Věděli jste, že...?

Věděli jste, že...?

Sanskrtský výraz jóga, odvozený od slovního kořenu judž, má mnoho různých významů, z nichž nejužívanější jsou: připoutat, spojit, sjednotit, jednota nebo ovládnout? Nejstarší zmínky o józe pocházejí z bráhman (900 až 500 př. n. l.).

Zacvičte si! 20 minut základů jógy pro úplné začátečníky:

Zdroj: Youtube

Zdravotní přínosy jógy, o nichž jste možná netušili:

1. Zlepšuje flexibilitu

Flexibilita je důležitou součástí fyzického zdraví a získat ji můžete právě jógou. Zvláště užitečná je pak dle studie u dospělých ve věku nad 65 let. Vybrat si můžete z několika jógových stylů, které se liší intenzitou - od vysoké přes střední až po mírnou.

2. Zbavuje stresu

Pozvolným cvičením jógy zklidníte tělo i roztěkanou mysl. Abyste se však stresu a vnitřního napětí zbavili úplně, je vhodné zařadit meditaci a dechová a sluchová cvičení. Dle některých studií dokonce tyto praktiky odpomáhají od úzkostných stavů a depresí.

3. Snižuje zánět v těle

Cukrovka, artritida, Crohnova choroba a mnoho dalších onemocnění jsou spojeny s dlouhodobým zánětem. Ten však lze snížit právě pravidelným cvičením jógy. Jakkoli se to zdá neuvěřitelné, studie ukázala, že jóga dokáže snížit biochemické markery zánětu u chronických stavů.

4. Posiluje tělo

Jóga není jen o protahování a flexibilitě, ale i o síle. Některé typy lekcí můžeme dokonce považovat za posilování. Záleží na úrovni, přístupu a lektorovi. Pro budování síly je jóga obzvlášť vhodná pro starší dospělé a děti.

5. Pomáhá při syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření, neboli nadměrné vyčerpání, které ovlivňuje zdraví člověka, se v dnešní době bohužel skloňuje čím dál častěji. Podle nedávné studie však od lehčích stavů dokáže lidem pomoci právě jóga a praktiky s ní spojené. Díky nim se člověk lépe naladí na signály svého těla a umí jim tak více naslouchat.

6. Zlepšuje zdraví kostí

Zdraví svých kostí můžete výrazně zlepšit pouhými 12 minutami jógy denně. Studie navíc tvrdí, že jógovým cvičením lze také zvrátit úbytek kostní hmoty spojený s osteopenií a osteoporózou.

Tak co říkáte, zkusíte ji?

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články