekcí na YouTube.

Všimnete si, co jíte

Studie z roku 2016 dokonce naznačila, že lidé, kteří rozvíjejí svou všímavost právě pomocí pravidelného cvičení jógy, dokážou lépe odolávat nezdravým jídlům a fast foodu. Také si daleko spíše než průměrná populace dokáží všimnout, že už mají dost.

Odborníci jógu doporučují především jako doplněk pro lidi, kteří se snaží zbavit přebytečných kil i jinými způsoby – například pomocí úpravy jídelníčku a chůze v kombinaci s posilováním. Jóga sama o sobě skutečně není tak energeticky náročná, abyste s ní shodili, až na některé rychlejší lekce.

Na to, kolik se dá shodit samotným cvičením jógy, se zaměřila studie z roku 2017 – potvrdila, že energetický výdej není příliš významný, ale že jóga brání záchvatovitému přejídání, zřejmě i díky tomu, že člověk je díky tomuto cvičení takzvaně více v klidu.

Jogíni jedí zdravěji

Jógu byste neměli cvičit s plným žaludkem a ani pak zřejmě nebudete mít tendenci dát si něco nezdravého, jak ukazují výše zmíněné studie. Podle nich mají lidé cvičící jógu naopak sklony jíst zdravá a průmyslově nezpracovaná jídla.

Vzhledem k tomu, že vám bylo doporučeno nepraktikovat jógu s plným žaludkem, pravděpodobně se před jógou rozhodnete zdravě jíst. Po cvičení jógy budete patrně toužit po čerstvých, nezpracovaných jídlech. Můžete se také naučit každé sousto důkladněji žvýkat a jíst pomaleji, což může vést k tomu, že toho sníte méně, alespoň podle jisté studie z roku 2018.

Jóga nepřímo přispívá k hubnutí i díky tomu, že zlepšuje spánek – kdo cvičí důsledně a pravidelně, většinou lépe usíná a jeho spánek je hlubší. Zároveň byste měli spát sedm až devět hodin denně podle osobní potřeby.

Zdroje: www.sciencedirect.com, www.hindawi.com