Deprese může být dočasná nebo trvalá, a pokud se neléčí, může mít za následek zvýšenou tvorbu kortizolu (stresového hormonu), který pak míří do mozku. Za normální situace jsou hladiny kortizolu ráno vysoké a v noci nízké. U lidí s depresí jsou však hladiny tohoto stresového hormonu zvýšené neustále. To se ve finále může projevit problémy s pamětí a podobně. Nejnovější studie ale prokázaly, že kromě užívání antidepresiv se může jako alternativní léčba efektivně využít také jóga. Mason Turner z lékařského skupiny Kaiser Permanente říká, že jógová terapie může být dokonce velmi účinná, zvláště v případě lehčích forem deprese.

Zdravotní přínosy jógy

Podle mnohých studií jóga zlepšuje flexibilitu, dodává energii, snižuje tepovou frekvenci, bolest, krevní tlak, hladinu stresových hormonů, snižuje úzkost a zklidňuje mysl. Jógové praktiky se hojně využívají ke zlepšení různých onemocnění, jako je artritida či rakovina. A nemusíte mít vysoké znalosti pro to, abyste začali cvičit jógu, můžete s ní začít kdykoli a vybrat si z mnoha typů jógy tu, která se bude líbit právě vám.

Jóga a bolest

Výzkumy naznačují, že jóga snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu v těle. Je to proto, že dechová cvičení indukují relaxační reakci těla. Ukázalo se, že u sledovaných osob, které cvičily jógu, znatelně poklesla právě hladina kortizolu. Po cvičení dochází ke zvýšení šedé hmoty, čímž se vylepší funkčnost mozku. V důsledku se sníží úzkost, stres a zvýší se nálada. Harvard Medical School prováděl studii na univerzitě v Utahu, která zkoumala vliv jógy na stresové reakce. Vědci pozorovali reakce účastníků na bolest, když byli vystaveni více či méně bolestivému tlaku na části těla. Ti, kteří praktikovali jógu, měli vyšší toleranci bolesti, zatímco ti, kteří jógu necvičili, vnímali bolest už při nižších úrovních tlaku.

Pokud si chcete vyzkoušet online lekce jógy, vyzkoušejte web časopisu Kondice.cz

Jóga a deprese: jak to funguje?

Jóga a deprese: jak to funguje?

  • Uklidňuje mysl. Cvičení jógových ásan a dýchacích technik umožňuje, abyste se hluboce ponořili do vašeho vnitřního světa. Můžete se lépe poznat a získat tak vysoké sebevědomí. Snadněji se spojíte se svými myšlenkami, nápady a harmonizujete stav mysli.
  • Snižuje stres. Zatímco kortizol způsobuje ubývání neuronů, hluboké dýchání a meditace snižují stres a produkují proteiny pro „opravu“ neuronů a zvyšování schopnosti mozku reorganizovat se vytvářením nových nervových spojení.
  • Působí proti úzkosti. Cvičení ásan a hluboké dýchání přispívá k duševnímu a emocionálnímu klidu. Negativní myšlenky můžete přeměnit na pozitivní, což vám pomůže ovládat hněv, podrážděnost, strach, apatii a složité emoce.
  • Zlepšuje náladu. Cvičení jógy ovlivňuje náladu a emoce, které jsou hlavními příznaky deprese. Snižuje intenzitu emočních symptomů a poskytuje relaxaci. Díky tomu taky lépe spíme.
  • Zlepšuje hormonální rovnováhu. Pravidelné cvičení může zlepšit průtok krve do mozku a regulovat šťastné hormony jako dopamin, endorfin a zvýšit serotonin. Obnovuje tedy hormonální a chemickou nerovnováhu způsobenou kortizolem a zlepšuje náladu.
  • Zlepšuje srdeční frekvenci. Díky relaxaci zlepšuje cvičení i variabilitu srdeční frekvence a lépe se pak přizpůsobujeme stresu.