Existuje jen málo zeleniny, která by nabízela tolik možností úprav jako brambory. Můžete je vařit, péci, smažit, jíst je v celku, na plátky, rozmačkané, jako knedlíky, noky nebo s nimi zahustit omáčku. Většině lidí chutnají, ale spousta z nich si je odpírá v momentě, kdy se snaží shodit přebytečná kila. Přitom vám s tím mohou pomoci. 

Brambory jsou velmi zdravá, přirozeně se vyskytující potravina, a když se podíváte na jídelníček jako na celek, není problém do něj zařadit brambory tak, abyste si to nemuseli vyčítat. Tady máte čtyři důvody, proč se jim nevyhýbat. 

Čtěte také

Nemyslete jen na kila, ale i na zdraví

Čtěte také

Jak v šedesáti zhubnout deset kilo: Krok za krokem se hlavně zbavte tuku

1. Brambory mohou zabránit přejídání

Možná si myslíte, že brambory rovná se prázdné kalorie stejně jako třeba rohlíky nebo jiné pečivo z bílé mouky, jenže brambory nás na rozdíl od něj dokážou slušně nasytit na docela dlouhou dobu díky obsahu složitých škrobů. Pak už nepřekvapí výsledky jedné studie, kterou přinesl Journal of the American College of Nutrition – podle ní lidé, kteří jedli dietní bramborová jídla, shodili několik kilo měsíčně. Brambory obsahují 4,7 gramu vlákniny, přibližně stejně jako jablko.

Čtěte také

Bez pohybu to nepůjde

Čtěte také

Hubněte tuk, ne svaly. Jak to vlastně poznáte a jak nedělat zbytečné chyby

2. Brambory jsou ve skutečnosti nízkokalorické

Větší brambora obsahuje zhruba 800 kilojoulů – což není nijak hrozné, ovšem pokud si ji dáte se zakysanou smetanou, sýrem a slaninou, číslo letí nahoru. Ale není to chyba brambor. Pokud se podávají v lehčí úpravě, dá se s nimi hubnout – volte je vařené jako přílohu, dávejte si je pečené na sucho v salátu, zapékejte je s různou zeleninou, řeckým jogurtem, salsou nebo fazolemi. 

Čtěte také

Pokud máte pocit, že se vám zvyšuje váha kvůli lékům, vždy to konzultujte s lékařem

Čtěte také

Po jakých lécích se přibírá? Rizikem jsou i ty na diabetes či psychické potíže

3. Brambory mohou zlepšit vaše výkony

Každý vytrvalostní sportovec ví, že sacharidy umožňují prodloužené tréninky, díky nimž nakonec spálíte více kalorií a dostanete se do lepší kondice. A přesně takhle fungují i brambory. Navíc obsahují dokonce více draslíku než oblíbené banány. 

Čtěte také

Jezte v klidu a s radostí

Čtěte také

Špatně spíte? Nedostatek spánku zásadně ovlivňuje vaši váhu i hladinu inzulínu

4. Brambory jsou výživnější, než si myslíte

Brambory obsahují škrob, škrob je sacharid, ale to neznamená, že je to špatně. Je to vlastně komplexní sacharid a takové při hubnutí spíše chceme než naopak, škrob mimo jiné pomáhá udržet v rovnováze hladinu našeho krevního cukru. Ideální nicméně je, když je jíme zároveň s bílkovinami a zdravými tuky.

Brambory navíc obsahují i vitamin C. „U brambor je nejdůležitější zvolit správný způsob přípravy. K největším ztrátám tohoto vitaminu dochází při jeho nejběžnějším způsobu přípravy – při vaření oloupaných brambor v osolené vodě,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá, a doporučuje proto vařit brambory ve slupce a v páře.

A samozřejmě, i tady platí, že všeho moc škodí – velké porce brambor už dietní nejsou, stejně jako se nedají doporučit některé způsoby přípravy. Bramborák je zkrátka jen a jen kalorická bomba, kterou si můžete dát jen výjimečně. 

Čtěte také

Zmrzlina, popcorn, chipsy... Jedno horší, jak druhé

Čtěte také

Špatné návyky, které mohou zhatit vaše hubnutí. Nejhorší je jídlo u televize